24 Μαΐ 2012

Το Ευρ. Κοινοβούλιο καταδικάζει την λεσβοφοβία στην Ευρώπη


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την Lgbtiq-φοβική νομοθεσία και τις διακρίσεις στην Ευρώπη

Με μεγάλη πλειοψηφία (430 υπέρ, 105 κατά), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει κατηγορηματικά τους λεσβοφοβικούς τους νόμους και τις διακρίσεις στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, και τα πέντε πολιτικά κόμματα συνέγραψαν κοινό κείμενο, συμπεριλαμβανομένων των κεντροδεξιό Ευρ. Λαϊκού Κόμματος, S & D, ALDE, Πράσινες-EFA και GUE-NGL.

Στο σημερινό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καταδικάζει έντονα κάθε διάκριση με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα transgender φύλου".
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημη θέση του μετά από μια συζήτηση την Τρίτη, όπου σχεδόν ομόφωνα οι ευρωβουλευτίνες-ές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και transgender.

Το ψήφισμα καταδικάζει ιδιαίτερα πρόσφατους νόμους και νομοθετικές προτάσεις στις χώρες της ΕΕ (Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία) και του Συμβουλίου της Ευρώπης των χωρών μελών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, καθιστώντας ποινικό ή αδίκημα το να μιλήσει κάποια θετικά για την λεσβιοσύνη, αμφισεξουαλικότητα δημόσίως ή σε κοινό.

Αυτοί οι νόμοι και οι προτάσεις θεωρούν “Lgbtiq προπαγάνδα" οιαδήποτε οικονομική υποστήριξη, ανοχή ή αποδοχή των Lgbtiq. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη και για κοπεί πρόστιμο σε πολίτισες-ες, και νομιμοποιήσαν την αμφιφοβία, τρανσφοβία και μερικές φορές τη βία, όπως συνέβη στο Κίεβο και στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ulrike Lunacek Ευρωβουλευτίνα, Συμπροεδρίνα της LGBT Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολίασε: "Αυτή η τεράστια υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα δείχνει ότι λεσβοφοβικές-οί, αμφιφοβικές χάνουν έδαφος στην Ευρώπη.

"Οι πολιτικίνες-οι στη Λιθουανία, στη Λετονία, στην Ουγγαρία, στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στη Μολδαβία πρέπει να λάβουν υπόψη: πως όλες οι πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης θεωρούν απαράδεκτο να περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, όπως το κάνουν. Εμείς δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι, και οι Lbtiq στις χώρες αυτές να μπορούν να ζήσουν χωρίς φόβο".

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας, πρόσθεσε: «Η λεσβοφοβία, αμφιφοβία, γκέιφοβια και η τρανσφοβία εξακολουθούν να είναι μια σκληρή πραγματικότητα για πάρα πολλές-ους στην Ευρώπη.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα: η οδηγία κατά των διακρίσεων, η απόφαση-πλαίσιο σχετικά με τα εγκλήματα μίσους, η αναγνώριση των ληξιαρχικών πράξεων και των συνεπειών τις ... αυτά είναι απτά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε μέσα στις επόμενες δύο χρονιές. Ελπίζουμε η κα Viviane Reding και το Συμβούλιο θα δείξουν όλη την καλή θέληση που είχαν υποσχεθεί σε αυτή τη συζήτηση".


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.5.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα της Διακομματικής Lgbtiq Επιτροπής στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-strongly-condemns-homophobic-laws-and-discrimination-in-europe/