14 Ιαν 2012

Ημερολόγιο 2012: "Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ε'

"Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ημερολόγιο 2012 Ε'

Irene Andessner
Αυστρία

"Η τέχνη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα", - λέει η καλλιτέχνιδα Irene Andessner - και είναι ο τρόπος ώστε να περιγράψουμε αδρά και να δώσουμε έμφαση στα θέματα ισότητας των γυναικών, ιδίως όταν πρόκειται για τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός άνδρα: οι περισσότεροι άντρες απεικονίζουν γυναίκες ως υπηρέτριες του άνδρα με τον ένα ή άλλο τρόπο. Πραγματικές γυναίκες, ισχυρές και ενεργές, υπήρχαν ιστορικά και συνεχίζουν να υπάρχουν. Ιστορίες, ρόλοι, σώματα, εικόνες και πορτρέτα υπονομευμένων γυναικών αποκτούν μια νέα έννοια όταν εξελίσσονται μέσα από τις αισθήσεις, τη διαίσθηση και το ταλέντο της μεγάλης καλλιτέχνιδας Irene Andessner. Το αποτέλεσμα δημιουργεί ερωτήσεις και προσκαλεί σε συζήτηση.

Ξέρατε πως;
Το 2011 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 59% των φοιτητριών σε πολιτιστικούς τομείς, σε σύγκριση με το 55% σε όλους τους τομείς.
Μόνο σε 12 γυναίκες σε σύγκριση με τους 96 άνδρες έχει απονεμηθεί το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο το 1909 ήταν η Σουηδή συγγράφισα Selma Lagerlοf (1858-1940).
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανιστούν ως είδηση σε ιστορίες κοινωνικών θεμάτων από ότι σε ιστορίες πολιτικών ή κυβερνητικών θεμάτων.
Μόνο το 32% των βασικών χαρακτήρων της τηλεόραση είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα από ότι οι άνδρες.
Το 38% των γυναικείων χαρακτήρων στα βίντεο παιχνίδια είναι μισόγυμνες, το 23% με απογυμνωμένο ή άτυπα διαχωρισμένο στήθος, το 31% με εκτεθειμένους μηρούς, το 31% με εκτεθειμένο στομάχι ή διάφραγμα και το 15% με προτεταμένα τα οπίσθιά τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf