21 Φεβ 2012

Σάλος στην Ιταλία από ποινή - διάκριση των δύο φύλων


Μια έφηβη κι ένα έφηβος «πιάστηκαν» να κάνουν σεξ σε σχολείο, αλλά το κορίτσι υπέστη τετραπλάσια τιμωρία

Ερωτήματα και πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε στην Ιταλία η απόφαση του διευθυντή σχολείου να τιμωρήσει με τέσσερις ημέρες αποβολή 15χρονη μαθήτρια που συνελήφθη να κάνει σεξ στις τουαλέτες του σχολείου με συνομήλικο συμμαθητή της, ενώ ο μαθητής τιμωρήθηκε με μόλις μία ημέρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε γυμνάσιο της Βιτσέντσα, στη βορειοανατολική Ιταλία. Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η διεύθυνση του σχολείου αρνήθηκε να παράσχει εξηγήσεις για το γεγονός ότι το κορίτσι τιμωρήθηκε αυστηρότερα από το αγόρι.

Μέλη του διδακτικού προσωπικού ανέφεραν, υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, ότι η 15χρονη πλήρωσε τη γενικότερη συμπεριφορά της, αντίθετα με το αγόρι στο οποίο φαίνεται ότι αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου (σχολικού) βίου.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, πάντως, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την απόφαση. «Θα ήταν προτιμότερη μια παρατήρηση», σχολίασε ο Μικέλε Ορέτσι, εκπρόσωπος της ιταλικής Ένωσης Φοιτητριών-ων, ενώ η Σοφία Σαμπατίνο, συντονίστρια του ιταλικού δικτύου των Φοιτητριών-ων, τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση στα σχολεία για ένα ακανθώδες θέμα όπως είναι αυτό του σεξ στην εφηβική ηλικία.

«Η απόφαση να τιμωρηθούν με διαφορετικές ποινές η έφηβη και ο έφηβος που έκαναν σεξ στο σχολείο είναι ακατανόητη. Και οι δύο είχαν πλήρη επίγνωση αυτού που έκαναν κι έπρεπε να τιμωρηθούν με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.

«Αγανακτισμένη ως γυναίκα και ως μέλος του Κοινοβουλίου», δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτίνα του κεντροδεξιού κόμματος FLI Κιάρα Μορόνι.

Η μαθήτρια και ο μαθητής έγινε αντιληπτή-ος από συμμαθητή τους, ο οποίος επιστρέφοντας στην τάξη του ανακοίνωσε ότι «κάποια-ος διασκεδάζει στις τουαλέτες». Σύντομα, το ροζ διάλειμμα των δύο 15χρονων έκανε το γύρο του σχολείου για να φτάσει τελικά στα αυτιά των καθηγητριών-ων και του διευθυντή του ιδρύματος. Ο τελευταίος αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι το σχολείο του συνεργάζεται αρμονικά με τις-τους γονείς των μαθητριών-ων σε θέματα διαπαιδαγώγησης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.2.12 από την εφημερίδα το Βήμα στην http://www.tovima.gr/world/article/?aid=444720&h1=true