11 Μαρ 2012

Συζήτηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Lgbtiq διακρίσεις 6

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τράνς ταυτότητας για να βρεθείτε στο έβδομο μέρος πατήστε εδώ


Ο ABDUL MINTY, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, που ενεργεί ως μεσολαβητής του πάνελ, ρώτησε τα μέλη του πάνελ για τις επιπτώσεις ορισμένων συνηθειών, πρακτικών και νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τρανς, και κατά πόσον αυτά τα έθιμα, οι πρακτικές και οι νόμοι είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Δηλώσεις από τις συμμετέχουσες στη συζήτηση

Η LAURENCE HELFER, Συν-διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duke, των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι όλες οι άνθρωποι γεννιούνται με ίσα δικαιώματα. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αποκλείει οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδες, και σίγουρα όχι τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς. Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε ότι οι διακρίσεις και η βία στο πεδίο του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τρανς ταυτότητας φύλου υπάρχουν παντού και σε διάφορες μορφές. Όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν. Το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων των Ειδικών Εισηγητριών και των Ενδιαφερομένων Αρχών-Φορέων, μέσω των Γενικών Σχολίων, αντιμετώπισε το ζήτημα των διακρίσεων και της βίας κατά των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τρανς για πολλές χρονιές, δεν είναι νέο θέμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο HANS YTTERBERG, πρόεδρος Επιτροπής Ειδικών των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρανς ταυτότητας φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε πως η βία και οι διακρίσεις εις βάρος των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τράνς εμφανίζονται παντού στον κόσμο. Οι απειλές και η βία αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τράνς, καθώς και οι παραβιάσεις του δικαιώματός τις στην ιδιωτική ζωή, στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, στην εργασία, ή στην εκπαίδευση. Οι χώρες δεν έχουν μόνον την υποχρέωση να απέχουν από την παρεμβολή σε αυτά τα δικαιώματα, αλλά και για την ενεργητική προστασία και την υποστήριξη των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς και των Lbtiq οργανώσεων.

Η IRINA KARLA BACCI, Αντιπροεδρίνα του Εθνικού Συμβουλίου για τις λεσβίες, αμφισεξουαλικές, γκέι και τρανς στη Βραζιλία, δήλωσε πως σήμερα 76 χώρες έχουν ακόμη νόμους που ποινικοποιούν τις Lbtiq σχέσεις μεταξύ συναινουσών ενηλίκων. Υπάρχουν, επίσης, χώρες που πραγματοποίησαν νομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η βία συνεχίζεται, πρόσθετη νομική μεταρρύθμιση και πολιτιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας χρειάζεται επειγόντως. Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς συχνά διώκονται από τα σπίτια τις, έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, ζουν σε υπάνθρωπες συνθήκες και συχνά υποβιβάζονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Πολλές παραβιάσεις δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εγκλήματα σε δημόσιους χώρους καθώς έλαβαν χώρα σε ιδιωτικούς χώρους, για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι διακρίσεις Βραζιλία ήταν περισσότερες στις κοινότητες, στις οικογένειες και στα σχολεία. Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η μετατροπή του πολιτισμού στους δημόσιους χώρους, αλλά και να φτάσει στην ιδιωτική ζωή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.3.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα των Ην. Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11920&LangID=E