14 Ιαν 2012

Ημερολόγιο 2012: "Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ζ'

"Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ημερολόγιο 2012 Ζ'


Rosa Logar
Αυστρία

Η συν-ιδρύτρια και συντονίστρια της Γυναίκες Κατά της Βίας στην Ευρώπη (WAVE), το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο των οργανώσεων καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών στην Ευρώπη, η Rosa Logar είπε: "Σύνθετα μέτρα απαιτούνται ώστε να καταστρέψουν τις ρίζες της βίας και να παρέχουν βοήθεια στα θύματα". Η ιδρύτρια της πρώτης στέγης των γυναικών στην Αυστρία αφιερώνει τη ζωή της στην καταπολέμηση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Rosa Logar τονίζει το γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τα παιδιά - “Προληπτική εργασία με αυτά τα παιδιά, καθώς και με τους δράστες είναι πολύ σημαντική".

Ξέρατε πως;
45% των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί βία και κακοποίηση από άνδρες.
Μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. 95% όλων των πράξεων βίας που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι είναι σε βάρος των γυναικών.
Στην Ευρώπη, 7 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από ανδρική ενδοοικογενειακή βίας.
Από 40 έως 50% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
Πολλές επιζώσες της βίας έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υποστήριξη μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών ή καταφυγίων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τις.
Το κόστος της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ εκτιμάται σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, που ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ ανά μισή ώρα. Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της ΕΕ για προγράμματα πρόληψης της ανδρικής βίας είναι 1000 φορές λιγότερα σε χρήματα.

Marianne Heimbach-Steins
Γερμανία
"Οι γυναίκες ήταν οι πρώτες μάρτυρες του μεγαλύτερου χριστιανικού θαύματος – της ανάστασης του Χριστού". Φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα της ισότητας των γυναικών και της δικαιοσύνης στη θεολογία, η επίσης πιστή στην ισότητα των γυναικών Καθηγήτρια Θεολογίας Marianne Heimbach-Steins ήταν ανάμεσα στις πρωτοπόρες που έθεσαν το ζήτημα των γυναικών από τη χριστιανική θέση. Κάλεσε και συνεχίζει να καλεί την εκκλησία να αλλάξει μαζί με τη μεταβαλλόμενη κοινωνία.
Η Marianne Heimbach-Steins ήταν μία από τις ιδρύτριες του φόρουμ θεολόγων γυναικών "Ατζέντα" - ένα μέρος όπου η ευρωπαϊκή θεολογία με οπτική την ισότητα των γυναικών ευημερεί.

Ξέρατε πως;
Η πρώτη χειροτονία γυναικών πραγματοποιήθηκε το 1853 στη Εκκλησία Congregationalist, το 1863 στο θρησκευτικό δόγμα Universalists, το 1865 στο Στρατό Σωτηρίας και το 1866 στη προτεσταντική Εκκλησία των Μεθοδιστριών.
Οι κληρικές συμφωνούν παγκοσμίως πως οι γυάλινες οροφές υπάρχουν.
Οι κληρικές είναι κατά κόρον περισσότερο ανοικτές προς τα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών στην Εκκλησία. Η στάση της Φινλανδίας έναντι των λεσβιακών ζευγαριών έγινε πιο θετική, κατά την περίοδο 2002-2010, ιδίως μεταξύ των γυναικών κληρικών.
Στη Γερμανία οι ειδικευμένες γυναίκες στη θεολογία είναι δύσκολο να αποκτήσουν θέσεις στα θεολογικά όργανα, και η αναλογία μεταξύ του μεγάλου αριθμού των γυναικών που σπουδάζουν και της ύπαρξης λίγων ή καμίας καθηγήτριας είναι πιο εντυπωσιακή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf