12 Δεκ 2011

Νότια Αφρική: Λεσβιακά δικαιώματα μόνο κατ' όνομα

Η βία, οι διακρίσεις κατά μαύρων λεσβίων και τρανς ανδρών

(Johannesburg) - Οι μαύρες λεσβίες και οι τρανς άνδρες στους δήμους της Νότιας Αφρικής και τις αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν ένα συντριπτικό κλίμα διακρίσεων και βίας παρά την προστασία που τις υποσχέθηκε το σύνταγμα της χώρας, αναφέρει η Human Rights Watch σε έκθεση της που δημοσιεύεται σήμερα.

Η 93σέλιδη έκθεση, "Θα σου δείξουμε πως είσαι γυναίκα”: βία και διακρίσεις ενάντια στις μαύρες Λεσβίες και Τρανς Άνδρες” Η βία και οι διακρίσεις ενάντια στις μαύρες λεσβίες και τρανς άνδρες, βασίζεται σε πάνω από 120 συνεντεύξεις σε έξι επαρχίες. Η HRW έκρινε ότι οι λεσβίες και οι τρανς άνδρες αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις και βία στην καθημερινή τις ζωή, τόσο από ιδιώτες όσο και από κυβερνητικά στελέχη. Οι κακοποιητές προσώπων που είναι γνωστό ή υποτίθεται ότι είναι λεσβίες, αμφισεξουαλικές ή transgender γνωρίζουν πως έχουν σχεδόν πλήρη ατιμωρησία, βρήκε η HRW.

Η απειλή της βίας που κυριαρχεί στη ζωή των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών γυναικών, και των τρανς, ιδιαίτερα στις φτωχότερες και μη αστικές περιοχές, είναι απίστευτες, είπε Dipika Nath, ερευνήτρια προγραμμάτων δικαιωμάτων για τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς της HRW. Η Νότια Αφρική, που είναι διεθνώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την νομική ισότητα LBT ζητημάτων, αποτυγχάνει παταγωδώς στην καθημερινή ζωή των λεσβιών και των τρανς ανδρών.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι υπάρχει εκτεταμένη άγνοια για τις λεσβίες και τους τρανς καθώς επίσης και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών, εκείνων που δεν συμμορφώνονται σεξουαλικά. Σχεδόν όλες αυτές οι οποίες μίλησαν στη HRW, δήλωσαν ότι ζούσαν με το φόβο της σεξουαλικής επίθεσης.

Αυτός είχε δει τις λεσβίες φίλες μου να έρχονται στο σπίτι και είπε πώς μπορούμε όλες να ντυνόμαστε σαν άνδρες, είπε η 22χρονη Dumisani (ψευδώνυμο) με έσυρε στους θάμνους. Δεν υπήρχε καμιά γύρω. Μου είπε να βγάλω το παντελόνι μου. Αρνήθηκα και με κτύπησε. Με βίαζε έως αργά το βράδυ. Τον ξαναείδα τον τύπο μετά από αυτό. Μια εβδομάδα αργότερα, άκουσα ότι είχε βιάσει μια άλλη νεαρή κοπέλα, σχεδόν παιδί. Συνελήφθη αλλά βγήκε τρεις ημέρες αργότερα και την κτύπησε τόσο άσχημα, που έμεινε στο νοσοκομείο για τρεις εβδομάδες. Ήμουν τόσο φοβισμένη.

Σχεδόν το σύνολο των λεσβιών και τρανς που ρωτήθηκαν από την HRW, δήλωσαν ότι ήταν απρόθυμες να προσεγγίσουν την αστυνομία για προστασία ή να καταγγείλουν τα εγκλήματα. Από τις λίγες υποθέσεις σεξουαλικής ή σωματικής βίας κατά των λεσβιών που έχουν διωχθεί, η σημασία του σεξουαλικού προσανατολισμού έχει αναγνωριστεί μόνο σε μία.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ερωτηθείσες δήλωσαν πως, η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε κατάλληλα όταν οι ερωτηθείσες ζήτησαν δικαιοσύνη, ή ακόμα και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την αρχική κακοποίηση. Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθεισών οι οποίες προσπάθησαν να αναφέρουν σωματική ή σεξουαλική βία στην αστυνομία αντιμετώπισαν γελοιοποίηση, παρενόχληση και θυματοποίηση από το προσωπικό της αστυνομίας.

Η υφιστάμενη νομοθεσία και οι πολιτικές του σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν αποτύχει να προστατεύσουν τις λεσβίες ή να παρέχουν αποκατάσταση. Αποτελεί προτεραιότητα η αστυνομία, η εισαγγελεία και το δικαστικό σώμα να κάνουν αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των νόμων και των πολιτικών, δήλωσε η HRW.

Ενώ η έκθεση τεκμηριώνει ιδίως την ευπάθεια των λεσβιών και των τρανς ανδρών, η συμπεριοφρά τις είναι μέρος ενός ευρύτερου και χρόνιου προβλήματος βίας λόγω φύλου στη Νότια Αφρική, σημειώσε η HRW.

Οι συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν τα εξής:

* Για τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας της Νότιας Αφρικής: διαχωρισμός στοιχείων της σωματικής και σεξουαλικής βίας από το κίνητρο παρακολούθησης των περιστατικών λεσβοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

* Για την Εθνική Εισαγγελική Αρχή: να διασφαλίσει ότι όλες οι υποθέσεις σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των λεσβιών και των τρανς θα φτάνουν σε δίκη σε εύθετο χρόνο, και ότι οι εισαγγελείες θα δίνουν προτεραιότητα σε υποθέσεις που αφορούν σεξουαλικά εγκλήματα.

* Για το Υπουργείο Παιδείας: δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης για την εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής των πολιτικών κατά των διακρίσεων, όπως δωρεάν κλήση σε γραμμή βοήθειας για τις μαθήτριες ώστε να αναφέρουν τις διακρίσεις, τη λεκτική, τη σωματική και τη σεξουαλική κακοποίηση από τους δασκάλους και άλλες σχολικές αρχές.

"Τα νομικά δικαιώματα είναι σημαντικά και μπορεί να ενδυναμώνουν, αλλά είναι άνευ σημασίας για την αντιμετώπιση της κακοποίησης, του εκφοβισμού, της βίας που οι γυναίκες με αντισυμβατική σεξουαλική έκφραση ή φύλο βιώνουν σε καθημερινή βάση", είπε η Nath. "Η δουλειά της κυβέρνησης δεν τελειώνει με το πέρασμα των δικαιωμάτων, την προστασία της νομοθεσίας, αλλά επίσης με το να εξασφαλισθεί ότι οι νόμοι μεταφράζονται σε ουσιαστικά δικαιώματα για όλες, συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων ομάδων και προσώπων".

Αφηγήσεις Θυμάτων (όλα τα ονόματα εδώ και στην έκθεση είναι ψευδώνυμα):

«Επέστρεφα με τα πόδια πίσω από το κλαμπ. Τέσσερεις τύποι με βίασαν. Ούρλιαζα. Μου είπαν, «Θέλαμε να σου δείξουμε απλώς ότι είσαι γυναίκα". Νόμιζα ότι ήταν δικό μου λάθος. Σκέφτηκα ότι ίσως λέγοντας ανοιχτά [ότι] είμαι λεσβία, τους προκάλεσα. Αυτό είναι το όλο θέμα. Πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι (ερωτικά) [μόνο] με άνδρες".
-Puleng, 23

"Ένας άλλος τύπος που ήξερα στο σχολείο μου είπε, “Αν είχα μια ομάδα από τύπους, θα σε έβγαζα έξω από το σπίτι σου θα σε πήγαινα στη Crossroads [μια πολυσύχναστη διασταύρωση στη Katlehong] και εκεί θα σε βιάζα και θα σε σκότωνα".
-Katlego, 21

"Στην πιάτσα ταξί, υπάρχει συνεχής λεκτική κακοποίηση. Λένε, «Πώς τα πάτε; ικανοποιημένες με το δάχτυλο και τη γλώσσα; Χρειάζεται ένα πέος. "Μια φορά ένας άντρας έβγαλε το σεξουαλικό του όργανο και είπε, "Αυτό είναι ό,τι χρειάζεστε. "... Λένε ότι δεν θέλουν τα Σόδομα και τα Γόμορρα".
-Vicki, 35

"Η μητέρα μου ήρθε στο σχολείο για να διαμαρτυρηθεί. Μίλησε στο διευθυντή για το τι είχε συμβεί, για [έναν άλλο μαθητή] που με αποκαλεί stabane [όρος που κυριολεκτικά σημαίνει υποτίμηση για τις λεσβίες και ένα πρόσωπο έχει δύο σεξουαλικά όργανα]. Η μητέρα μου δεν του είπε ότι είμαι λεσβία. Ο διευθυντής είπε: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια stabane. Ο Θεός δεν κάνει stabane. Η Stabane πάει στον ουρανό». Οι δασκάλες-οι λένε, επίσης, τέτοια πράγματα. Μια δασκάλα είπε, πως αν γεννήσει μια stabane, θα τη σκοτώσει. Προσπάθησε να με κατα-διώξει από την τάξη επειδή δεν ήθελε να διδάξει μια stabane".
-Tanesha, 13

"Όταν είσαι λεσβία ... δεν μπορείς να πας στην αστυνομία. Υπάρχει μια λεσβία μεγαλύτερή μου, που βιάστηκε. Η υποθεσή της δεν ελήφθη σοβαρά. Θα με βιάσουν γιατί είμαι λεσβία. Αυτό με κάνει να θέλω να μείνω κλεισμένη μέσα. ... Η κοπέλα μου μένει μόνη της, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Σίγουρα, [οι τύποι στη γειτονιά] σχεδιάζουν κάτι. Απλώς δεν έχει έρθει ακόμα η ημέρα".
-Nombeko, 18

"Όλες νόμιζαν ότι είχα δαιμονιστεί, ότι ο Σατανάς έχει με κυριεύσει. Εγώ η ίδια δεν καταλάβαινα την εαυτή μου. Η εκκλησία ... με έκανε να δεχτώ τον Ιησού. Είπαν ότι έχω δαιμονιστεί, αλλά ότι τώρα είχα σωθεί. Με ανάγκασαν να έχω εραστή. Κάθε φορά που με άγγιζε φοβόμουν”.
-Tendai, 28


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.12.11 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Watch στην http://www.hrw.org/node/103331