21 Φεβ 2012

Florida, Και οι δύο λεσβίες μητέρες έχουν γονικά δικαιώματα


Και οι δύο λεσβίες μητέρες έχουν γονικά δικαιώματα, αποφάσισε το δικαστήριο της Florida

Η μία ήταν δότρια ωαρίου και η άλλη έμεινε έγκυος στη κόρη τις. Στη συνέχεια χώρισαν.

Ερωτεύτηκαν, μετακόμισαν μαζί σε ένα σπίτι στην κεντρική Florida και απέκτησαν ένα κοριτσάκι. Τώρα μάχονται για το ποια θα πρέπει να μεγαλώσει το παιδί. Η μία, δώρισε το ωάριο. Στην άλλη έγινε η εμφύτευση του ωαρίου της πρώτης και έμεινε έγκυος στην κόρη τις.

Λοιπόν, ποια είναι η μητέρα; Εκείνη που έμεινε έγκυος λέει ότι είναι αυτή και μόνο αυτή.
Ένας δικαστής στο δικαστήριο της Brevard County, έγραψε ότι ράγισε η καρδιά του, ας το πω έτσι, και έκρινε ότι εκείνη που το γέννησε έχει δίκιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Φλόριντα, η γυναίκα που γεννάει είναι η μητέρα. Στα τέλη του Δεκεμβρίου 2011, ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό Εφετείο της Daytona Beach ανέτρεψε την νομοθεσία με την απόφασή του, λέγοντας ότι η μητέρα που έδωσε το ωάριο της έχει έχει επίσης γονικά δικαιώματα.

Το 5ο Περιφερειακό Εφετείο έκρινε ότι τα Συντάγματα των Ην. Πολιτειών και της Florida υπερισχύουν του δικαίου της Florida και δίνουν γονικά δικαιώματα και στις δύο λεσβίες. Η νομοθεσία του Πολιτείας, πρόσθεσε, δεν συμβαδίζει με την εποχή.

"Αυτή είναι μια μοναδική υπόθεση, και τα Εφετεία της Φλόριντα δεν είχαν ποτέ ως τώρα εξετάσει μια υπόθεση σαν αυτή", ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που οι δύο γονείς είναι λεσβίες, λίγες έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία παιδιών κατά τέτοιο τρόπο, δηλαδή να έχει τα χρωμοσώματα της μιας και να έμεινε έγκυος η άλλη.

Είναι μια σημαντική απόφαση με ευρύτερη επίπτωση, δήλωσε η Nancy Polikoff, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Νομικών και Εμπειρογνωμόνων στο οικογενειακό δίκαιο για τις Lbtiq (American University Washington College of Law and expert).

"Οποιαδήποτε απόφαση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών ... είναι σημαντική για την προθυμία της να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν αυτές οι οικογένειες και ένα παιδί που μεγάλωσε σε αυτό το περιβάλλον δεν πρέπει να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την μια γονέα», είπε.

Στην υπόθεση αυτή, το λεσβιακό ζευγάρι ήταν νυμφευμένο και είχαν σχέση για 11 χρονιές, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου. Αρκετές χρονιές πριν, αποφάσισαν να αποκτήσουν ένα παιδί, πήγαν στην υπηρεσία παροχής συμβουλών για την προετοιμασία της εγκυμοσύνης και της γέννησης παιδιού και στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι μία από αυτές, η τότε 39χρονη, ήταν στείρα.

Το ζευγάρι πήγε σε μια γιατρίνα αναπαραγωγής, έτσι και η τότε 34χρονη, θα είναι-μαμά, δωρίζοντας ένα ωάριο της να γονιμοποιηθεί. Το οποίο εμφυτεύθηκε στη μήτρα της συντρόφισας της, και ένα κοριτσάκι γεννήθηκε την πρώτη εβδομάδα του 2004.

Το ζευγάρι έδωσε στη κόρη τα επώνυμα και των δύο μητέρων, αλλά το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης αν-έφερε μόνο το όνομα της μητέρας που την γέννησε. Ο πατέρας της ήταν ένας ανώνυμος δωρητής σπέρματος ο οποίος είχε παραιτηθεί από τα δικαιώματά του.

Η κόρη αντιμετώπιζε και τις δύο γυναίκες ως γονείς, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, ακόμη και μετά το χωρισμό, όταν το κορίτσι ήταν 2 ετών.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, η μητέρα που την γέννησε εξαφανίστηκε μαζί με την κόρη, φεύγοντας από τη χώρα χωρίς να πει στην πρώην σύζυγό της, που θα πάνε. Τελικά η εκείνη που δώρισε το ωάριό της τις εντόπισε στην Queensland, της Αυστραλίας. Από τότε έχουν επιστρέψει στην Φλόριντα. Οι δικηγόροι και των δύο λεσβιών δεν είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά.

Το Εφετείο στην απόφασή που εξέδωσε στις 23 Δεκεμβρίου, ζητούσε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα να σταθμίσει ένα πολύ περιορισμένο νομικό ζήτημα: Μια γυναίκα σε μια λεσβιακή σχέση που δίνει ωάριο της στη συντρόφισά της έχει νομικά δικαιώματα στο παιδί που γεννιέται;

Η Camilla Taylor, μια δικηγορίνα οικογενειακού δικαίου της LAMBDA - Νομική Υπεράσπιση και Μορφωτικό Ίδρυμα, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για λογαριασμό των Lbtiq, εξήρε την απόφαση.

"Νομίζω ότι είναι σαφές πως το Δικαστήριο κατέληξε στο σωστό αποτέλεσμα, και τα δικαστήρια κινούνται προς τη μεγαλύτερη προστασία των οικογενειών που εμπλέκονται είτε διαφορετικά είδη βιολογικών συνδέσεων με τα παιδιά τις είτε τις οικογένειες που δεν έχουν καμία βιολογική σχέση, αλλά λειτούργησαν ως γονείς στη ζωή ενός παιδιού", είπε.

Το Εφετείο επανέφερε την υπόθεση σε έναν ανώτατο δικαστή, τον Charlie Crawford στη Viera, δίνοντάς του την εντολή να δώσει σε εκείνη που δώρισε το ωάριο της πρόσβαση στην κόρη της και να εξομαλύνει την επιμέλεια, το δικαίωμα επίσκεψης στη κόρη της και άλλα θέματα παιδικής υποστήριξης. Το πράγμα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί, διέταξε το Εφετείο, ήταν η ευημερία της κόρης.
Αυτό το διάταγμα να επικεντρωθεί στη κόρη είναι ένα από τα πιο ενθαρρυντικά πράγματα σχετικά με την απόφαση, είπε η Polikoff.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.1.12 και την μεταφράσαμε από την Ltimes γραμμένη από την Rene Stutzman http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-lesbian-custody-battle-20120103,0,3890777.story