22 Μαΐ 2012

Τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να λαμβάνουν δωρεάν αγωγή γονιμότητας


Τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να λαμβάνουν δωρεάν αγωγή γονιμότητας, λέει η ελέγκτρια του Εθν. Συστήματος Υγείας
Τα Lbtiq ζευγάρια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν αγωγή γονιμότητας, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας.

Αν οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής πραγματοποιηθούν θα είναι η πρώτη φορά που στα λεσβικά ζευγάρια θα δοθεί επίσημη πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας στο ΕΣΥ.

Η πρόταση να επιτραπεί στα λεσβιακά ζευγάρια η αγωγή γονιμότητας ακόμα και αν δεν έχουν διαγνωστεί ως στείρες θα εξομαλύνει την τρέχουσα ασυνέπεια που καθιστά την πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας ενός «επιπέδου ιατρικής περίθαλψης-αγωγής ανάλογα με τις αποφάσεις χρηματοδότησης των τοπικών αρχών» στην Αγγλία. Προς το παρόν, λεσβιακά ζευγάρια υπόκεινται στις αποφάσεις χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έτσι η αγωγή που διατίθεται σε μία περιοχή μπορεί να την αρνηθούν σε ένα λεσβιακό ζευγάρι που ζει μόλις λίγα μίλια μακριά.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τα λεσβιακά ζευγάρια που δεν μπορούν μείνουν έγκυος μετά από έξι κύκλους αγωγής με σπέρμα δότη θα πρέπει να παραπέμπονται για περαιτέρω έρευνες τη πιθανότητα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συντάχθηκαν έχοντας κατα νου τη νομοθεσία της ισότητας, είπε η NICE.

Για την πρόταση, που αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που θα νομιμοποιήσουν την πρόσβαση στην αγωγή γονιμότητας για όλες τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 42 ετών, ανάπηρες και οροθετικές, η ΜΚΟ Stonewall εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Ωστόσο, θρησκευτικές ομάδες έχουν ταχθεί κατά της ένταξης των λεσβιακών ζευγαριών. “Το ΕΣΥ δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να πληρώσει", η Josephine Quintavalle της Αναπαραγωγικής Ηθικής δήλωσε στη Sky News. "Είναι αγωγή για γυναίκες με πραγματικά προβλήματα γονιμότητας. Αλλά επειδή η σεξουαλική πρακτική κάποιας δεν τις επιτρέπει να αποκτήσει παιδιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσκυνήσω την πολιτική ορθότητα”.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.5.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην
http://www.divamag.co.uk/category/news/same-sex-couples-should-get-free-fertility-treatment-says-nhs-watchdog.aspx