8 Νοε 2011

Η δικαστίνα Linda Feinberg θα εξετάσει την ισότητα του γάμου

New Jersey, δικαστίνα είπε πως η δίκη αναγνώρισης των γάμων λεσβίων μπορεί να συνεχιστεί

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αφήσει τη δίκη γάμου που αναζητούν τα λεσβιακά ζευγάρια στο New Jersey να προχωρήσει.

Αν ο νόμος για τη δημιουργία Συμφώνου Συμβίωσης δεν δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια την ίδια προστασία όπως στα παντρεμένα ζευγάρια, πρέπει να εξεταστεί ως προς το αν είναι συνταγματικός, δήλωσε η δικαστίνα Linda Feinberg, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Trenton σήμερα το απόγευμα.

Όμως, απορρίπτοντας τρεις καταγγελίες, η κα. Feinberg είπε επίσης ότι δεν υπάρχει θεμελιώδες δικαίωμα για το γάμο των λεσβιών σύμφωνα με το Σύνταγμα του κράτους. Μια αγωγή - πως το αστικό δίκαιο του Συμφώνου Συμβίωσης δεν δίνει ίση προστασία - παραμένει.

Σημείωσε πως τα λεσβιακά ζευγάρια παραπονούνται για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο δημιουργήθηκε στο New Jersey το 2006, εξακολουθεί να μην δίνει τα ίδια οφέλη με το γάμο σε καταστάσεις όπως οφέλη συμμετοχής στη υγεία και αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

"Δεν νομίζω ότι το δικαστήριο μπορεί να σιωπήσει και να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια, αν ... το αποτέλεσμα είναι ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι ίσα στην προστασία", δήλωσε η κα. Feinberg.

Η ακρόαση ήταν η πρώτη μιας δίκης που κατατέθηκε τον Ιούνιο από μια ΜΚΟ για τα πολιτικά δικαιώματα, επτά ζευγάρια και πολλά από τα παιδιά τους. Λένε πως το Σύμφωνο Συμβίωσης του κράτους υπολείπεται από τη δημιουργία ισότητας στα λεσβιακά ζευγάρια, με την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από πέντε χρονιές.

Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Robert Lougy υποστήριξε το νόμο του Συμφώνου Συμβίωσης πως τα θιγόμενα ζευγάρια έχουν άλλους τρόπους έννομης προστασίας, αν αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί από νοσοκομεία ή άλλα ιδρύματα ή ιδιώτες.
"Εάν υπάρχουν παραβιάσεις του νόμου, δεν καθίσταται ο νόμος αντισυνταγματικός, Εντιμώτατη", υποστήριξε ο Lougy.

"Αυτή είναι μια αγωγή που το αμφισβητεί αυτό. Γι 'αυτό είμαστε εδώ», απάντησε η Εντιμώτατη Feinberg.

Ο Hayley Gorenberg, αναπληρωτής διευθυντής της Lambda Legal, που εκπροσωπεί τα επτά ζευγάρια στη δίκη, είπε πως μια ρύθμιση όσων έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης δεν δίνει αυτομάτως όλα τα χαρακτηριστικά ενός γάμου.
«Αποδεικνύεται ότι πως το όνομα δεν είναι αθώο και δεν είναι απλώς μια ονομασία», είπε.

Σε μια απόφαση, του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2006, που διακόπηκε πριν από την αναγνώριση του γάμου των λεσβιών, δήλωσε πως πρέπει να παρέχει γάμο στα λεσβιακά ζευγάρια. Άφησε τις λεπτομέρειες των εν λόγω δικαιωμάτων - και τον όρο – στο νομοθετικό σώμα. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, το νομοθετικό σώμα δημιούργησε το Σύμφωνο Συμβίωσης, δίνοντας τα ίδια οφέλη του γάμου αλλά δεν χρησιμοποίησαν τον όρο (γάμος).

Τον Ιανουάριο του 2010, η Γερουσία νίκησε σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τους λεσβιακούς γάμους. Δύο μήνες αργότερα, λεσβιακά ζευγάρια πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας το δικαίωμα να νυμφευθούν.

Ισχυρίστηκαν πως το Σύμφωνο Συμβίωσης ακόμα δεν τις δίνει πλεονεκτήματα παρόμοια με παντρεμένα ετερό ζευγάρια. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει το θέμα και αντ' αυτού δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να πάρει το δρόμο της μέσω δικαστηρίου επί της ουσίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.11.11 και την μεταφράσαμε από την nj.com στην  http://www.nj.com/news/index.ssf/2011/11/nj_judge_says_lawsuit_to_recog.html