10 Δεκ 2011

Υεμένη: Γάμοι σε παιδική ηλικία επιβραβεύουν την κακοποίηση των κοριτσιών και των γυναικών

Η επόμενη κυβέρνηση της Υεμένης θα πρέπει να θέσει κατώτατο όριο ηλικίας τα 18

(Βηρυτός) – Οι ευρέως διαδεδομένοι γάμοι κοριτσιών σε παιδική ηλικία θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση, βλάπτουν την υγεία τις, και τις διατηρεί ως πολίτισες δεύτερης κατηγορίας, αναφέρει η Human Rights Watch σε έκθεση της που δημοσιεύεται σήμερα. Η κυβέρνηση της Υεμένης θα πρέπει να θέσει το 18ο έτος ως ελάχιστη ηλικία γάμου για τη βελτίωση των ευκαιριών των κοριτσιών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις.

Η 54-σελίδη έκθεση, " “Πώς επιτρέπετε να τελούν γάμους τα κορίτσια σε παιδική ηλικία;”: Γάμοι κοριτσιών σε παιδική ηλικία στην Υεμένη” ", αποδεικνύει τη διά βίου βλάβη των κοριτσιών που αναγκάζονται να τελέσουν γάμους σε παιδική ηλικία. Τα κοριτσια και οι γυναίκες μίλησαν στην HRW σχετικά με τον εξαναγκασμό από τις οικογένειές τις να τελέσουν γάμο σε παιδική ηλικία, και στη συνέχεια, χωρίς κανέναν έλεγχο για το αν και πότε πρέπει να γεννήσουν παιδιά και σε άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής τις. Είπαν πως το γεγονός του γάμου σε παιδική ηλικίας είχε συντομεύσει την εκπαίδευσή τις, και μερικές είπαν ότι είχαν υποστεί συζυγικό βιασμό και ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπάρχει ελάχιστο νόμιμο όριο ηλικίας γάμου για τα κορίτσια στην Υεμένη. Πολλά κορίτσια εξαναγκάζονται σε γάμο, και μερικά από αυτά είναι μόλις 8 ετών.

"Η πολιτική κρίση της Υεμένης έχει αφήσει ζητήματα όπως ο γάμος των κοριτσιών σε παιδική ηλικία στο κάτω μέρος της λίστας προτεραιότητας της πολιτικής”, δήλωσε η Nadya Khalife, ερευνήτρια της HRW των γυναικείων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. "Αλλά τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, στον καθορισμό ορίου ελάχιστης ηλικίας για γάμο τα 18, ώστε να εξασφαλιστεί πως τα κορίτσια και οι γυναίκες οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο κίνημα διαμαρτυρίας θα συμβάλουν επίσης στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Υεμένης".

Τους τελευταίους μήνες, οι διαδηλώτριες ζήτησαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εγγύηση της ισότητας των γυναικών. Η απαγόρευση του γάμου σε παιδική ηλικία - μια σημαντική αιτία διακρίσεων και κακοποιήσεων σε βάρος των κοριτσιών και των γυναικών - πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη μεταρρύθμιση, δήλωσε η HRW.
Τα στοιχεία της κυβέρνησης της Υεμένης και των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι περίπου το 14% των κοριτσιών τελούν γάμους πριν την ηλικία των 15, και 52% πριν από την ηλικία των 18. Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές, από την ηλικία των 8. Τα κορίτσια μερικές φορές αναγκάζονται να τελέσουν γάμους με πολύ μεγαλύτερούς από αυτές άντρες. Τα αγόρια πάρα πολύ σπάνια εξαναγκάζονται σε γάμους από την παιδική ηλικία.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα πεδίου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Sanaa, μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2010, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πάνω από 30 κορίτσια και γυναίκες που τέλεσαν γάμο σε παιδική ηλικία, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, και μέλη του προσωπικού στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Η Magda T., της οποίας το όνομα έχει αλλάξει για την προστασία της, δήλωσε στην HRW: «Πήγαινα στην έκτη τάξη, και εγκατέλειψα το σχολείο για να παντρευτώ. Τώρα, όταν βλέπω την κόρη μου, λέω στην εαυτή μου, "Ποιά θα την διδάξει;". Επειδή εγώ δεν μπορώ. Κατάλαβα [την αξία της εκπαίδευσης], όταν μεγάλωσα".

Μια 16χρονη είπε: "Ο πατέρας μου επέμενε να παντρευτώ. Ήθελα να πάω στο κολέγιο, να γίνω δικηγορίνα, αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επειδή άμεσα πρόκειται να αποκτήσω μωρό".

Η HRW μίλησε με πολλές έφηβες και κορίτσια που είπαν ότι αναγκάστηκαν να παντρευτούν σε παιδική ηλικία και αρκετές που τις διέκοψαν από το σχολείο αμέσως μόλις μπήκαν στην εφηβεία. Μια μελέτη στην Υεμένη διαπίστωσε ότι πολλοί γονείς στις αγροτικές περιοχές διέκοψαν τα κορίτσια από το σχολείο στην ηλικία των 9 για να βοηθήσουν στο σπίτι, να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέρφια τις, και αρκετές φορές να παντρευτούν. Σχεδόν όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες που ερωτήθηκαν είπαν ότι από τη στιγμή που παντρεύτηκαν, δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν ή να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τις, και πολλές απέκτησαν τα παιδιά άμεσα μετά το γάμο.

Έρευνα που διενεργήθηκε από οργανώσεις και άλλους φορείς για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως η Save the Children διαπίστωσε ότι οι έφηβες, τα κορίτσια με περιορισμένη παιδεία και εξουσία στους γάμους τις έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ελέγχουν τον αριθμό και το ρυθμό γέννησης των παιδιών τις. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας.

Οι έφηβες και οι γυναίκες που ρωτήθηκαν είπαν επίσης ότι ήταν συχνά εκτεθειμένες σε πράξεις βίας λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής βίας. Μερικά κορίτσια και οι γυναίκες είπαν στην HRW ότι οι σύζυγοί τις, τα πεθερικά, και άλλα μέλη της οικογένειας του συζύγου τίς επιτίθενται λεκτικά ή σωματικά. Οι έγγαμες έφηβες, κορίτσια και γυναίκες στην Υεμένη συχνά ζουν με την εκτεταμένη οικογένεια του συζύγου τις.

Η Tawakkol Karman, ακτιβίστρια στην Υεμένη που θα λάβει το Νομπέλ Ειρήνης στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου 2011, μαζί με δύο γυναίκες ηγέτιδες της Λιβερίας για την εργασία τις στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, έχει επικρίνει την αποτυχία της κυβέρνησης της να απαγορεύσει το γάμο των κοριτσιών σε παιδίκη ηλικία. Σε ένα άθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε το 2010, η Karman έγραψε, "Υπάρχει ένας τεράστιος χώρος στη κληρονομιά του ισλαμικού νόμου μας για την επίτευξη συναίνεσης που θεωρεί τα 18 έτη ως ελάχιστη ηλικία για το γάμο".

Η μελλοντική κυβέρνηση της Υεμένης έχει μια πραγματική ευκαιρία να δείξει τη δέσμευσή της για την ισότητα των γυναικών και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτισών της, με την επίλυση του ζητήματος, είπε η HRW. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει νομοθετικά μέτρα ορίζoντας ως ελάχιστη ηλικία γάμου τα 18 στις έφηβες και στα κορίτσια σε παιδική ηλικία. Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι διεθνείς δωρήτριες της, θα πρέπει να ενισχύσουν, επίσης, την πρόσβαση των κοριτσιών και των γυναικών στην εκπαίδευση, την αναπαραγωγική υγεία και τις υπηρεσίες, και την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία.

“Οι διεθνείς δωρήτριες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τη μεταρρύθμιση της υγείας στην Υεμένη", δήλωσε η Khalife. "Χωρίς την απαγόρευση του γάμου των κοριτσιών σε παιδική ηλικία, καμία από τις διεθνείς βοήθειες δεν θα αποτρέψει τα κορίτσια και τις έφηβες από το να είναι αναγκασμένες να εγκαταλείψουν το σχολείο και από τους κινδύνους για την υγεία με το γάμο σε παιδική ηλικία".

Η κυβέρνηση της Υεμένης πράγματι υποχώρησε στην αντιμετώπιση του ζητήματος, δήλωσε η HRW. Το 1999 το κοινοβούλιο της Υεμένης, επικαλούμενο θρησκευτικούς λόγους, κατήργησε το ελάχιστο νόμιμο όριο ηλικίας γάμου για τα κορίτσια και τα αγόρια, που ήταν ως τότε τα 15. Το 2009, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου ψήφισε ρυθμίσε τα 17 ως το ελάχιστο όριο ηλικίας. Ωστόσο, μια ομάδα του νομοθετικού σώματος, υποστηρίξε ότι η αποκατάσταση του ελάχιστου ορίου ηλικίας θα ήταν αντίθετη με τη Σαρία (ισλαμικός νόμος), και χρησιμοποίησε μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να καθυστερήσει το σχέδιο νόμου επ' αόριστον.

Πολλές άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική αναγνωρίζουν τη Σαρία ως πηγή δικαίου, αλλά σχεδόν όλες έχουν θέσει ένα ελάχιστο όριο ηλικίας γάμου για τα κορίτσια και τα αγόρια, πολλές ρύθμισαν την ηλικία γάμου από τα 18 ή παραπάνω, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις συνθήκες που ορίζουν ως παιδί πρόσωπα κάτω των 18. Οι ορργανώσεις παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπουν την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) και της Σύμβασης Δικαιωμάτων των Παιδιών (CRC) έχουν συστήσει ως ελάχιστη ηλικία γάμου το 18 έτος της ηλικίας.

Η Υεμένη είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια σειρά διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που απαγορεύουν ρητά το γάμο σε παιδική ηλικία και δεσμεύουν τις χώρες μέρη να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη της πρακτικής αυτής. Αυτές περιλαμβάνουν την CRC, τη CEDAW, τη Σύμβαση Συναίνεσης Γάμου, Ελάχιστη Ηλικία Γάμου και Καταχώρηση Γάμου, το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (ICCPR), και το Διεθνές Σύμφωνο Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων (ICESCR).

"Οι έφηβες και τα κορίτσια δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να είναι σύζυγοι και μητέρες", είπε η Khalife. "Καθώς η Υεμένη υφίσταται πολιτική αλλαγή, οι ηγέτιδες θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να διορθωθεί μια αδικία που κάνει τεράστια ζημιά και να θέσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία της κοινωνικής δικαιοσύνης, περιλαμβανομένης της ισότητας των γυναικών και των κοριτσιών".


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.12.11 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Watch στην http://www.hrw.org/news/2011/12/08/yemen-child-marriage-spurs-abuse-girls-and-women