2 Δεκ 2011

Χ και λοιπές κατά Αυστρίας Αριθ. Προσφυγής 19010/07 Α'

Χ και λοιπές κατά Αυστρίας  Αριθ. Προσφυγής 19010/07   Α'

Δημοσίευση από τη γραμματεία του Δικαστηρίου

ΕΔΑΔ 267 (2011)
1.12.2011

Ακρόαση όσον αφορά τη παιδοθεσία από τη δεύτερη-γονέα σε λεσβιακή σχέση

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγινε η διεξαγωγή ακρόασης σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου του 2011 στις 9 π.μ. στην υπόθεση της Χ και λοιππές κατά Αυστρίας (Αριθ. Αιτήσεως 19010/07).

Η υπόθεση αφορά την προσφυγή δύο γυναικών, που ζουν σε μια σταθερή λεσβιακή σχέση, για την άρνηση των αυστριακών δικαστηρίων να χορηγήσουν στη μία από τις συντρόφισες το δικαίωμα να παιδοθετήσει το γιο της άλλης συντρόφισας, χωρίς διακοπή των νομικών δεσμών της μητέρας με το παιδί (δεύτερη θετή γονέας).

Η ακρόαση θα μεταδοθεί στις 2.30 μ.μ., στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου (www.echr.coe.int). Μετά την ακρόαση, το Δικαστήριο θα αρχίσει τις διαδικασίες του, οι οποίες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφασή του για την υπόθεση, ωστόσο, θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι προσφεύγουσες είναι δύο γυναίκες από την Αυστρία («η πρώτη και η τρίτη προσφεύγουσα»), αμφότερες έχουν γεννηθεί το 1967, οι οποίες ζουν σε μια σταθερή λεσβιακή σχέση, και ο γιος της μίας εξ αυτών ("ο δεύτερος προσφεύγων"). Ο τελευταίος γεννήθηκε εκτός γάμου το 1995 και η μητέρα του έχει την αποκλειστική επιμέλεια του. Οι προσφεύγουσες ζουν μαζί και έχουν από κοινού τη μέριμνα του παιδιού.

Επιθυμώντας να δημιουργήσουν μια νομική σχέση μεταξύ της πρώτης προσφεύγουσας και του παιδιού, χωρίς να διακοπεί η σχέση με τη μητέρα του, σύναψαν συμφωνία παιδοθεσίας, το Φεβρουάριο 2005 και την υπέβαλαν στο αρμόδιο Επαρχιακό Δικαστήριο για έγκριση.
Γνωρίζοντας ότι οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα θα μπορούσε να θεωρηεί ότι αποκλείουν την παιδοθεσία του παιδιού της μίας συντρόφισας σε  λεσβιακό ζευγάρι από την άλλη συντρόφισα χωρίς διακοπή της σχέσης με τη φυσική γονέα, οι προσφεύγουσες ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές διακρίσεις εις βάρος τις λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη, τον Ιούνιο 2005, εν αναμονή της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου.