29 Μαΐ 2012

Η Angelina Jolie υποστηρίζει το σχέδιο αντι-βιασμών στις εμπόλεμες ζώνες


Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσει από την κυβέρνηση της Αγγλίας.

Αναμένεται το σύστημα, το οποίο υποστηρίζεται από την ηθοποιό Angelina Jolie, θα σημάνει πως περισσότεροι δράστες σεξουαλικής βίας να εκδιωχθούν σε διεθνή δικαστήρια.

Οι ειδικές θα εκπαιδευτούν στην Αγγλία για να αναπτύξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία στις πληγείσες περιοχές, στο πλαίσιο του καθεστώτος.

Ο βιασμός χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική του πολέμου κατά των γυναικών και κοριτσιών σε συγκρούσεις σε όλη την υδρόγειο.
Στην ομάδα των ειδικών θα επιλεγούν από επαγγέλματα, που περιλαμβάνουν τις αστυνομικίνες, ψυχολόγους, γιατρίνες, δικηγορίνες, και ιατροδικαστίνες.
Εκτός από τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, θα συμβουλεύουν διεθνείς οργανώσεις καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας, και βοηθούν για τη διατύπωση αποτελεσματικής νομοθεσίας.

«Ανατριχιαστικές ειδήσεις»
Ένα ακροατήριο δημόσιων προσώπων και των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συγκεντρωθούν για την έναρξη του προγράμματος, στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο αργότερα.

Η ηθοποιός Angelina Jolie, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστίας των Ηνωμένων Εθνών για τις Πρόσφυγες, αναμένεται να μιλήσει κατά την έναρξη, πριν από την προβολή της νέας ταινίας της, "Γη του αίματος και του μελιού" - μια ιστορία αγάπης στο πόλεμο της Βοσνίας 1992-95.

Το BBC, δήλωσε ότι ενώ η σεξουαλική βία έχει συχνά χρησιμοποιηθεί ως όπλο πολέμου, τα ποσοστά καταδίκης είναι ακόμη πολύ χαμηλά.
Χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα έχει τη μεγαλύτερη προσοχή του έργου, είπε.

Η ανταποκρίτρια μας είπε πως ο υπουργός Εξωτερικών William Hague θα χρησιμοποιήσει επίσης την έναρξη της πρωτοβουλίας για να μιλήσει για “ανατριχιαστικές ειδήσεις τώρα αρχίζουν να αναδύονται" των βιασμών στη Συρία.

Ο κ. Hague είπε: «Η σεξουαλική βία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε κοινωνία στον κόσμο, και όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό εντός τις.

"Αλλά είναι στο πλαίσιο του πολέμου και των συγκρούσεων που η σεξουαλική βία εμφανίζεται στο πιο φοβερό βαθμό, και σε μια κλίμακα που οι περισσότερες από εμάς δεν μπορούν ούτε να την φανταστούν".

Τον Νοέμβριο, η Margot Wallstrom, ειδική εκπροσώπισα των Ηνωμένων Εθνών, γενική γραμματέας της σεξουαλικής βίας σε πολέμους-συγκρούσεις, αποκάλυψε ότι παρόλο που πάνω από 50.000 γυναίκες είχαν βιαστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Βαλκάνια, υπήρξαν μόνο 30 καταδίκες.

Περίπου 200.000 γυναίκες όλων των ηλικιών βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κονγκό, ο οποίος έληξε το 2003.
Το 2010 μόνο, 8.000 γυναίκες και κορίτσια βιάσθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα
.

Η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη αγγλική προεδρία των G8 το 2013 για να προωθήσει μια σφαιρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες χώρες και τη προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη.


Την φωτογραφία και την είδηση την βρήκαμε στις 29.12.12 και την μεταφράσαμε από την bbc.uk στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-18245780