1 Απρ 2012

Νέος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ΕΕ


Την "σκυτάλη", στην θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραλαμβάνει σήμερα, από τον απερχόμενο Επίτροπο Τόμας Χάμμαρμπεργκ, ο Λετονός Νιλς Μουιζνιεκς.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην διατήρηση της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας του Γραφείου του Επιτρόπου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ευρώπη, όπως είναι τα παιδιά, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με αναπηρία.

"Σε μία περίοδο, όπου η οικονομική κρίση υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό είναι πολύ σημαντικό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Επίτροπος. Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Μουιζνιεκς, το Γραφείο του Επιτρόπου για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, για τα δικαιώματα των μεταναστριών, των αιτουσών άσυλο και των προσφύγων, για τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων καθώς και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κοινωνία της πληροφορίας, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την προστασία των δεδομένων, την κοινωνική δικτύωση και την πρόσβαση σε ψηφιακό γραμματισμό.

Ο 48χρονος νέος Επίτροπος, έχει εργαστεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες και έχει αποκτήσει γνώση και εμπειρία στον τομέα της διεθνούς παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.

Πριν από τον διορισμό του ως Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατείχε εξέχουσες θέσεις, όπως Διευθυντής του Advanced Κοινωνικών και Πολιτικών Ινστιτούτο Ερευνών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λετονίας στη Ρίγα, υπήρξε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στην Λετονία, αρμόδιος υπουργός για την κοινωνική ένταξη,την καταπολέμηση των διακρίσεων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτισών και Διευθυντής του Λετονικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνοτικών Μελετών.


Την είδηση την βρήκαμε τη 1.4.12 από την εφημερίδα Real News στην http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=135707&catID=4