26 Φεβ 2012

Υπόθεση Vejdeland της Alexandra Timmer Β'

Υπόθεση Vejdeland της Alexandra Timmer Β'

Για να βρεθείτε στο τρίτο μέρος πατήστε εδώ

Ωστόσο, κινείται προς την άλλη πλευρά του ζητήματος, το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι τα φυλλάδια περιέχουν "σοβαρούς και ζημιογόνους ισχυρισμούς". (Παρ. 54). Αναφέρεται το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Féret κατά Βελγίου, και επαναλαμβάνει ότι:

   η υποκίνηση σε μίσος δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκην πρόσκληση για μια πράξη βίας, ή άλλες εγκληματικές πράξεις. Επιθέσεις σε πρόσωπα που διαπράττονται για να προσβάλουν, που φτάνουν στο να γελοιοποιήσουν ή να συκοφαντήσουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι επαρκής για τις αρχές να ευνοούν την καταπολέμηση της ρατσιστικής έκφρασης-λόγου αντιμετωπίζοντας τες, στην ελευθερία της έκφρασης η οποία ασκείται με ανεύθυνο τρόπο .... Υπό αυτό το πρίσμα, το ΕΔΑΔ τονίζει ότι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι τόσο σοβαρες όσο οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, την καταγωγή ή το χρώμα” (Δείτε την υπόθεση, μεταξύ άλλων-inter alia, Smith και Grady κατά Αγγλίας" (παρ. 55).

Ποιες είναι οι συμβουλές που έγειραν τη ζυγαριά υπέρ της επικύρωσης της καταδίκης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας, είναι μερικά επιπλέον στοιχεία σχετικά με τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά της υπό κρίση υποθέσεως:
- "Τα φυλλάδια αφέθηκαν στα ντουλάπια των νεαρών μαθητριών-ων που ήταν σε εύπιστη και ευαίσθητη ηλικία και οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να αρνηθούν να τα αποδεχθούν" (παράγρ. 57),
- Η διανομή των φυλλαδίων έγινε σε ένα σχολείο που κανένας από τους προσφεύγοντες δεν συμμετείχαν και στο οποίο δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση "(παρ. 57),
- "Το ΕΔΑΔ δεν έκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σοηδίας ως υπερβολικές" (παράγρ. 58).

Το ΕΔΑΔ ομόφωνα δεν βρήκε καμία παραβίαση της Συνθήκης. Ωστόσο, πέντε από τις επτά δικαστίνες-ές θεώρησαν απαραίτητο να επεξεργαστούν την υποστήριξή τις προς την απόφαση, αυτό οδήγησε σε τρεις ενδιαφέρουσες συγκλίνουσες γνωματεύσεις.

Συγκλίνουσες απόψεις και συζήτηση
Η εκτίμηση του ΕΔΑΔ επί της ουσίας καλύπτει μόλις τέσσερις σελίδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα ζητήματα έμειναν χωρίς παραλήπτρια, η έκφραση -λόγος μίσους είναι προφανώς ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί (Δείτε για παράδειγμα το εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης). Οι συγκλίνουσες απόψεις προσέθεσαν ορισμένες απαραίτητες πρόσθετες προοπτικές.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.2.12 και την μεταφράσαμε από την strasbourgobservers.com γραμμένη από την Alexandra Timmer στην http://strasbourgobservers.com/2012/02/14/anti-gay-hate-speech-vejdeland-and-others-v-sweden/#more-1395