5 Δεκ 2011

Πρώτη καταδίκη για λεσβοφοβία στον Damir Roso από την Κροατία

Το πρώτο πρόσωπο που κατηγορήθηκε για έγκλημα μίσους κατά την Ημέρα Υπερηφάνειας στην Split (Κροατία)

Ένα δικαστήριο στη Split εξέδωσε τη πρώτη καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση των εγκλημάτων μίσους που διαπράχθηκαν κατά την παρέλαση Υπερηφάνειας σε αυτή παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Ο Damir Roso, 34, έλαβε ποινή μιας χρονιάς με αναστολή για τρείς χρονιές για βίαιη συμπεριφορά και παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης Υπερηφάνειας, ο Roso φώναζε "σκοτώστε τις λεσβίες, τις γαμ...νες..., όλες σας θα πρέπει να σας σκοτώσουν", από έναν πάγκο, όλα καταγράφηκαν σε κασέτα. Ο Roso δήλωσε πως δεν αισθάνεται ένοχος, αλλά παραδέχτηκε ότι φώναξε σε συμμετέχουσες της παρέλασης και πως μακριά από τα πλήθη συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο. Είπε, ωστόσο, πως λυπάται για ό,τι είχε φωνάξει καθώς δεν είχε τίποτα εναντίον ανθρώπων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Είπε επίσης ότι δεν είχε προβλήμα με ένα φίλο του ο οποίος είχε δηλώσει ανοιχτά γκέι.

"Είμαι μέλος της Torcida και κάναμε σχέδια για να πάμε στη Riva σαν να επρόκειτο για παιχνίδι. Κατ' αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρθηκα - όπως ακριβώς φωνάζω στην αντίπαλη ομάδα στα παιχνίδια, και φώναξα στις συμμετέχουσες στην Ημέρα Υπερηφάνειας. Λυπάμαι και μετάνιωσα για αυτό, δεν είχα επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, είδα τα πάντα ως έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και όχι ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των λεσβιών”, δήλωσε ο Roso, κατά την υπεράσπισή του. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για το δικαστήριο που βρήκε τον Roso ένοχο και στις δύο κατηγορίες, αλλά εξέλαβε τη λύπη του και την καλή του συμπεριφορά στη δίκη ως διαμεσολαβητική περίσταση.

Σε είκοσι-τρία πρόσωπα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα μίσους κατά τη διάρκεια της Ημέρας Υπερηφάνειας στη Split που έγιναν βίαια. Στο τέλος, περίπου σε 14 πρόσωπα απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ πέντε είναι ακόμη υπό έρευνα. Η ετυμηγορία του Roso είναι η πρώτη πρόταση αυτών των υποθέσεων. Η δίωξη των εγκλημάτων που σχετίζονται με την έκφραση του μίσους προς τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς είναι υπό την επίβλεψη ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφει η εφημερίδα Jutarnji List.


Την είδηση την βρήκαμε την 1.12.11 και την μεταφράσαμε από την Croatian Times  στην http://www.croatiantimes.com/news/General_News/2011-12-01/23562/First_person_charged_for_hate_crime_during_Split_gay_pride_parade