20 Ιουν 2012

Η 77χρονη τρανς Αpril Αshley, σήμερα έγινε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Ελισάβετ

Τιμούν την Εϊπριλ που ήταν Τζορτζ


Στα νιάτα της ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, μια μελαχρινή καλλονή με πολλές και διάσημες κατακτήσεις. Ως μοντέλο της «Βογκ», η Εϊπριλ Ασλεϊ αποπλάνησε κινηματογραφικούς αστέρες όπως ο Ομάρ Σαρίφ και ο Πίτερ Ο'Τούλ και γοήτευσε καλλιτέχνες όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Πάμπλο Πικάσο. Ο λαμπερός της κόσμος όμως καταρρίφθηκε μέσα σε μια μέρα, όταν ένας «φίλος» πούλησε την ιστορία της στον Τύπο και αποκαλύφθηκε πώς από άνδρας έγινε γυναίκα - η πρώτη τρανς της Αγγλίας. Αφού λοιδορήθηκε όσο λίγες στη χώρα της, στα 77 της χρόνια πλέον, η Ασλεϊ λαμβάνει τον τίτλο του μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη συμβολή της στη τρανς ισότητα.

Η ιστορία της αρχίζει στο Λίβερπουλ. Γεννημένη το 1935, αντιλαμβάνεται ήδη από την ηλικία των τριών ετών πως έχει κάτι «διαφορετικό». Μελαχρινός, αδύνατος και θηλυπρεπής, ο μικρός Τζορτζ Τζέιμσον γίνεται ο περίγελος των συμμαθητριών-ων του που τον χτυπούν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Στα 15 του, σε μια μάταιη προσπάθεια να γίνει "άνδρας", εντάσσεται στο εμπορικό ναυτικό. Επειτα από δύο χρόνια στη θάλασσα, ο Τζορτζ αποπειράται να αυτοκτονήσει. Δεν τα καταφέρνει, απολύεται και αφού κάνει δύο ακόμη αποτυχημένες προσπάθειες να τερματίσει τη ζωή του, καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική.

Αμέσως μόλις βγαίνει μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου αρχίζει για πρώτη φορά να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Για ένα διάστημα, μάλιστα, συγκατοικεί με τον πρώην αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, ο οποίος νοικιάζει ένα δωμάτιο στην ίδια πανσιόν. Το 1955, έχοντας κλείσει πλέον τα 20, ο Τζορτζ φεύγει για το Παρίσι. Εκεί βρίσκει δουλειά στην υποδοχή ενός γκέι μπαρ, του Le Carousel, όπου έρχεται σε επαφή με διανοούμενους της εποχής: από τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ και τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έως τον Μπομπ Χόουπ. Πέντε χρόνια αργότερα έχει καταφέρει να μαζέψει περίπου 4.000 ευρώ, όσα του χρειάζονται για να ταξιδέψει στην Καζαμπλάνκα και να υποβληθεί στην πολυπόθητη εγχείρηση μετάβασης φύλου από έναν μαροκινό γιατρό, που έχοντας κάνει ήδη οκτώ τέτοιες επεμβάσεις θεωρείται άσος. Η διαδικασία διαρκεί επτά ώρες. Ο Τζορτζ μεταμορφώνεται στην πανέμορφη Εϊπριλ και επιστρέφει στο Λονδίνο, όπου γνωρίζει τεράστια επιτυχία ως μοντέλο και ως ηθοποιός με έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Νόρμαν Πάναμα «Στον δρόμο προς το Χονγκ Κονγκ», με τους Μπομπ Χόουπ και Μπινγκ Κρόσμπι.

Η καριέρα της λήγει άδοξα το 1961, όταν ο κόσμος μαθαίνει το μυστικό της μέσα από τις σελίδες της «Σάντεϊ Πιπλ». Η ζωή της όμως συνεχίζεται. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται τον λόρδο Αρθουρ Κάμερον Κορμπέτ και μπαίνει στα πλούσια σαλόνια της βρετανικής κοινωνίας. Το 1969 γίνεται για πολλοστή φορά πρωτοσέλιδο: ο Κορμπέτ καταγγέλλει τον γάμο τους ως παράνομο δεδομένου ότι η Εϊπριλ στα χαρτιά ήταν ακόμη άνδρας.

Νομικά η Ασλεϊ έγινε γυναίκα το 2004, με τον Αγγλικό νόμο περί αναγνωρίσεως τρανς φύλου. Και το 2005, με τη βοήθεια του Πρέσκοτ, αποκτά νέο πιστοποιητικό γέννησης. «Με στήριξε τόσο πολύ. Μαζί με τη γυναίκα του, μού στέλνουν ακόμη χριστουγεννιάτικες κάρτες», λέει για τον παλιό της συγκάτοικο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.6.12 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Μάρω Βακαλοπούλου στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4730830