16 Ιαν 2012

Έτοιμο το εμβόλιο για την λεϊσμανίωση


Και στα ελληνικά κτηνιατρεία πλέον το εμβόλιο για το καλαζάρ

Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων

Από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο και πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της λεϊσμανίωσης του σκυλιού (καλα-αζάρ).

Το εμβόλιο CaniLeash περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων.

Το κόστος για κάθε δόση κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ.

Πριν από τον εμβολιασμό προηγείται αιματολογική εξέταση προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το σκυλί είναι αρνητικό στο παράσιτο, δηλαδή δεν φέρει αντισώματα που υποδηλώνουν παλαιότερη λοίμωξη.

Το κόστος του εμβολιασμού είναι υψηλό, ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος της θεραπείας για το καλααζάρ σε περίπτωση μόλυνσης.

«Η νόσος οφείλεται στο πρωτόζωο Leishmania infantum. Μεταδίδεται από τις σκνίπες και μόνο». Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο, επισημαίνει, είναι αυτά που ζουν σε κήπους και γενικά κοντά σε βλάστηση, όπου συχνάζουν οι σκνίπες φλεβοτόμοι (Phlebotomus) που μεταδίδουν το πρωτόζωο.

Το μικροσκοπικό παράσιτο προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και ο σπλήνας και, χωρίς θεραπεία, οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους -παρόλο που το σκυλί διατηρεί την όρεξή του- δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίαση, αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η λεϊσμανίαση δεν μεταδίδεται απευθείας από το σκυλί στην άνθρωπο. Επιπλέον, η σκνίπα του σκυλιού ή ζωόφιλος σκνίπα είναι διαφορετική από τη σκνίπα της ανθρώπου.

Για να μεταδοθεί η νόσος από το σκυλί στην άνθρωπο πρέπει κάποια ζωόφιλη σκνίπα να κάνει λάθος και να τσιμπήσει άνθρωπο. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά αλλά δεν είναι και εντελώς απίθανο, αφού κάθε χρόνο έχουμε στην Ελλάδα περίπου 70 περιστατικά λεϊσμανίασης σε ανθρώπους.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.1.12 από την εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/society/article/?aid=438967&h1=true