10 Μαρ 2012

Isabel de la Mata, Ο καρκίνος του στήθους αποτελεί σημαντική πρόκληση


Της Isabel de la Mata , Κύριας συμβούλου για θέματα Δημόσιας Υγείας στην Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτριών

Από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, πολλές ήταν οι αλλαγές και οι εξελίξεις που επηρέασαν τη ζωή των γυναικών και τον ρόλο τις στην κοινωνία. Οι γυναίκες μπορεί να χειραφετήθηκαν, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά κινδύνους λόγω του φύλου τις. Η υγεία των γυναικών της Ευρώπης είναι μια από τις προτεραιότητές μας.

Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην Ευρώπη αυξάνεται, δεν συμβαίνει όμως πάντοτε το ίδιο και με την ποιότητα της ζωής τις. Εκτιμούμε ότι μια Ευρωπαία περνά μόνον το 75% της ζωής της με καλή υγεία. Μπορείτε να φανταστείτε τι πόνο, τι απώλειες και τι κόστος κρύβει ο αριθμός αυτός.

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των γυναικών. Ο καρκίνος είναι ένα παράδειγμα ασθένειας που μπορεί να επηρεάσει ανεπιστρεπτί τόσο τη ζωή μιας γυναίκας όσο και το κοινωνικό της περιβάλλον. Ο καρκίνος του στήθους και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντικά αίτια θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Ο καρκίνος του στήθους αποτελεί σημαντική πρόκληση. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις) και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου.

Το γεγονός αυτό αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση για όσες έχουν στρατευθεί στον αγώνα κατά του καρκίνου του στήθους: τις εργαζομένες στον τομέα της υγείας, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών, τις παρόχους φροντίδας, την επιστημονική κοινότητα, τις υπεύθυνες χάραξης πολιτικής.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, εν πολλοίς χάρη στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανανεώνοντας τη δέσμευσή της για καλύτερη πρόληψη και έλεγχο του καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη κατά του Καρκίνου το 2009.

Στόχος της είναι η στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών για μείωση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 15% έως το 2020 και για κατάρτιση εθνικών σχεδίων ελέγχου του καρκίνου.

Η καλύτερη πρόληψη έχει εξαιρετική σημασία για τις προσπάθειες καταπολέμησης του καρκίνου, όπως και πολλών άλλων ασθενειών. Εκτιμούμε ότι ένας στους τρεις καρκίνους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και γι’ αυτό στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας πρέπει να βρίσκεται η ενημέρωση του κοινού ώστε να μπορέσει να τους αποφύγει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.3.12 από την Typologos.com στην http://www.typologos.com/?p=3966