5 Νοε 2011

Η κα. Pillay αξιώνει μεταρυθμίσεις στη Μολδαβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Μολδαβία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να σταματήσει τις διακρίσεις, λέει η επικεφαλής δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές της Μολδαβίας να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς τα έργα για την ενίσχυση της δημοκρατίας, δήλωσε η επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σήμερα.

“Χαιρέτισα το θετικό πνεύμα των συναντήσεων μου, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να μελετήσει σοβαρά τη μεταρύθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Chisinau, η Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Navi Pillay, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψής της.

"Είμαι, ωστόσο, προβληματισμένη από το μήνυμα κάποιων ότι ορισμένες ομάδες πρέπει να περιμένουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις”, πρόσθεσε. "Κατέστησα ήδη σαφές, τονίζοντας ότι, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα είναι η ώρα".

Η κα. Pillay σημείωσε ότι η επίσκεψή της, η πρώτη στη χώρα μίας ηγέτιδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ήταν επίκαιρη. "Η χώρα είναι σαφώς στο δρόμο προς την ενίσχυση της δημοκρατίας της, και στοχεύει σε μια σειρά από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις".

Την ίδια στιγμή, είπε η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι ανησυχητική. «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια την στέρηση, τη φτώχεια, και τα μέσα με τα οποία ζουν πολλές Μολδαβές. Θέματα όπως οι πολύ χαμηλές αμοιβές και η αδύναμη δημόσια υποδομή έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αποτελεσματική υλοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Εκείνη περιέγραψε μια σειρά ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της εμπορίας γυναικών, ιδιαίτερα των κοριτσιών, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων ορισμένων ομάδων στη χώρα.

Σε μια ομάδα που εστίασε ιδιαίτερα ήταν άνθρωποι που είναι περιορισμένες σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Chisinau, όπου μίλησε με πολλές ασθενείς και με το προσωπικό του νοσοκομείου, και σοκαρίστηκε από την "πολύ περιορισμένη έκταση” στην οποία βίαια εγκλείονται οι ασθενείς χωρίς να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση τις.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ανώτερες υπαλλήλους της Μολδαβίας, η κα Pillay τόνισε μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τις διακρίσεις εις βάρος διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως Μουσουλμανίδων, Εβραίων, Προτεσταντισών και των Μαρτύρων του Ιεχωβά, των Ρομά, οι οποίες "συστηματικά αποκλείονται” και “σχεδόν δεν εκπροσωπούνται πουθενά” στην κυβέρνηση καθώς και οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς.

Για την καταπολέμηση των διακρίσεων αυτών, τόνισε την ανάγκη να θεσπίσουν το συντομότερο δυνατό μια πραγματικά ολοκληρωμένη νομοθεσία που να απαγορεύει τις διακρίσεις για όλες τις αιτίες.

"Το μήνυμα μου προς την Κυβέρνηση - και τη κοινωνία - είναι ότι η ποικιλομορφία είναι από τις υψηλότερες αξίες μας. Μια δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή όσο η ικανότητά της να προστατεύει τις πιο ευάλωτες”, δήλωσε.

Το εκπαιδευτικό σύστημα, δήλωσε η Ύπατη Αρμόστρια, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της ποικιλομορφίας. Την ίδια στιγμή, η καλά δομημένη και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας είναι επίσης απαραίτητη.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρύ φάσμα των ομάδων που προανέφερα, το νομικό σύστημα στην πράξη παραμένει αδρανές στη διόρθωση των διακρίσεων και τις πράξεις βίας με κίνητρο την μισαλλοδοξία», είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.10.11 και την μεταφράσαμε από τη ιστοσελίδα των Ην. Εθνών στην http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40309&Cr=moldova&Cr1