3 Ιαν 2012

Tierra de Lobos

Η Ισπανία είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά

Το 2011 ήταν μία ενδιαφέρουσα και πετυχημένη χρονιά για εμάς τις λεσβίες όσον αφορά την προβολή λεσβιακών χαρακτήρων στην τηλεόραση. Η σειρά Glee καθιέρωσε τον σεξουαλικό προσανατολισμό της Santana και μέσα από αντιφάσεις μεταξύ της σεναριογραφικής ομάδας επισημοποίησε τη σχέση της με την Brittany.

Στη σειρά Grey’s Anatomy η Callie με την Arizona ήρθαν αντιμέτωπες με χωρισμούς, προβλήματα, ακόμα και τον θάνατο, αλλά τελικά νυμφεύθηκαν και ξεκίνησαν να μεγαλώνουν ως ζευγάρι το παιδί της Callie.

Η καναδέζικη υπερφσυσική σειρά Lost Girl συνέχισε τη δική της ιστορία αγάπης και ενοχής μεταξύ της ηρωίδας Bo και της γιατρίνας Lauren, παρά το προβληματικό γράψιμο των χαρακτήρων και το ελλειπές σενάριο.
Σειρές των Ην. Πολιτειών μικρότερου παγκόσμιου βελινικούς καθώς κι Ευρωπαϊκές σειρές φρόντισαν να εκπροσωπούν τις λεσβίες είτε με δευτερεύοντες χαρακτήρες είτε με περιστασιακές σχέσεις.
Υπήρξε πάντως εκπροσώπηση κι όπου υπάρχει εκπροσώπηση υπάρχει κι ελπίδα. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και για κατανόηση από την πλειονότητα της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που ακόμα παλεύει να απελευθερωθεί από τα δεσμά των παλαιών ιδεών και των στερεοτύπων.

Μία κοινωνία έχει αποδείξει ωστόσο την απελευθέρωση της σκέψης της και την ανεκτικότητα της προς τις λεσβιακές σχέσεις, κι αυτή είναι η Ισπανία. Από το 2005 που επετράπει ο γάμος μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών, καθώς και από το 2006 που επετράπει η παιδοθεσία από λεσβιακά ζευγάρια, η Ισπανία δεν έχει σταματήσει να μας "κακομαθαίνει" με σωστές ιστορίες αγάπης και πάθους μεταξύ γυναικών κερδίζοντας τις καρδιές μεγάλου μέρους του πληθυσμού εντός κι εκτός των συνόρων. Τρία μεγάλα κρατικά κανάλια -Antena 3, Cuatro και Telecinco- καθώς και τοπικά κανάλια όπως το TV3 (Καταλονία) έχουν φιλοξενήσει αρκετές σειρές τα ζευγάρια των οποίων άφησαν όνομα κι εποχή.


Το 2005 η Ισπανική τηλεόραση έδειξε τον πρώτο της γάμο μεταξύ δύο λεσβιών στη Hospital Central όταν δύο από τις πρωταγωνίστριες, Maca και Ester, νυμφεύονται. Το 2005 ξεκινάει μία δεύτερη σειρά σε διαφορετικό κανάλι, Los Hombres de Paco (Οι άνδρες του Πάκο), που στον πέμπτο της κύκλο εισάγει τον πρώτο γυναικείο ερωτικό πειρασμό σε κύριο χαρακτήρα της σειράς. Με αυτόν τον τρόπο γεννιέται ένα από τα πιο παθιασμένα ζευγάρια, η Pepa και η Silvia που τον γάμο τις ακολουθεί ένα τραγικό τέλος. Η σχέση τις καλύπτεται από αγγλικές και ισπανικές ιστοσελίδες, κερδίζει μεγάλο κοινό εντός κι εκτός των συνόρων, από Lbtiq και μη και τέλος κέρδισε το 2008 το Visibility Award από την ιστοσελίδα afterellen.com ως η καλύτερη παγκόσμια σειρά αμφί, λεσβιακών χαρακτήρων.

Κι άλλες σειρές ακολούθησαν όπως το Infidels στο TV3, στην Καταλονία και το Hay Alguien Ahi? ( Είναι κανείς εδώ; ) στο Cuatro. Η τελευταία συγκλονιστική επιτυχία της Ισπανικής τηλεόρασης έγινε όμως με τη σειρά Tierra de Lobos (Η γη των λύκων) που ξεκίνησε το 2010 και είχε μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη με μία από τις πρωταγωνίστριές της, κυρίως στον δεύτερο κύκλο της χρονιάς (2011).

Η Isabel Lobo, η τρίτη κόρη μίας πατριαρχικής πλούσιας οικογένειας, κυνηγούσε λύκους μαζί με τους εργάτες του πατέρα της. Ντυνόταν ως άνδρας για να γλεντήσει στο μπουρδέλο του χωριού και τέλος ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει για να μην παντρευτεί έναν γέρο άντρα, με δύναμη κι επιρροή, που είχε επιλέξει ο πατέρας της για την ίδια. Στην ζωή της μπαίνει η Cristina, μία εργαζόμενη του σεξ και η επιλεγμένη του πατέρα της. Την ερωτεύεται και όλες οι αποροίες που είχε σχετικά με την σεξουαλικότητά της απαντώνται. Η σειρά λαμβάνει χώρα προς τα τέλη του 19ου αιώνα, όπου η θρησκεία είχε ακόμα μεγάλη δύναμη και οι λεσβιακές σχέσεις ήταν ακόμα κρυμμένες κάτω από σεντόνια και κλειδωμένες πόρτες. Παρά τη δυσκολία της εποχής η Isabel παίρνει την πρωτοβουλία να εξομολογηθεί σε ένα πατέρα της εκκλησίας αν και το μόνο που λαμβάνει ως απάντηση είναι ότι θα καεί στις φωτιές της κολάσεως.
Αψηφώντας τα ταμπού και τις δυσκολίες της εποχής, η Isabel ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι στα μονοπάτια του έρωτα που θα την οδηγήσουν στην προδοσία, στα μαρτύρια, στην απόλυτη έκφραση αγάπης και τέλος στο δυσκολότερο δείλημα που δεν της αφήνει κανένα περιθώριο ελευθερίας. Δεν ήταν εύκολο να είσαι γυναίκα εκείνη την εποχή. Ιδίως αν ήσουν γυναίκα ερωτευμένη με γυναίκα.

Η ηθοποιός Adrianna Torrebejano (Isabel) και Berta Hernandez (Cristina) δίνουν δυνατές και πειστικές ερμηνείες ενδυναμώνοντας τους χαρακτήρες και η σεναριογραφική ομάδα φρόντισε να παραμείνει πιστή στην ανάπτυξη του χαρακτήρα της Isabel που από την αρχή της σειράς την προόριζαν για λεσβία. Η Isabel δεν προσπάθησε να καταπιέσει τις σκέψεις της ότι ήταν διαφορετική από τις αδερφές της. Δεν πειραματίστηκε με άνδρες σε μια προσπάθια να αλλάξει τις επιθυμίες της. Ανταυτού, εξερεύνησε το χαρακτήρα της, προσπάθησε να τον κατανοήσει και να τον δεχτεί.

Δεν αντέδρασε κανένας σύλλογος γονέων, όπως έγινε στην Αμερική με την Emily στην Pretty Little Liars, ούτε οι σεναριογράφοι έσπευσαν να αλλάξουν ριζικά τον σεξουαλικό της προσανατολισμό με τη δικαιολογία ότι μαθαίνει ακόμα το σώμα της και τις επιθυμίες της, όπως έγινε με την Tea στην αμερικάνικη διασκευή των Skins. Αντιθέτως, τη βραδιά που αντάλλαξαν το πρώτο τις φιλί η Isabel με την Cristina, το Telecinco μετρούσε τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης (3.000.000).

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υποστηρίκτριες από όλες τις ηπείρους συντονιζόντουσαν μέσα από δύο ιστοσελίδες, την afterellen.com και την Crisabel Fans International στο facebook, να μεταφράσουν τα επισόδια της σειράς στα αγγλικά, να ανεβάσουν βίντεο στο youtube, να ανταλλάξουν νέα για τα γυρίσματα της τρίτης χρονιάς και να μιλήσουν για τις ηθοποιούς, να στεναχωρηθούν, να απελπιστούν, να χαμογελάσουν και να αγαπήσουν μαζί με τις περιπέτειες των δύο ηρωίδων.
Μία καλογραμμένη ιστορία δεν αναγνωρίζει εθνικά και γλωσσικά όρια, δεν απευθύνεται μονάχα σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Αγγίζει καρδιές, φέρνει κοντά ανθρώπους, τις εκπολιτίζει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δρόμο ακόμα μπροστά τις μέχρι να ξεπεράσουν τον πουριτανισμό και να αφιερωθούν ολόψυχα στον φιλελευθερισμό. Αλλά εμάς αυτό δε μας ενοχλεί όσο υπάρχουν σειρές που σέβονται την αγάπη και τον έρωτα μεταξύ δύο γυναικών και χάρη στις υποστηρίκτριές τις ακούγονται παγκοσμίως. Ας ελπίσουμε ότι το 2012 θα μας φέρει περισσότερες καλογραμένες σειρές που θα σέβονται τις λεσβιακές σχέσεις, που θα οδηγήσουν σε μία καλύτερη εκπροσώπησή μας παγκοσμίως και πως η κοινωνία θα ανοίξει πιο πλατιά την αγκαλιά της σε μια προσπάθεια να μας υποδεχτεί όλες.

"Η Isabel και η Cristina" εκλέχτηκαν ως το πιο "γλυκό ζευγάρι" του 2011 απο την ιστοσελίδα afterellen.com (13.200 ψήφοι).


Το άρθρο μάς το έστειλε η Ελένη και την ευχαριστούμε