13 Μαρ 2012

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει την πλήρη ισότητα των Lbtiq

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ετήσια έκθεσή του για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο πραγματεύεται τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την ισότητα γυναικών και ανδρών, και περιλαμβάνει διάφορες συστάσεις για τα δικαιώματα των Lbtiq.

Η έκθεση, που συνέταξε η Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτίνα, αναγνωρίζει ότι «οι οικογένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετικές» και περιλαμβάνουν «Lbtiq ή ετερό γονείς [...] οι οποίες αξίζουν την ίδια προστασία σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Το Κοινοβούλιο "εκφράζει τη λύπη του για την εφαρμογή από ορισμένες χώρες μέλη περιοριστικών ορισμών της «οικογένειας», για να αμφισβητήσουν τη νομική προστασία των Lbtiq ζευγαριών και των παιδιά τους".

Μεταξύ άλλων χωρών, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ενέκρινε πρόσφατα νόμους που προσπαθούν να καθορίσουν την «οικογένεια» με μεροληπτικό τρόπο.

H Sophie in 't Veld, συντάκτρια της έκθεσης και Αντιπροεδρίνα της Διακομματικής Ομάδας των Lbtiq, εξήγησε: «Δεν ξέρω πώς την Ευρώπη μάς επιτρέπει να αναγνωρίσουμε το ψωμί ως το ψωμί και το τυρί ως το τυρί, όταν μεταφέρονται από την Ολλανδία στη Γερμανία, αλλά όχι την αγάπη ως αγάπη. Συντηρητικές-οί συναδέλφισες-οι συνεχίζουν να προσπαθούν να κρτατήσουν σε κλουβί τις Lbtiq οικογένειες στην πατρίδα τις. Όμως, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι για όλες στην ΕΕ, και η ισότητα θα υπερισχύει".

Στον τομέα των εγκλημάτων μίσους, το Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από την Επιτροπή "να συμπεριλάβει και τη λεσβοφοβική, αμφιφοβική, τρανσφοβική βία και την παρενόχληση σε προγράμματα δράσης κατά της βίας βασισμένης στο φύλο".

Τέλος, το Κοινοβούλιο ζήτησε από τη προεδρία της Δανίας της ΕΕ να ξεμπλοκάρει την προτεινόμενη οριζόντια οδηγία κατά των διακρίσεων, προτείνει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών που έχουν Lbtiq γάμο ή Σύμφωνο Συμβίωσης να διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών στο έδαφός τις και επανέλαβε την έκκλησή του για ένα Χάρτη Πορείας της ΕΕ για την Ισότητα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου.

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέληξε στο συμπέρασμα: "Οι σαρωτικές προτάσεις επαναλαμβάνουν αυτό που γνωρίζουμε από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές το 2009: Το Κοινοβούλιο είναι υπέρμαχος της πλήρους ισότητας για τις Lbtiq. Συγκεκριμένα, η Οδηγία κατά των Διακρίσεων και o μελλοντικός Lbtiq Χάρτης Πορείας - όπως οι σημερινοί Χάρτες Πορείας για την ισότητα των γυναικών ή για τις Ρομά-θα φέρει πλήρη και μακροχρόνια μέτρα για την ισότητα".


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.3.12 και την μεταφράσαμε από την Διακοματική Ομάδα για τις Lbtiq στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/the-european-parliament-wants-all-around-equality-for-lgbt-people/

Στη φωτογραφία η κα. Sophie in 't Veld