28 Φεβ 2012

Συγλίνουσα γνωμοδότηση του Boštjan Μ. Zupancic 1813/07 3'

Συγκλίνουσα γνωμοδότηση του Boštjan Μ. Zupancic για την υπόθεση Vejdeland και λοιπών κατά Σουηδίας με αριθ. 1813/07 3' για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ.


Μια εκκλησία είναι στην ουσία ένας δημόσιος χώρος προσβάσιμος σε όλες-ους. Οι σχολικές αυλές-χώροι, από την άλλη πλευρά, είναι πιο προστατευμένες και υπό την έννοια αυτή είναι μη-δημόσιοι χώροι, όπου απαιτείται μια εισβολή, προκειμένου να διανεμηθεί οποιαδήποτε πληροφορία οποιουδήποτε είδους που δεν έχει προηγουμένως εγκριθεί από τη Διεύθυνση του σχολείου. Επιστρέφοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, έκρινε ότι "η αναμφισβήτητη ελευθερία υποστήριξης αντιλαϊκών και αμφιλεγόμενων απόψεων στα σχολεία και στις τάξεις, πρέπει να εξισοροπήσει (σε σχέση) με το αντισταθμιστικό συμφέρον της κοινωνίας στο να διδάξει στις μαθήτριες τα όρια της κοινωνικά κατάλληλης συμπεριφοράς" *16

10. Ομολογουμένως οι χώροι ενός λυκείου δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πρωτίστως ως σκηνικό ενός αιχμάλωτου κοινού-ακροατηρίου με την ίδια έννοια όπως και στην υπόθεση του κηρύγματος του πάστορα, όμως είναι σίγουρα ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπου μόνο εκείνες που έχουν εξουσιοδοτηθεί να διανείμουν κάθε είδους πληροφορίες μπορούν να το πράξουν. Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ της υπόθεσης του κηρύγματος του πάστορα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας και στην υπόθεση που έχουμε μπροστά μας και γι' αυτό υποστηρίζω ότι θα συμφωνούσα εντελώς με την απόφαση να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο (ή τουλάχιστον κατά κύριο λόγο) στους προβληματισμούς που περιορίζονται στη παράγραφο 56 της αποφάσεως.

11. Για την αμφιλεγόμενη συγκλίνουσα γνωμοδότητση μου στην υπόθεση von Hannover κατά Γερμανίας, έχω επανειλημμένα δεχθεί επίθεση για την φράση που παραπέμπει στην φετιχοποίηση της ελευθερίας του τύπου βάσει του επιρροής των Ην. Πολιτειών. *17 Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αγγλία, όπου οι σοβαρές καταχρήσεις εκ μέρους της εφημερίδας του Murdoch έχουν αποκαλυφθεί, τείνουν να δικαιώνουν την θέση απόφαση που πάρθηκε στην υπόθεση von Hannover.

12 Ωστόσο, φαίνεται να προχωράμε υπερβολικά στην παρούσα υπόθεση -βάσει αναλογικότητας και τη θεώρηση-σκεπτικό της έκφρασης μίσους- σε περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης υπερεκτιμώντας τη σημασία αυτού που ειπώθηκε. Με άλλα λόγια, αν οι ίδιες ακριβώς λέξεις και φράσεις επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιες εφημερίδες, όπως η Svenska Dagbladet, το πιθανότερο είναι να μην θεωρούνταν ως ένα θέμα για ποινική δίωξη και καταδίκη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.2.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=900340&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

*16. Υπόθεση Bethel School District κατά Fraser, 478 Ην. Πολιτείες 675 (1986).
*17. Υπόθεση Von Hannover κατά Γερμανίας, αριθ. 59320/00, ΕΔΑΔ 2004-VI.