19 Μαΐ 2012

Maryland: Τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να χωρίζουν


Ανώτατο Δικαστήριο της Maryland: Τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να χωρίζουν

Το ανώτατο δικαστήριο σήμερα έκρινε ότι τα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια έχουν δικαίωμα στο διαζύγιο με βάση το δίκαιο της Maryland.

Με ομόφωνη απόφαση, το Εφετείο χορήγησε διαζύγιο στην Virginia Cowan και στην Jessica Port, ένα ζευγάρι που εκπροσωπήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Λεσβιών (NCLR) και την την Lambda Legal, οι οποίες νυμφεύθηκαν σε άλλη Πολιτεία.
Η Susan Sommer, διευθύντρια της Lambda Legal σε θέματα Συνταγματικής επίλυσης διαφορών, είπε:

Το Ανώτατο Δικαστήριο Maryland επιβεβαίωσε σήμερα σε αυτή την υπόθεση διαζυγίου ότι τα λεσβιακά ζευγάρια που νυμφεύθηκαν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν νομική αναγνώριση υπό τις μακροχρόνιες αρχές της διεθνούς κοινωνίας των εθνών, που επιτρέπει σε αυτό το ζευγάρι την ίδια πρόσβαση στο διαζύγιο όπως σε άλλα παντρεμένα ζευγάρια των οποίων οι σχέσεις τους έχουν λήξει. Η απόφαση του Δικαστηρίου ορίζει ότι τη νομοθεσία της Maryland σέβεται το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών που έγινε κάπου αλλού, φέρνοντας με σαφήνεια τη νομική αναγνώριση που οφείλεται σε αυτούς τους γάμους.

Η Cowan και η Port νυμφεύθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο το 2008, αλλά δυστυχώς, η σχέση τις χάλασε. Τον Ιούλιο του 2010, αφού είχαν χωρίσει για ένα χρόνο, η Cowan κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι αν και το ζευγάρι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για διαζύγιο σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μέριλαντ και οι δύο ήθελαν το διαζύγιο, δεν θα τις χορηγούσε διαζύγιο, διότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, το να το πράξει θα ήταν αντίθετο με τη δημόσια πολιτική. Τον Απρίλιο του 2012, το Δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα από την NCLR, εξ ονόματος της Port, και από την Lambda Legal, εξ ονόματος της Cowan.

Νωρίτερα φέτος, το νομοθετικό σώμα της Μέριλαντ πέρασε ένα νόμο που επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται. Η νομοθεσία αυτή έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ 1 Ιανουαρίου 2013, με την επιφύλαξη του αποτελέσματος του πιθανού δημοψηφίσματος. Το Εφετείο έκρινε ότι, ανεξάρτητα από το αν τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να νυμφευθούν στη Μέριλαντ, ανεξάρτητες μεταξύ τις νομικές αρχές απαιτούν οι γάμοι λεσβιακών ζευγαριών εκτός Πολιτείας πρέπει να είναι σεβαστοί στο κράτος.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.5.12 και την μεταφράσαμε από την lambda legal στην
http://www.lambdalegal.org/blog/md-top-court-same-sex-couples-divorce-0