23 Μαρ 2012

Δικαίωση της λεσβίας Karen Atala για την κηδεμονία των θυγατέρων της, από το Διαμερικανικό Δικαστήριο


Τα δικαιώματα των λεσβιών αναγνωρίζονται στην ιστορική απόφαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου

"Με βάση τα πρότυπα της διεθνούς και της αμερικανικής περιφέρειας νομολογίας, το Δικαστήριο απεφάνθει ότι οι λεσβίες πρέπει να ζουν ελεύθερες από διακρίσεις, είτε ως γονείς είτε σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής τις."
- Διευθύντρια Προγραμμάτων της ILGHRC Jessica Stern

(Νέα Υόρκη, 22 Μαρτίου 2012) - Την Τρίτη, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την κυβέρνηση της Χιλής για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2003, το οποίο αφαίρεσε από την Karen Atala, μια λεσβία μητέρα και δικαστίνα, την επιμέλεια των τριών θυγατέρων της με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό της. Η απόφαση του 2003 καθόριζε ότι, εάν οι κόρες της παρέμεναν στη κηδεμονία της, θα είναι σε «κατάσταση κινδύνου» εξαιτίας της "μοναδικότητας της οικογένειας". Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ακρόαση μιας υπόθεσης που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στην απόφαση ορόσημο του Δικαστηρίου διαπιστώθηκε ότι η Χιλή, όχι μόνο παραβίασε το δικαίωμά της κα. Atala υπέρ της ισότητας και της μη διάκρισης, αλλά επιβεβαιώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι προστατευμένη κατηγορία και αυτού του είδους οι διακρίσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αποτελεί μια ιστορική νίκη για τις λεσβίες στη Χιλή και σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των λεσβιών και γκέι (IGLHRC), η MADRE και το City University της Νέας Υόρκης (CUNY), συνέγραψαν μια επιστολή (Αγγλικά, Ισπανικά), στο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το φύλο θα πρέπει να είναι μια προστατευόμενη κατηγορία σύμφωνα με την αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως θεωρήθηκε από το διεθνές δίκαιο. Δικηγόροι από την Morrison και Foerster επικεντρώθηκαν στο θέμα της επιμέλειας, με το επιχείρημα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι ένας παράγοντας που προσδιορίζει την κηδεμονία. Η επιστολή ενώθηκε με 13 άλλες οργανώσεις. Απόφαση αυτής της εβδομάδας υποστηρίζει δύο επιχειρήματα.

"Αν και η Karen Atala και οι κόρες της δεν μπορούν ποτέ να ανακτήσουν το χρόνο που έχασαν μαζί εξαιτίας του καταστροφικού αντίκτυπου της λεσβοφοβίας, σήμερα το Διαμερικανικό Δικαστήριο δικαίωσε τη νομιμότητα της οικογένειάς τις", δήλωσε η Jessica Stern, Διευθύντρια Προγραμμάτων στην ILGHRC. "Το Δικαστήριο έχει θέσει ένα προηγούμενο μετασχηματισμό τον οποίο έχουν υπογράψει στη Διαμερικανική Σύμβαση – οι 24 χώρες σε όλη την Αμερική - είναι δεσμευτικός. Με βάση τα πρότυπα της διεθνούς και της αμερικανικής περιφέρειας νομολογίας, το Δικαστήριο απεφάνθει ότι οι λεσβίες πρέπει να ζουν ελεύθερες από διακρίσεις, είτε ως γονείς είτε σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής τις."

Η Lisa Davis, Διευθύντρια Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο MADRE και Κλινική Καθηγήτρια Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Κλινική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γυναικών στη Σχολή Δικαίου CUNY δήλωσε σήμερα, "Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι μια νίκη ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Θέτει ένα προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο ότι οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό είναι μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Lbtiq, όπου κι αν βρίσκονται όταν τα δικαιώματά τις δέχονται επίθεση".


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.3.12 και την μεταφράσαμε από την globalequality στην http://globalequality.wordpress.com/2012/03/22/lgbt-rights-upheld-in-historic-inter-american-court-ruling/