31 Ιαν 2012

Αίτηση προσφυγής Αρ. 51362/09 Roberto Taddeucci και Douglas McCall κατά της Ιταλίας Δ''

Αίτηση προσφυγής Αρ. 51362/09 Roberto Taddeucci και Douglas McCall κατά της Ιταλίας Δ'


Άρθρο 10
Χορήγηση άδειας παραμονής
"1. Το δικαίωμα διαμονής των μελών της οικογένειας πολίτισας-η της Ένωσης που δεν έχουν την ιθαγένεια μιας χώρας μέλους αποδεικνύεται από την έκδοση εγγράφου που ονομάζεται “κάρτα διαμονής μέλους της οικογένειας πολίτισας-η της Ένωσης” το αργότερο μέσα σε έξι μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. Το πιστοποιητικό κατάθεσης της αίτησης για άδεια διαμονής χορηγείται αμέσως.
2. Για το θέμα της άδειας διαμονής, οι χώρες μέλη απαιτούν την προσκόμιση των εξής εγγράφων:
(...)
στ) στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο άρθρο 3, παράγραφος 2 β), απόδειξη της ύπαρξης σταθερής σχέσης με πολίτισα-η της Ένωσης".

Στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την εφαρμογή της οδηγίας 38/2004/ΕΚ. Το Κοινοβούλιο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, ιδίως στις υποθέσεις Metock, Jipa και Huber, επιβεβαίωσαν την αρχή ότι "μια υπήκοος τρίτης χώρας σύζυγος πολίτισας-η της Ένωσης που συνοδεύει ή μεταβαίνει στην εν λόγω πολίτισα-η μπορεί να επωφεληθεί από τις διατάξεις της οδηγίας, ανεξάρτητα από τον τόπο και την ημερομηνία του γάμου και χωρίς υποχρέωση προηγούμενης νόμιμης διαμονής".

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα "περιοριστική ερμηνεία από τις χώρες μέλη της έννοιας του “μέλους της οικογένειας” (άρθρο 2) του “κάθε άλλου μέλους της οικογένειας” και της “συντρόφισας-ου” (άρθρο 3), ιδίως σε σχέση με Lbtiq συντρόφισες-ους, καθώς και το δικαίωμά τις στην ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με την οδηγία 38/2004/ΕΚ", το Κοινοβούλιο συμμετέχει στο διάλογο.

“Οι χώρες μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τα δικαιώματα που χορηγούνται δυνάμει των άρθρων 2 και 3 της οδηγίας 38/2004/ΕΚ, όχι μόνο για τις ετερό συζύγους, αλλά και για την συντρόφισα με σύμφωνο συμβίωσης, το μέλος νοικοκυριού της ή της συντρόφισάς-ου της περιλαμβανομένων και των Lbtiq ζευγαριών που αναγνωρίζονται από μια χώρα μέλος, ανεξαρτήτως εθνικότητας και με την επιφύλαξη (χωρίς παραίτηση δικαιωμάτων) αναγνώρισής τις-τους από το αστικό δίκαιο άλλης χώρας μέλους, με βάση τις αρχές της αμοιβαίας αναγνώρισης, της ισότητας και της αποφυγής διακρίσεων και του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικής ζωής και της οικογένειας προτρέπει τις χώρες μέλη να λάβουν υπόψη ότι η οδηγία επιβάλλει την υποχρέωση να αναγνωρίσουν την ελευθερία κυκλοφορίας για όλες τις πολίτισες-ες της Ένωσης (περιλαμβανομένων των Lbtiq συντροφισών) χωρίς να επιβάλει την αναγνώριση του γάμου μεταξύ Lbtiq ζευγαριών".


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.1.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=899445&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649