31 Ιαν 2012

Αίτηση προσφυγής Αρ. 51362/09 Roberto Taddeucci και Douglas McCall κατά της Ιταλίας Γ'

Αίτηση προσφυγής Αρ. 51362/09 Roberto Taddeucci και Douglas McCall κατά της Ιταλίας Γ'


Τέλος, το ανώτατο δικαστήριο δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία 38/2004/ΕΚ ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτισών-ων της ΕΕ εντός του εδάφους άλλων χωρών εκτός από τη χώρα καταγωγής, δεν βρέθηκε να ισχύει στην παρούσα υπόθεση, οικογενειακής επανένωσης με έναν Ιταλό πολίτη που διαμένει στη χώρα του. *Α

Τον Ιούλιο του 2009, μετά την υποβολή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες εγκαταστάθηκαν στην Ολλανδία, όπου ο δεύτερος προσφεύγων έλαβε άδεια διαμονής για πέντε χρονιές.

Β. Ο νόμος και τα σχετικά διεθνή έγγραφα
1. Νομοθετικό διάταγμα αριθ. 286 της 25 του Ιουλίου 1998
Το διάταγμα αριθ. 286 περιέχει "διατάξεις σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης και τους κανόνες σχετικά με τις συνθήκες στο εξωτερικό".
Κατά την έννοια του άρθρου 30 γ), η άδεια οικογενειακής διαμονής μπορεί να χορηγείται σε "μέλος της οικογένειας, μια αλλοδαπή-ο και σε σταθερή κατάσταση, που έχει στην κατοχή της-του τα κριτήρια για την οικογενειακή επανένωση με μία Ιταλίδα πολίτισα-η ή υπηκόου μιας χώρας μέλος της Ένωσης που διαμένουν στην Ιταλία, ή με μία αλλοδαπή-ο σε μια σταθερή κατάσταση".

Κατά την έννοια του άρθρου 30 γ), η άδεια οικογενειακής διαμονής μπορεί να χορηγείται ως "μέλος της οικογένειας, σε μια αλλοδαπή-ο σε σταθερή συνθήκη, που έχει στην κατοχή της-του τα κριτήρια για την οικογενειακή επανένωση με μία Ιταλίδα πολίτισα-η ή στην υπήκοο μιας χώρας μέλους της Ένωσης που διαμένει στην Ιταλία, ή σε μία αλλοδαπή-ο σε σταθερή συνθήκη".

Το άρθρο 29, οικογενειακή επανένωση. Κατά την έννοια της πρώτης παραγράφου, μπορεί να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση α) οι σύζυγοι που δεν είναι χωρισμένες-οι, Β) τα ανήλικα παιδιά, Γ) οι συντηρούμενες απευθείας ανιούσες-ντες δ) οι γονείς και οι τρίτου βαθμού εξαρτώμενες-οι, που αδυνατούν να εργαστούν.

2. Η οδηγία 38/2004/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα των πολιτισών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τις να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των χωρών μελών

Άρθρο 3
Δικαιούχοι

"1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται σε όλες τις πολίτισες-ες της Ένωσης που μεταβαίνουν ή διαμένουν σε χώρα μέλος άλλη από εκείνη της ιθαγένειας τις, και των μελών της οικογένειάς τις, όπως ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 2), που τις συνοδεύουν ή πηγαίνουν να τις συναντήσουν.
2. Με την επιφύλαξη (χωρίς παραίτηση) στο ατομικό δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής ενός προσώπου, της χώρα μέλους υποδοχής, σύμφωνα με το εθνικό της δίκαιο, στην είσοδο και στη διαμονή της-του:
α) κάθε άλλο μέλος της οικογένειας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το οποίο δεν καλύπτεται από τον ορισμό του άρθρου 2, παράγραφος 2), εάν στη χώρα καταγωγής, είναι εξαρτημένο ή μέρος νοικοκυριού πολίτισας-η της Ένωσης έχει το δικαίωμα διαμονής ως κύρια συμβαλόμενη-ος, ή όταν, για σοβαρές αιτίες υγείας, η πολίτισα-ης της Ένωσης απαιτεί την αυστηρή και την προσωπική φροντίδα του μέλους της οικογένειας,
β) η συντρόφισα-ος με την οποία η πολίτισα-ης της Ένωσης έχει σταθερή σχέση, δεόντως αποδεδειγμένη".


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.1.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=899445&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

Τα γράμματα με τους αστερίσκους είναι δικά μας
*Α Όταν κάποια ετερό κάνει γάμο στην Αυστραλία όντας Ελληνίδα, όταν επιστρέψει στη χώρα της αναγνωρίζεται ο γάμος από τις ελληνικές αρχές. Άρα αυτόματα επανενώνεται η οικογένεια, γεγονός που επιβεβαιώνει την διάκριση της μη πρόσβασης στο γάμο.