24 Μαΐ 2012

Υπερήφανες λεσβίες στην Τεχεράνη στις 17 Μαΐου 2012


Φωτογραφίες (με συνθήματα για τα Lbtiq δικαιώματα) κατά τη παράνομη του ράλλυ Lbtiq δικαιωμάτων στην Τεχεράνη

Ακτιβίστριες έδειξαν την υπερηφάνεια τις σε μια χώρα που τις θανατώνει εξ' αιτίας αυτής.

Δεν είναι εύκολο να είσαι λεσβία στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε την "παρενόχληση, καταδίωξη, σκληρή μεταχείριση, ακόμη και τη θανατική ποινή". Επειδή ο ισλαμικός νόμος απαιτεί τέσσερις ενήλικες μάρτυρες για τη δίωξη γκέι σχέσης, η Ιρανική Αστυνομία αναζητά συνήθως ομολογίες, συχνά με βασανιστήρια. Οι λεσβίες, καταδικάζονται απ' ευθείας, δίνονται 100 χτυπήματα με μαστίγιο για κάθε υπόθεση. Έξω από το νομικό σύστημα, οι Lbtiq Ιρανές αντιμετωπίζουν ευρέως διαδεδομένες και κοινωνικά αποδεκτές διακρίσεις, εκφοβισμό, καθώς και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με αγγλική μελέτη. "Η μοναξιά σκοτώνει", είπαν οι ερεύνητριες από την Qazvin.

Έτσι, είναι μια πράξη ιδιαίτερης σημασίας, όταν μια μικρή νεανική ομάδα συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο με θέα τους λόφους της Τεχεράνης για να δείξει, για λίγο, αλλά δημόσια, την υποστήριξή της για τα δικαιώματα των Lbtiq στο Ιράν. Ήταν στο πλαίσιο τις 17 Μαΐου, της Διεθνούς Ημέρας κατά της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας τιμώντας απόφαση του 1990 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να αφαιρέσει την λεσβιακότητα από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, αλλά και τη σημασία μιας τέτοιας αφαίρεσης.

Αν και η συγκέντρωση φαίνεται να είναι μικρή και σύντομη, οι νεαρές ακτιβίστριες φωτογραφήθηκαν με ανατρεπτική εμφάνιση, ανάρτησαν τις φωτογραφίες δημόσια στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Joopea, η οποία διαθέτει μια σειρά από σελίδες στα περσικά. Οι φωτογραφίες, δείχνουν την σημαία με τα χρώματα της Ίριδας να κυματίζει πάνω από την Τεχεράνη, ακτιβίστριες κρατώντας μια πινακίδα που έγραφαν "όχι στην λεσβοφοβία" στο μετρό, και μπαλόνια με τα χρώματα της ίριδας να πετούν στις γειτονιές και τον ορίζοντα.

"Σημειώστε ότι έκρυψαν τα πρόσωπά τις για να μην εντοπιστούν και παρενοχληθούν", επισημαίνει το Radio Free Europe-Radio Liberty Golnaz Esfandiari, που έφερε στην επιφάνεια τις φωτογραφίες, τις οποίες αποκαλεί «σπάνιες, αν όχι άνευ προηγουμένου». Προσθέτωντας, "Πολλές Ιρανές ίσως δεν ξέρουν ότι η σημαία με τα χρώματα της Ίριδας είναι το σύμβολο της λεσβιακής, γκέι, αμφισεξουαλικής και τρανς κοινότητας και του κινήματος για τα Lbtiq δικαιώματα".

Για όλες, οι διακρίσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά των Lbtiq, και για τις συμπαθητικές νεαρές ακτιβίστριες των φωτογραφιών, οι σκληροί νόμοι της χώρας δεν είναι τόσο απαραίτητοι, όπως το Ισλαμικό διοικούμενο καθεστώς του Αγιατολάχ θα ήθελε να πιστέψουμε.

"Κατά τις τελευταίες χρονιές, υπήρξαν μια σειρά προοδευτικών Σιϊτών νομοθετριών-ων κληρικών, τόσο στο Ιράν όσο και σε περιοχές όπως ο Λίβανος, που έγραψαν επαναστατικές fatwa (*A) σχετικά με την ισότητα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, και τα σεξουαλικά αδικήματα", ο Hossein Alizadeh, συντονιστής του προγράμματος Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Λεσβιών και Γκέι, είπε στην ιστοσελίδα νέων της Τεχεράνης PBS-FRONTLINE. "Οι fatwa έχουν χρησιμοποιηθεί σε δικαστήρια από δικηγορίνες με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία απόφασης παραμένει ανέγγιχτη από τις προοδευτικές απόψεις, δεν μπορεί να απορριφθούν απλά ως Δυτικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας της ακροαματικής διαδικασίας".

Είναι δύσκολο να δούμε μια πολύ δυναμική αλλαγή των κοινωνικών στάσεων προς τα δικαιώματα των λεσβιών στο Ιράν, και ακόμη πιο δύσκολο να φανταστεί καμιά την επίσημη πολιτική χαλάρωσης σύντομα. Αυτό είναι που κάνει αυτές τις μισή ντουζίνα νέες ακτιβίστριες τόσο γενναίες, να υπερηφανεύονται για κάτι που η κοινωνία τις επιμένει ότι είναι ντροπή, και να υπερασπιστούν την εαυτή τις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να διακινδυνεύσουν τα πάντα.


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 και την μεταφράσαμε από την theatlantic.com στην http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/05/photos-of-a-clandestine-gay-rights-rally-in-tehran/257500/#slide6

*Α Η fatwa είναι μια Ισλαμική νομική έγκυρη ανακοίνωση, που εκδίδεται από μια θρησκευτική ομάδα ειδική στη νομοθεσία για ένα συγκεκριμένο θέμα.