4 Ιαν 2012

HRC/19/41 Πρώτη Ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 7

Πρώτη Ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Lbtiq για να βρεθείτε στο όγδοο μέρος πατήστε εδώ


14.Από την υπόθεση Toonen το 1994 και μετά, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι νόμοι που χρησιμοποιούνται για να ποινικοποιούν τις ιδιωτικές, ενήλικες, συναινετικές Lbtiq σεξουαλικές σχέσεις παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και της μη διάκρισης. Η επιτροπή απέρριψε το επιχείρημα ότι το αξιόποινο μπορεί να δικαιολογηθεί ως «εύλογο», για λόγους προστασίας της δημόσιας ηθικής ή της υγείας, σημειώνοντας ότι η χρήση του ποινικού δικαίου σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ανάλογη. 15 Στις καταληκτικές παρατηρήσεις τις, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Παιδιών έχουν προτρέψει τις χώρες για μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή των νόμων και, κατά περίπτωση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τις την κατάργησή τους. 16 Η Ομάδα Εργασίας Αυθαίρετης Κράτησης έχει κρίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, έχει σταματήσει για οποιαδήποτε να συνιστά βάση αυθαίρετης κράτησης κατά παράβαση του άρθρο 9 της Διεθνούς Συμφωνίας Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων. 17

4. Προστασία των προσώπων από τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου

15. Το δικαίωμα ελευθερίας από διακρίσεις περιλαμβάνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 2) και στις θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Συμφωνίας Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων (άρθρο 2) και της Σύμβασης Δικαιωμάτων των Παιδιών (άρθρο 2). Το άρθρο 26 της Διεθνούς Συμφωνίας Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων εγγυάται την ισότητα ενώπιον του νόμου, απαιτώντας από τις χώρες να απαγορεύουν τις διακρίσεις.
16. Στις γενικές της παρατηρήσεις τους, στις τελικές παρατηρήσεις και τις απόψεις σχετικά με τις ανακοινώσεις, οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επιβεβαιώσει ότι οι χώρες έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την οποιαδήποτε από τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Το γεγονός ότι κάποιες είναι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς δεν περιορίζει το δικαίωμά τις να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
17. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τις συμβαλλόμενες χώρες να «εγγυώνται ίσα δικαιώματα για όλα τα πρόσωπα, όπως ορίζεται στη Συμφωνία, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού», 18 και εξέφρασε ικανοποίηση για τη νομοθεσία που περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ των απαγορευμένων αιτιών διακρίσεων. 19 Η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την αρχή απαγορεύσεως των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού στις γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το δικαίωμα στην εργασία, στο νερό, στην κοινωνική ασφάλιση και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας. 20 Επιπλέον, το γενικό σχόλιο της Επιτροπής για τις διακρίσεις, περιλαμβάνεται τόσο ο σεξουαλικός προσανατολισμός όσο και η ταυτότητα κοινωνικού φύλου και απαγορεύονται ως αιτίες διακρίσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας. 21 Στις γενικές παρατηρήσεις και στη σύναψη παρατηρήσεων τις, η επιτροπή Δικαιωμάτων των Παιδιών, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και η Επιτροπή Εξάλειψης Διακρίσεων κατά των Γυναικών έχουν συμπεριλάβει συστάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της διάκρισης βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. 22


15 CCPR/C/50/D/488/1992, παράγρ. 08.03 - 08.07.
16 Δείτε: Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταληκτικές παρατηρήσεις για το Τόγκο (CCPR/C/TGO/CO/4), παράγρ. 14, το Ουζμπεκιστάν (CCPR/C/UZB/CO/3), παράγρ. 22, και τη Γρενάδα (CCPR/C/GRD/CO/1), παράγρ. 21, Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, στη σύναψη παρατηρήσεων επί της Κύπρου (E/C.12/1/Add.28), παρ.7, Επιτροπή Εξάλειψης Διακρίσεων κατά των Γυναικών, καταληκτικές παρατηρήσεις για την Ουγκάντα CEDAW/C/UGA/CO/7), παράγρ. 43-44, και την Κιργιζία (Επίσημα αρχεία της Γενικής Συνέλευσης, Πεντηκοστή τέταρτη Σύνοδος, Συμπλήρωμα αρ. 38 (A/54/38/Rev.1)), παράγρ. 127-128, και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Παιδιών, τελικές παρατηρήσεις για τη Χιλή (CRC/C/CHL/CO/3), παράγρ. 29.

17 Δείτε γνωμοδοτήσεις αρ. 22/2006 σχετικά με το Καμερούν (A/HRC/4/40/Add.1), και αρ. 42/2008 σχετικά με την Αίγυπτο (A/HRC/13/30/Add.1). Δείτε επίσης A/HRC/16/47, παράρτημα, αρ. 8 (ε).
18 Δείτε καταληκτικές παρατηρήσεις σχετικά με τη Χιλή (CCPR/C/CHL/CO/5), παράγρ. 16. Βλέπε επίσης τη σύναψη παρατηρήσεων σχετικά με την Σαν Μαρίνο (CCPR/C/SMR/CO/2), παράγρ. 7, και την Αυστρία (CCPR/C/AUT/CO/4), παράγρ. 8.
19 Δείτε τελικές παρατηρήσεις για το Ελ Σαλβαδόρ (CCPR/C/SLV/CO/6), παράγρ. 3 (γ), την Ελλάδα (CCPR/CO/83/GRC), παράγρ. 5, την Φινλανδία (CCPR/CO/82/FIN), παράγρ. 3 (α), και τη Σλοβακία (CCPR/CO/78/SVK), παράγρ. 4.
20 Δείτε γενικές παρατηρήσεις αριθ. 18 (E/C.12/GC/18) (δικαίωμα στην εργασία), παράγρ. 12 (β) (i), Αρ. 15 (E/C.12/2002/11) (δικαίωμα στο νερό), παράγρ. 13, αρ. 19 (E/C.12/GC/19) (δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης), παράγρ. 29, και αριθ. 14 (E/C.12/2000/4) (δικαίωμα υψηλότατου επιπέδου υγείας), παράγρ. 18.
21 Δείτε γενικά σχόλια αριθ. 20 (E/C.12/GC/20), παράγρ. 32.
22 Δείτε: Επιτροπή Δικαιωμάτων των Παιδιών, γενικό σχόλιο αριθ. 4 (CRC/GC/2003/4), παράγρ. 6, Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, γενικό σχόλιο αριθ. 2 (CAT/C/GC/2), παράγρ. 21, και Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, γενικό σχόλιο αριθ. 28 (CEDAW/C/GC/28), παράγρ. 18. Δείτε επίσης: Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, σύναψη παρατηρήσεων για τη Νότιο Αφρική (CEDAW/C/ZAF/CO/4), παράγρ. 40, και την Κόστα Ρίκα (CEDAW/C/CRI/CO/5-6), παράγρ. 41. Αρκετοί μηχανισμοί έχουν ασχοληθεί με τις διασταυρούμενες ή πολλαπλές διακρίσεις, δείτε για παράδειγμα: Επιτροπή Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, γενική σύσταση αριθ. 28 (CEDAW/C/GC/28), παράγρ. 18 και 31, Επιτροπής Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, γενικό σχόλιο αριθ. 16 (E/C.12/2005/4), παράγρ. 5, και Επιτροπή Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων, γενική σύσταση αριθ. 25, Επίσημα Αρχεία της Γενικής Συνέλευσης, Πεντηκοστή Πέμπτη Σύνοδος (A/55/18), παράρτημα V, ενότητα Α.


Η φωτογραφία είναι το έργο Figuris de generis του Εdouard Henri Avril