13 Νοε 2011

Ο δήμαρχος Jean Vila τέλεσε δεύτερο γάμο στη Cabestany της Γαλλίας

(Reuters) - Ο δήμαρχος μιας μικρής γαλλικής πόλης αμφισβήτησε την απαγόρευση του κράτους για γάμο των λεσβιών, ασκώντας πιέσεις τέλεσε γάμο σε 2 γκέι το Σάββατο, αναβιώνοντας τη συζήτηση για τους γάμους λεσβιών καθώς η προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θερμαίνεται.

Η κίνηση αυτή επέφερε την ταχεία επίπληξη υφυπουργίνας, Greff, της κυβέρνησης του προέδρου Nicolas Sarkozy η οποία την περιέγραψε ως "εκλογική πρόκληση".

Ο Jean Vila, ο δήμαρχος της πόλης Cabestany, φορούσε Τρίχρωμη (επίσημη ζώνη με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας) ζώνη του όπως είχε την ξαναφορέσει σε άλλο γάμο και αργότερα είπε ότι το έκανε ως “μαχητική πράξη".

"Το να θέτουμε εκτός νόμου το γάμο μεταξύ των λεσβιών είναι σαν να αρνούμαστε την πραγματικότητα των χιλιάδων λεσβιακών ζευγαριών", είπε μετά την τελετή στο δημαρχείο της πόλης, περίπου 40 χλμ από τα ισπανικά σύνορα.

“Η απόφαση αυτή να ενωθούν αυτοί οι δύο άνθρωποι για μένα είναι μια πράξη θυμού και εξέγερσης για την αντιμετώπιση της άρνησης των αρχών να νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους ενώσεις", πρόσθεσε.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης επιτρέπουν στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν, αλλά η Γαλλία επιτρέπει μόνο το Σύμφωνο Συμβίωσης, μια κατάσταση η οποία παρέχει πολύ λιγότερα δικαιώματα από τα δικαιώματα του γάμου.

Η Συνταγματική Αρχή της Γαλλίας, τον Ιανουάριο επικύρωσε την απαγόρευση της χώρας, στους γάμους μεταξύ λεσβιών και τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο απέρριψε το νομοσχέδιο του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος νομιμοποίησης του γάμου.

Η Claude Greff, υφυπουργίνα οικογένειας του γραφείου του Σαρκοζί, είπε ότι η τελετή είναι μια "πρόκληση την παραμονή των προεδρικών εκλογών", αναφερόμενη στην αντιπαλότητα για το 2012 μεταξύ του Σαρκοζί και του αντιπάλου του Francois Hollande του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

"Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί τις εξουσίες ως δημόσιος υπάλληλος παραβιάζοντας το νόμο," αναφέρει η Greff σε ανακοίνωσή της.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει αύξηση της δημόσιας στήριξης για γάμο των λεσβιών, στη πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.11.11 και την μεταφράσαμε από την reuters.com στην http://uk.reuters.com/article/2011/11/12/idINIndia-60490320111112