18 Φεβ 2012

Θρησκευτικές πεποιθήσεις στην Αγγλία


Θρησκευτικές και κοινωνικές στάσεις των Χριστιανών της Αγγλίας το 2011

Συμπεριφορές-Στάσεις
Η συμπεριφορά των Χριστιανών είναι συντριπτικά κοσμική στην Αγγλία, η στάση τις σε μια σειρά θεμάτων, από τα δικαιώματα των Lbtiq, μέχρι τη θρησκεία στη δημόσια ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Θρησκεία και κυβέρνηση
Το 74% συμφωνεί απόλυτα ή μάλλον συμφωνεί πως η θρησκεία δεν πρέπει να έχει αυτή την ειδική επιρροή στη δημόσια πολιτική, με μόνο το 12%,να πιστεύει ότι θα έπρεπε.
Το 46% αντιτάσσεται στην ιδέα να έχει μια επίσημη θρησκεία το κράτος της Αγγλίας,
και το 32% την υποστηρίζει. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται με το ζήτημα των εδρών που επιφυλάσσονται για την Επισκοπική Εκκλησία της Αγγλίας στη Βουλή: Το 32% των ερωτηθεισών αντιτίθενται, και το 25% είναι υπερ.

Υπάρχει συντριπτική υποστήριξη πως η θρησκεία είναι μια ιδιωτική, μη δημόσια, υπόθεση. Ερωτηθείσες πόσο έντονα υποστηρίζουν πως θα πρέπει οι κυβερνήσεις να μην παρεμβαίνουν στη θρησκεία, το 79% συμφωνεί απόλυτα ή μάλλον συμφωνεί, με μόνο το 8% να διαφωνεί ή να τείνει να διαφωνεί έντονα.

Εκπαίδευση
Ενώ οι Χριστιανές είναι πιο πιθανό να υποστηρίζουν παρά να αντιτάσσονται στα θρησκευτικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος, αυτή η υποστήριξη μειώνεται όταν περιλαμβάνονται σχολεία μη χριστιανικών θρησκειών. Λιγότερες από 45%, υποστηρίζουν τη κρατική χρηματοδότηση σε θρησκευτικά σχολεία κάθε θρησκείας, χριστιανικής ή μη χριστιανικής, ενώ το 53% είναι υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης σε σχολεία οποιουδήποτε χριστιανικού δόγματος.

Το 23% θεωρεί πως τα θρησκευτικά σχολεία κρατικής χρηματοδότησης πρέπει να διδάξουν στις μαθήτριες να πιστεύουν σε μια θρησκεία: Το 15% πιστεει ότι πρέπει να διδάσκουν στις μαθήτριες να πιστεύουν στη Χριστιανοσύνη και το 8% να διδάσκουν στις μαθήτριες να πιστεύουν σε όποια πίστη το σχολείο προσυπογράφει. Το 57% πιστεύει πως τα κρατικά χρηματοδοτούμενα σχολεία πρέπει να διδάσκουν, τη γνώση για τις κύριες θρησκείες του κόσμου, αμερόληπτα, χωρίς προκατάληψη προς οποιαδήποτε συγκεκριμένη θρησκεία, και χωρίς να προσπαθούν να ενσταλάξουν πίστη.

Το 38% των Χριστιανών αντιτάσσεται και το 31% υποστηρίζει, σε κρατικά χρηματοδοτούμενα σχολεία του δόγματος της δημιουργίας του κόσμου σε 6-ημέρες, τη διδασκαλία επιστημονικών μαθημάτων.

Η ισχύουσα νομοθεσία στην Αγγλία και στην Ουαλία που απαιτεί από τα σχολεία με κρατική χρηματοδότηση να τηρούν μια καθημερινή πράξη της χριστιανικής λατρείας σε γενικές γραμμές δεν υποστηρίζεται σθεναρά ούτε από τις Χριστιανές που το 36% αντιστέκεται σε αυτή ενώ το 39% την υποστηρίζει.

Άλλες Συμπεριφορές-Στάσεις
Το 61% συμφωνεί ότι πρέπει να έχουν τα ίδια νομικά δικαιώματα οι Lbtiq σε όλες τις πτυχές της ζωής τις όπως οι ετερό, και το 46% υποστηρίζει τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ δύο ενηλίκων γυναικών ενώ το 29% τις αποδοκιμάζει.

Το 23% πιστεύει ότι το σεξ μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα είναι αποδεκτό μόνο μέσα στο γάμο.

Το 62% υποστηρίζει πως μια ενήλικη γυναίκα είναι σωστό να προβεί σε άμβλωση εντός της νόμιμης προθεσμίας, και το 20% είναι κατά.

Το 59%, υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην περίπτωση των ανιάτων ενήλικων ασθενών, όπου υπάρχουν ορισμένες εγγυήσεις, ενώ το 21% εναντιώνεται.

Παρά το γεγονός ότι το 60% των ερωτηθεισών ισχυρίζονται ότι η Χριστιανοσύνη είναι πολύ ή αρκετά σημαντική στη ζωή τις, αυτό δεν φαίνεται να αντανακλάται έντονα στην πράξη. Το 69% λέει ότι η Χριστιανοσύνη είχε ή θα έχει, ελάχιστη ή μικρή επιρροή στην επιλογή της συζύγου τις-τους, και το 81% λέει ότι δεν έχει καμία ή ελάχιστη επιρροή στο με ποιαν-ον θα κοινωνικοποιηθούν.

Πρακτικές
Όταν ρωτήθηκαν γιατί θεωρούν τις εαυτές τις Χριστιανές, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 28% δηλώνουν πως μία από τις αιτίες είναι ότι πιστεύουν στις Χριστιανικές διδασκαλίες. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να θεωρούν τις εαυτές τις ότι είναι Χριστιανές, κατά 72% επειδή είχαν βαφτίσει ή βαφτίστηκαν σε αυτή θρησκεία ή το 38% επειδή οι γονείς τις-τους ήταν μέλη της θρησκείας, παρά λόγω των προσωπικών πεποιθήσεων.

Η έρευνα προσπάθησε να μετρήσει πολλές από τις χριστιανικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής ανάγνωσης της Αγίας Γραφής και της προσευχής εκτός της εκκλησιαστικής λειτουργίας, για να φανεί πόσο διαδεδομένες ήταν μεταξύ των ερωτηθεισών που αυτο-προσδιορίστηκαν ως Χριστιανές. Μεταξύ των αποτελεσμάτων, διαπιστώνουμε ότι:
Το 60% δεν έχει διαβάσει κανένα τμήμα της Βίβλου, ανεξάρτητα από την επιλογή, για τουλάχιστον μια χρονιά.
Το 37% δεν προσευχήθηκε ποτέ ή σχεδόν ποτέ εκτός εκκλησιαστικής λειτουργίας, με το 6% να δηλώνει ότι προσεύχεται και ανεξάρτητα από την επιλογή λιγότερο από μία φορά τη χρονιά.
Το 26% δηλώνει ότι πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της προσευχής, ενώ το 21% δηλώνει ότι είτε δεν πιστεύει πραγματικά σε αυτή ή δεν πιστεύει καθόλου σε αυτή.

Το χαμηλό επίπεδο των θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών αντανακλάται στην εκκλησιαστική λειτουργία. Εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως γάμοι, κηδείες και βαφτίσια, το 49% δεν είχε παρακολουθήσει μια εκκλησιαστική λειτουργία την προηγούμενη χρονιά. Το 16% δεν έχει παρακολουθήσει για πάνω από δέκα χρονιές, και το 12% δεν έχει ποτέ παρακολουθήσει λειτουργία. Το 17% συμμετέχει μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο στη λειτουργία.
Όταν ρωτήθηκαν πού επιδιώκουν οι περισσότερες καθοδήγηση σε θέματα σωστού και λάθους, το 10% είπε ότι ήταν από τη θρησκευτική διδασκαλία ή τις πεποιθήσεις, με το 54% να προτιμά να αξιοποιήσει την εσωτερική αίσθηση της ηθικής τις.

Το 54% που αυτο-προσδιορίστηκε ως Χριστιανή περιγράφει την άποψή της για τον Θεό στη Χριστιανική άποψη, με το 13% να χρησιμοποιεί τον όρο με την έννοια των νόμων της φύσης, το 10% να δίνει τον όρο σε κάποια μορφή υπερφυσικής ευφυΐας, ή το 9% μια μορφή που προξένησε το σύμπαν. Το 6% δεν πιστεύει καθόλου στην ύπαρξη του Θεού.
Μόνο το 32% πιστεύει ότι ο Ιησούς αναστήθηκε σωματικά, το 18% δεν πιστεύει στην ανάσταση ακόμα και με την πνευματική έννοια, το 49% δεν πιστεύει τον Ιησού ως τον Υιό του Θεού, και το 4% αμφιβάλλει ότι υπήρξε ποτέ.

Καλούμενες να επιλέξετε ποια δήλωση που περιγράφει καλύτερα τι σημαίνει να είσαι Χριστιανή για σένα προσωπικά, το 40% επέλεξε «Προσπαθώ να είμαι καλή άνθρωπος» και το 26% επέλεξε «Είναι το πώς μεγάλωσα». Το 16% επέλεξε τη δήλωση "έχω δεχτεί τον Ιησού ως Κύριο και Σωτήρα μου” και το 7% επέλεξε «Πιστεύω στις διδασκαλίες του Ιησού».

Συνολικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των Αγγλίδων ενηλίκων που αυτο-προσδιορίζονται ως Χριστιανές έχει μειωθεί σημαντικά από την απογραφή του 2001. Η έρευνα διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της απογραφής του 2011, το 54%, του πληθυσμού θεωρεί την εαυτή-ο της ως Χριστιανή, σε σύγκριση με το 72% της Απογραφής του 2001.

Η δημοσκόπηση της Ipsos MORI που διενεργήθηκε για το Ίδρυμα Λόγου και Επιστημών Richard Dawkins (Αγγλία), μια εβδομάδα μετά την απογραφή 2011, όπου επικεντρώθηκε στις πεποιθήσεις, στις συμπεριφορές και στις πρακτικές των ενηλίκων της Αγγλίας, που καταγράφηκαν στην απογραφή 2011 ως χριστιανές (ή καταγράφηκαν οι ίδιες ως χριστιανές απαντώντας σε ερώτηση).

Τεχνική σημείωση
Οι συνεντεύξεις της Ipsos MORI είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.107 ενηλίκων ηλικίας 15 ετών και πάνω σε όλη την Αγγλία. Από αυτό το δείγμα, συνολικά οι 1.136 ενήλικες αυτο-προσδιορίστηκαν ως Χριστιανές. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο κατά την περίοδο 1-7 Απριλίου 2011. Τα στοιχεία δεδομένα σταθμίστηκαν ώστε να ταιριάζουν με το προφίλ του πληθυσμού.


Την είδηση την βρήκαμε στις και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Richard Dawkins στην http://www.ipsos-mori.com/researchpublications/researcharchive/2921/Religious-and-Social-Attitudes-of-UK-Christians-in-2011.aspx