24 Μαΐ 2012

Τροποποιήσεις για σεβασμό των Lgbtiq από τα ΜΜΕ της Κύπρου

Εισηγήσεις για αποφασιστικές και καινοτόμες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει ο μεγαλύτερος δυνατός σεβασμός και νομική κατοχύρωση των ΛΟΑΤ (Λεσβιών, Γκέι, Αμφισεξουαλικών, Τρανς) ατόμων, έχουν περιληφθεί στην προτεινόμενη από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου τροποποίηση της Νομοθεσίας, που διέπει τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Eξάλειψη κάθε διάκρισης σε βάρος των Lgbtiq
Δίκαιη παροχή βήματος στις υπερασπίστριες-ες των δικαιωμάτων των Lgbtiq
Τυχόν διακρίσεις από δημοσιογράφισες-ους θα καταδικάζονται

Αυτό ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πετρίδης, στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης με τίτλο «Δικαιώματα και Διακρίσεις Lgbtiq προσώπων στην Κύπρο του 2012» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι πρόθεση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου «είναι να διασφαλίσει ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα προβάλλουν προγράμματα, τα οποία θα διέπονται από την αντικειμενικότητα, την πληρότητα και την επικαιρότητα της πληροφόρησης, χωρίς διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής ταυτότητας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Στοχευμένα πρακτικά αποτελέσματα της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε διάκρισης σε βάρος των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς προσώπων, μέσα από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα», είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι αυτό «θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικού κλίματος στην κοινή γνώμη, συμβάλλοντας στην ανεκτικότητα, αλλά και την αποδοχή των ατόμων αυτών, καθώς και στην καταστολή της φοβίας προς τις Lgbtiq».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «απόρροια των προτεινομένων από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης νέων νομοθετικών ρυθμίσεων θα είναι και η δίκαιη παροχή βήματος στiς υπερασπίστριες-ές των δικαιωμάτων των Lgbtiq ατόμων, στις οποίες θα δίδεται ο λόγος και ίσες ευκαιρίες για αντίλογο, όπου αυτό επιβάλλεται».

«Τυχόν διακρίσεις από δημοσιογράφισες-ους, παρουσιάστριες-ές και ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς γενικότερα θα καταδικάζονται από την Αρχή» είπε καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης «Φωνές Ενάντια στην Λεσβοφοβία, Αμφιφοβία Τρανσφοβία».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, υπό την προσωπική στήριξη του Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.5.12 από την sigmalive.com στην http://www.sigmalive.com/news/local/492496