14 Ιαν 2012

Ημερολόγιο 2012: "Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Γ

"Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ημερολόγιο 2012 Γ'


Katherine Zappone και Ann Louise
Gilligan από την Ιρλανδία
"Μπορεί η αγάπη να είναι κακό;"


- Δύο λεσβίες που αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές συμπεριφορές, όταν αποφάσισαν να αγωνιστούν για την καταχώρηση του γάμου μεταξύ ενός ζευγαριού λεσβιών, ο δικός τις έγινε στον Καναδά, και πρόκειται να εγκριθεί στην Ιρλανδία επίσης. Το θάρρος και η αφοσίωση των γυναικών αυτών έχει εμπνεύσει όσες αντιμετωπίζουν παραβίαση των δικαιωμάτων τις να αγωνιστούν για αυτά. Η πεποίθηση ότι ο θεσμός του γάμου δεν πρέπει να απομονωθεί από τις κοινωνικές, πολιτιστικές ή ιστορικές αλλαγές και ερμηνείες, τις ένωσε μαζί με άλλες στην ομάδα Ισότητα Γάμου, που συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην ιρλανδική κυβέρνηση για τα πλήρη δικαιώματα του πολιτικού γάμου.

Ξέρατε πως;
Παγκοσμίως σε 45 χώρες η σχέση μεταξύ των γυναικών θεωρείται παράνομη, σε πέντε από αυτές οι λεσβιακές δραστηριότητες τιμωρούνται με θάνατο.
Μόνο 4 χώρες της ΕΕ - το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Σουηδία - παρέχουν το δικαίωμα του γάμου στις λεσβίες.
Οι λεσβίες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην απασχόληση σε όλες τις χώρες μέλη. Το να είσαι λεσβία επηρεάζει αρνητικά τη προαγωγή, τις συνθήκες εργασίας, το μισθό και τις ευκαιρίες καριέρας.
Αμφισεξουαλικές και λεσβίες γίνονται στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.
Εγκλήματα μίσους εναντίον των λεσβιών είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο που έχει επιπτώσεις σε αυτές με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, στη Γαλλία το 57% των λεσβιών που ρωτήθηκαν βίωσαν λεσβοφοβία.
35% από αυτές δήλωσαν ότι έχουν δεχτεί επίθεση ή τις προσέβαλαν στους δρόμους
.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf