16 Ιαν 2012

Ο Καναδάς θα συμπληρώσει το «κενό» στην ισότητα του γάμου

Ο Καναδός υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε χιλιάδες λεσβιακά ζευγάρια που έχουν νυμφευθεί στη χώρα του ότι οι ενώσεις τους θα αναγνωριστούν εκεί, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα «νομοθετικό κενό» σχετικά με τους γάμους αλλοδαπών».

Μια αναταραχή ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα αφ' ότου μια ομοσπονδιακή δικηγoρίνα απάντησε στην αίτηση διαζυγίου ενός ζευγαριού λεσβιών ότι αφού δεν μπορούσαν να νυμφευτούν στην χώρα τις, η νομοθεσία του Καναδά δεν αναγνωρίζει πραγματικά το γάμο τις.

Έως και 5.000 γάμοι, τίθενται σε αμφισβήτηση με το σχετικό έγγραφο που αφορά το γάμο ανάμεσα σε μια Βρετανίδα λεσβία και μια λεσβία από τις Ην. Πολιτείες που φαινομενικά δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο.
Τώρα, η κυβέρνηση είπε ότι θα εξασφαλίσει πως οι γάμοι που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά,  θα πρέπει να αναγνωρίζονται από τον Καναδά, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία της χώρας καταγωγής ενός ζευγαριού.

Ο Rob Nicholson, υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, δήλωσε στο Reuters: "Θα αλλάξουμε τον νόμο περί γάμου, έτσι ώστε κάθε γάμος που τελείται στον Καναδά, αλλά δεν υπάρχει νομική αναγνώριση του γάμου στις χώρες καταγωγής του ζευγαριού, θα αναγνωρίζεται στον Καναδά.
"Φυσικά θα ισχύει για όλους τους γάμους που τελούνται στον Καναδά".

Το ζήτημα προέκυψε επειδή ο Νόμος Διαζυγίου του Καναδά απαιτεί από τα ζευγάρια να έχουν ζήσει εκεί για ένα χρόνο και η ένωση τους να είναι έγκυρη στις χώρες καταγωγής τους, αν ζητούν διαζύγιο στον Καναδά.

Η δικηγορίνα του λεσβιακού ζευγαριού, Martha McCarthy, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχικό Νόμο Ισότητας του Γάμου, είχε πει πως ο Καναδάς θα πρέπει να θεσπίσει ένα νόμο παρόμοιο με αυτόν που πέρασε στην Καλιφόρνια, αυτό σήμαινε ότι, όταν στα λεσβιακά ζευγάρια από το εξωτερικό έχει χορηγηθεί το δικαίωμα στο γάμο, επίσης επιτρέπεται το διαζύγιο εκεί.

Προειδοποίησε πως θα χρειαστεί νομοθετική δράση.
Lbtiq ΜΚΟ, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι γάμοι αυτοί δεν μπορούσαν να διαγραφούν, αλλά φαίνεται ότι η νομική κατάσταση πρέπει να διευκρινιστεί.

Οι ΜΚΟ είπαν: "Κανένα δικαστήριο δεν δέχτηκε την άποψη αυτή και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είτε τα δικαστήρια είτε το Κοινοβούλιο του Καναδά θα συμφωνήσουν με αυτή τη θέση, την οποία καμιά δεν ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που τα λεσβιακά ζευγάρια έχουν την ελευθερία να νυμφευθούν στον Καναδά".
Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση Ισότητα Γάμου των Ην. Πολιτειών κάλεσε την κυβέρνηση να "αποκαταστήσει την κατάσταση του Καναδά καθώς είναι η ηγέτιδα χώρα παγκοσμίως στον τομέα της ισότητας και της δικαιοσύνης για τα ερωτευμένα ζευγάρια παντού".

Ανακοινώνοντας τα μέτρα για την προστασία των γάμων αλλοδαπών λεσβιακών ζευγαριών, ο Nicholson αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως το νομικό κενό ήταν μέρος μιας προσπάθειας να υπονομεύσει την ισότητα των δικαιωμάτων στο γάμο.

Είπε: "Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι η κυβέρνησή μας δεν έχει καμία πρόθεση να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση σχετικά με τον ορισμό του γάμου. Τόσο εγώ ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός θεωρούμε πως αυτή τη συζήτηση έχει τελειώσει".


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.1.12 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/01/16/canada-to-fill-gap-on-gay-marriage/