8 Μαΐ 2012

Το σέξ και ο ύπνος παράγοντες καλής υγείας και μακροζωίας

ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το σεξ αλλά και η «σιέστα» αποτελούν τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σημαντικό παράγοντα καλής υγείας και μακροζωίας, ανέφεραν οι επιστημόνισες σε ιατρικό συνέδριο.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν η ευεργετική επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στη σωματική και ψυχική υγεία, ο ρόλος της σεξουαλικής ζωής ως ασπίδα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου.

Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, αυτές-οι που διατηρούν ενεργό σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και με μεγαλύτερο αριθμό επαφών την εβδομάδα βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις, προστατεύονται από το στρες και τα καρδιακά επεισόδια, ενώ θεωρείται από τα καλύτερα είδη άσκησης για καύση θερμίδων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέα Μελιδώνη, η Ικαρία κρατά τα σκήπτρα της μακροζωίας με ποσοστά 1,6% των γυναικών και 1,1 των ανδρών να είναι άνω των 90 ετών. Εκτιμάται, ότι παγκοσμίως 102 εκατομμύρια είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατομμύρια το 2025 και 395 το 2050.

Σχετικά με το σύνδρομο της μακροζωίας, επισημάνθηκε, ότι η γενετική συμβολή (γονίδια) είναι στο 25% και τα περιβαλλοντικά αίτια συμβάλλουν στη γήρανση κατά 75%.

«Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμιδών και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, κόκκινο κρασί, φραγκοστάφυλα, φυστίκια και βατόμουρα) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλείφουν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότητας» είπε ο κ. Μελιδώνης.

Παχυσαρκία και διαβήτης εχθροί της υγείας
Εχθροί της υγείας και μακροζωίας είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης και δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη με το 35,2% του πληθυσμού να είναι υπέρβαρες-οι, το 22,5% παχύσαρκες-οι και το 10% να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Η μέση κατανάλωση θερμίδων στη χώρα μας είναι 3.700 θερμίδες έναντι 3.100 τη δεκαετία του '70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικίες 8 - 10 ετών, τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%. Σύμφωνα με την ΠΟΥ το 2007 οι υπέρβαρες-οι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκες-οι 400 εκατομμύρια. Ωστόσο το 2015 εκτιμάται, ότι οι υπέρβαρες-οι θα υπερβούν τα 2,3 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκες-οι τα 700 εκατομμύρια, ενώ 357 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με την ΠΟΥ η προοπτική είναι, το 2025, να υπερβούν τα 500 εκατομμύρια.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.5.12 από την εφημερίδα Έθνος στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63654293