29 Μαΐ 2012

Παρθένες υποχρεώνονται να παντρευτούν οροθετικούς για να τους «θεραπεύσουν»

Ο τοπικός αστικός μύθος ότι αν κοιμηθείς με παρθένα θεραπεύεσαι από τον ιο του Hiv-Aids έχει οδηγήσει σε μια επιδημία πωλήσεων (από τις γονείς τις), απαγωγών (όταν αυτές αρνούνται) και υποχρεωτικών γάμων νεαρών κοριτσιών στις ανατολικές επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN είναι συχνό φαινόμενο 12χρονα κορίτσια στην Νότια Αφρική να βρίσκονται με το ζόρι παντρεμένα με μεγαλύτερους άντρες οι οποίοι είναι οροθετικοί. Όλα αυτά στις απομακρυσμένες ανατολικές επαρχίες της χώρας, με τους θύτες να δηλώνουν με ειλικρίνεια στην κάμερα ότι «Δεν γνωρίζουμε ότι κάνουμε κάτι παράνομο» αν και το φαινόμενο ονομάζεται Ukuthwala, δηλαδή «αρπαγή».

Οι μαρτυρίες των κοριτσιών που έχουν απαχθεί – ή πουληθεί από τις γονείς τις- είναι συγκλονιστικές, όπως αυτής της 11χρονης που ακολουθεί (η οποία είναι πλέον φορέας του Hiv). «Ήρθε η γειτόνισσα και με ρώτησε αν θέλω να παντρευτώ. Της είπα όχι και μου είπε ότι, αν αρνηθώ, θα με πάρουν με την βία και θα με ξυλοφορτώσουν. Αναγκάστηκα να δεχτώ. Την επόμενη μέρα με πήγαν στο ποτάμι, εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι επτά άντρες. Αυτοί με συνόδευσαν στην καλύβα του νέου μου συζύγου. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν 'έχω πληρώσει δυο αγελάδες για εσένα οπότε, είτε σου αρέσει, είτε όχι, είσαι γυναίκα μου'. Στην συνέχεια με έγδυσε και προσπάθησε να μπει με το ζόρι μέσα μου. Πάλεψα όσο μπορούσα, αλλά μου άνοιξε τα πόδια και με έκανε δικιά του».

Αυτή την στιγμή γυρίζεται σχετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο ονομάζεται "Ukuthwala - Stolen Innocence- Αρπαγή, Κλεμένη Αθωότητα", τρέχει καμπάνια ενημέρωσης από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει ανοίξει καταφύγιο υποδοχής στην εκκλησία του χωριού KwaCele, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί και η αστυνομία, με 11 σχετικές συλλήψεις αντρών για απαγωγή και βιασμό ανήλικης.


Την είδηση την βρήκαμε στην εφημερίδα iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/52867/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-aids-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%C2%AB%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AF%CE%BF