15 Μαρ 2012

ΟΗΕ: Κάλεσμα στις χώρες για σεβασμό των δικαιωμάτων των αναπήρων


Κάλεσμα απηύθυνε η Επιτρόπισα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφορικά με την προστασία δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Κάλεσμα απηύθυνε η Επιτρόπισα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillay, προς τις χώρες-μέλη του Οργανισμού αναφορικά με την προστασία δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Η Επιτρόπισα τόνισε ότι οι χώρες οφείλουν να επαγρυπνούν ως προς τη διασφάλιση της ισότιμης απόλαυσης οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων από τα άτομα με αναπηρία.

Οι δηλώσεις της Pillay έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία. Από το 2006 με μέριμνα της Επιτροπής έχει συναφθεί η «Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», την οποία έχουν επικυρώσει 109 χώρες, ενώ άλλες 69 έχουν υπογράψει και το συνοδευτικό, προαιρετικό Πρωτόκολλο. Σύμφωνα, όμως, με την Pillay η υπογραφή από μόνη της δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού στις περισσότερες χώρες τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και να αποθαρρύνονται από νομικά και άλλα εμπόδια. «Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρέπει να εντοπίσει τα βασικά προβλήματα και να προτείνει νομοθετικές λύσεις στις διάφορες χώρες», σχολίασε η κα. Pillay.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής έθιξαν διάφορες περιπτώσεις, όπου η νομική προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων αποδεικνύεται ανεπαρκής. Χαρακτηριστικά, μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι κάποιες χώρες αρνούνταν στις ανάπηρες την άσκηση του ενεργητικού και παθητικού εκλογικού δικαιώματος, παρότι δεν συνέτρεχε κάποιος άλλος λόγος και κατά παράβαση αντίθετης διάταξης στη συναφή διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ.

Ενδιαφέρουσα ήταν στο σημείο αυτό η πρόταση της Επιτρόπισας Theresia Degener, η οποία επιχειρηματολόγησε ότι απαιτείται η λήψη θετικών μέτρων από τις χώρες –στα θετικά μέτρα εντάσσεται και η ποσόστωση- για την διασφάλιση της επαρκούς αντιπροσώπευσης των ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες και το νομοθετικό σώμα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.12 από την lawnet.gr στην http://www.lawnet.gr/news/ohe-kalesma-sta-krati-gia-sebasmo-ton-dikaiomaton-ton-anapiron-25790.html