16 Μαΐ 2012

UNESCO: Αντιμετωπίζοντας τον λεσβοφοβικό εκφοβισμό στο σχολείο


Τμήμα Εκπαίδευσης

Αντιμετωπίζοντας τον λεσβοφοβικό εκφοβισμό στο σχολείο

"Υπήρξα θύμα του λεσβοφοβικού εκφοβισμού σε πολλές περιπτώσεις, μέσα και έξω από το σχολείο. Δέχτηκα σωματικές και προφορικές προσβολές λόγω της σεξουαλικότητάς μου από τις καθηγήτριες-ες και τους φοιτήτριες-ες".

"Σκέφτηκα την αυτοκτονία. Ποτέ δεν ανέφερα τον εκφοβισμό, ακόμα και όταν δέχτηκα σωματική επίθεση, καθώς πίστευα ότι τίποτα δεν θα γίνει γιαυτή".

"Ο εκφοβισμός με έκανε να νιώθω απαίσια, κατάθλιψη και να με μισώ. Έδωσα τέλος σε όλα αυτά με την παροχή ψυχολογικών συμβουλών για τρεις χρονιές".

"Είχα μια σκληρή χρονιά. Η βαθμολογία μου έπεσε δραματικά. Άρχισα να το σκάω από το σχολείο. Συχνά έμενα στο κρεβάτι και έκλαιγα".

Η διήγηση των νεαρών σπουδαστριών που αναφέρεται παραπάνω είναι κάποιες από τις χιλιάδες σπουδάστριες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συνήθως στερούνται το δικαίωμά τις στην εκπαίδευση, επειδή υφίστανται διακρίσεις και βία στο σχολείο, με βάση τον πραγματικό ή τον υποτιθέμενο σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση και την ταυτότητα τρανς φύλου.

Η λεσβοφοβική βία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διδασκομένων και διδασκουσών και των κριτηρίων ποιότητας της εκπαίδευσης για όλες-ους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon έχει δηλώσει πως “αποτελεί ύβρη, συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια κρίση της δημόσιας υγείας”.

Η UNESCO αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος του λεσβοφοβικού εκφοβισμού, και έχει δεσμευτεί να σταματήσει όλες τις μορφές διακρίσεων και βίας λόγω φύλου στα σχολεία, η Οργάνωση συγκάλεσε για πρώτη φορά διεθνείς διαβουλεύσεις του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του λεσβοφοβικού εκφοβισμού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2011. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης παρουσιάζονται σε μια δημοσίευση, καλών πολιτικών και πρακτικών στον ιό HIV και στην Αγωγής Υγείας - Έντυπο 8: Ο Τομέας Εκπαίδευσης Ανταποκρίνεται στον Λεσβοφοβικό Εκφοβισμό.

Η δημοσίευση και τα πορίσματά της θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με θέμα ο Τομέας Εκπαίδευσης Ανταποκρίνεται στον Λεσβοφοβικό Εκφοβισμό στις 16 Μαΐου 2012, που είναι η παραμονή της Διεθνούς Ημέρας κατά της Lbtiq-φοβίας. Το θέμα της οποίας για φέτος είναι: "Καταπολέμηση της Λεσβοφοβίας, Αμφιφοβίας, Γκεϊφοβίας, Τρανσφοβίας στον τομέα της εκπαίδευσης και μέσω της εκπαίδευσης".

Η ημέρα χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες σε σχολεία, η Επιτροπή της Διεθνούς Lbtiq-φοβίας και η UNESCO έχουν από κοινού αναπτύξει ένα σχέδιο μαθήματος που περιλαμβάνει τέσσερις δραστηριότητες στην τάξη για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) για την αντιμετώπιση των θεμάτων των διακρίσεων και του λεσβοφοβικού εκφοβισμού.

Η συνάντηση θα φέρει σε επαφή βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ιδίως τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών από τη Βραζιλία, την Τουρκία, την Ευρώπη και τις Ην. Πολιτείες που εργάζονται σε θέματα λεσβοφοβικής παρενόχλησης καθώς και κυβερνητικέςς αξιωματούχους από τη Ναμίμπια, την Ευρώπη και τις Ην. Πολιτείες, οι συμμετέχουσες μπορούν να μάθουν για τις καλές πρακτικές, να μοιραστούν ιδέες και συζητήσουν πιθανές συνεργασίες στο μέλλον.


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.05.12 και την μεταφράσαμε από την unesco.org στην http://www.unesco.org/new/en/education/resources/online-materials/single-view/news/confronting_homophobic_bullying_in_school/