14 Φεβ 2012

Υπόθεση Vejdeland και άλλων κατά Σουηδίας αριθ. υποθεσ. 1813/07 2


Υπόθεση Vejdeland και λοιπών το κείμενο έχει χωρίσθει σε 9 μέρη, πατήστε εδώ για να βρεθείτε στο 3 μέρος.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ι. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

7. Οι προσφεύγοντες γεννήθηκαν το 1978, 1981, 1987 και 1986 αντίστοιχα. Ο πρώτος προσφεύγων ζει στη πόλη Gothenburg και οι λοιποί προσφεύγοντες ζουν στη Sundsvall.

8. Τον Δεκέμβριο του 2004, οι προσφεύγοντες, μαζί με τρία άλλα πρόσωπα, πήγαν σε ένα σχολείο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Gymnasieskola) και διένειμαν περίπου εκατό φυλλάδια αφήνοντας τα μέσα ή πάνω στα ντουλάπια των μαθητριών-ων. Το επεισόδιο έληξε όταν η διεύθυνση του λυκείου παρενέβη και τους έπεισε να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του λυκείου.

Η δημιουργός των φυλλαδίων ήταν μια οργάνωση που ονομάζεται Εθνική Νεολαία και τα φυλλάδια περιείχαν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες δηλώσεις:
"Lgbt προπαγάνδα
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η κοινωνία μετακινήθηκε από την απόρριψη της λεσβιακότητας, ομοερωτικότητας και άλλων μορφών αποκλίνουσας (avarter) σεξουαλικής συμπεριφοράς, αγκάλιασε αυτή την αποκλίνουσα σεξουαλική ροπή (böjelse). Οι αντι-Σουηδές δασκάλες-οι σας ξέρουν πολύ καλά ότι η λεσβιακότητα, ομοερωτικότητα έχει ηθικά καταστροφικές επιπτώσεις επί της ουσίας της κοινωνίας (folkkroppen) και θα προσπαθήσουν πρόθυμα να σας την παρουσίασουν ως κάτι φυσιολογικό και καλό.

- Πείτε σε αυτές-ους ότι ο ιός HIV και το AIDS εμφανίστηκε νωρίς με τις Lgbtiq και πως ο επιπόλαιος τρόπος της ζωής τους ήταν ένας από τους κύριους λόγους ώστε αυτή η σύγχρονη πανούκλα να κερδίσει μια θέση.
- Πείτε σε αυτές-ους ότι οι οργανώσεις των Lgbtiq λόμπι προσπαθούν επίσης να δώσουν μικρή βαρύτητα (avdramatisera) στη παιδοφιλία, και ρωτήστε αν αυτή η σεξουαλική απόκλιση (sexuella avart) θα πρέπει να νομιμοποιηθεί".

9. Για τη διανομή των φυλλαδίων, οι προσφεύγοντες έχουν επιβαρυνθεί με τη πράξη προσπάθειας να υποκινήσουν την κοινή γνώμη κατά μίας εθνικής ή εθνοτικής ομάδας (MOT Hets folkgrupp).

10. Οι προσφεύγοντες αμφισβήτησαν ότι το κείμενο των φυλλαδίων εξέφραζε περιφρόνηση για τις Lgbtiq και ισχυρίστηκαν ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν είχαν την πρόθεση να εκφράσουν περιφρόνηση για τις Lgbtiq ως ομάδα. Δήλωσαν ότι ο σκοπός της δραστηριότητάς τους ήταν να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την έλλειψη αντικειμενικότητας στην εκπαίδευση στα σουηδικά σχολεία.

11.Στις 11 Ιουλίου 2005 το Επαρχιακό Δικαστήριο (Tingsrätten) της Bollnäs διαπίστωσε ότι οι δηλώσεις στα φυλλάδια είχαν σαφώς υπερβεί το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία αντικειμενική συζήτηση για τις Lgbtiq ως ομάδα και ότι η πρόθεση των προσφευγόντων ήταν να εκφράσουν περιφρόνηση για τις Lgbtiq. Kαταδίκασε ως εκ τούτου τους υπεύθυνους για την πράξη προσπάθειας να υποκινήσουν την κοινή γνώμη κατά μίας εθνικής ή εθνοτικής ομάδας, και καταδίκασε τον πρώτο και τον δεύτερο προσφεύγοντα σε φυλάκιση δύο μηνών, τον τρίτο προσφεύγοντα σε ποινή με αναστολή (villkorlig DOM) σε συνδυασμό με πρόστιμο, και τον τέταρτο προσφεύγοντα με επιτήρηση (skyddstillsyn) σε συνδυασμό με 40 ώρες κοινωνικής εργασίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.2.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπ. Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=900340&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649