12 Ιαν 2012

Εγκαταλείπεται ο όρος δεσποινίς στη Γαλλία

Δεν υπάρχει πια ο όρος «δεσποινίς» στην πόλη Σεσόν-Σεβίν. Η μικρή κοινότητα στη δυτική Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «mademoiselle» (δεσποινίς), καθώς οι γυναικείες οργανώσεις ζητούν να μπει η λέξη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κοινότητα αποφάσισε να εξαλείψει τη χρήση της λέξης από όλα τα επίσημα έγγραφά της, λέγοντας ότι οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, δεν θα πρέπει να καθορίζονται από τη συζυγική τους κατάσταση.

Από δω και στο εξής, έφηβες κοπέλες, γιαγιάδες και 30χρονες γυναίκες καριέρας θα φέρουν το ίδιο όνομα: κυρίες «μαντάμ», όπως όλοι οι άνδρες αποκαλούνται «κύριοι» (monsieur).

Ήδη η Γερμανία έχει αποχαιρετήσει το δεσποινίς (και συγκεκριμένα τον όρο fraulein) από το 1972, ενώ και στα αγγλικά η λέξη «miss» έχει αρχίσει να εκλείπει. Όπου χρειάζεται προσδιορισμός ένα Ms χρησιμοποιείται, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει και δεσποινίς (Miss) και κυρία (Mrs).

Αν και στη Γαλλία η λέξη δεσποινίς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ο δήμαρχος της Σεσόν-Σεβίν αναφέρει ότι το κλειδί είναι η εξάλειψη των «διακρίσεων».

Εκλεγμένος το 2008, ο δήμαρχος έχει προσπαθήσει να αλλάξει την πόλη και να αφαιρέσει οτιδήποτε θεωρείται άδικο.

Η πόλη Ρεν είχε ήδη από το 2007 εγκαταλείψει τη λέξη mademoiselle, ενώ έχει ξεκινήσει και εθνική καμπάνια για να πάψει να χρησιμοποιείται η λέξη και να χρησιμοποιείται το madame, απαλλαγμένο από την έννοια της συζυγικής κατάστασης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 από την in.gr στην http://news.in.gr/world/article/?aid=1231145556