4 Ιουν 2012

Αρμενία, τα δικαιώματα των λεσβιών δέχονται επίθεση

Τα δικαιώματα των Lbtiq δέχονται επίθεση στην Αρμενία

Πυρκαγιά που προκλήθκε μετά από τοποθέτηση βόμβας σε μπαρ, και η αποδοχή που βρήκε ο εμπρησμός, μας λένε πως είναι δείκτες της εχθρότητας προς τις σεξουαλικές μειονότητες.

Επιθέσεις σε ένα μπαρ στο κέντρο της Yerevan και προβλήματα κατά την πορεία υποστήριξης της ανοχής δείχνουν πόσο απέχει η Αρμενία από την ισότητα που το Σύνταγμά της διακηρύσσει, λένε οι ακτιβίστριες. Το DIY Club, γνωστό ως στέκι των Lbtiq, δέχτηκε επίθεση εμπρησμού στις 8 Μαΐου. Σε ένα δεύτερο περιστατικό στις 15 Μαΐου, σχεδίασαν σβάστικες με σπρέϊ στους τοίχους του μπαρ. Δύο νεαροί άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τον εμπρησμό, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Κορυφαίες πολιτικίνες από την αντιπολίτευση όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπερασπίστηκαν ανοικτά τους δύο υπόπτους. Αυτό εξόργισε τις ακτιβίστριες ατομικών δικαιωμάτων, οι οποίες είπαν ότι οι δηλώσεις συνέβαλαν στην ώθηση των επιθέσεων που έλαβαν χώρα στη πορεία ποικιλομορφίας που ακολούθησε.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Πολυμορφίας στις 21 Μαΐου, και περιελάμβανε τις πρόσφυγες, εθνοτικές μειονότητες, καθώς και λεσβίες. Ωστόσο, οι αντίπαλές της ήταν πεπεισμένες ότι ήταν μια παρέλαση Lbtiq υπερηφάνειας, έτσι ώστε σταδιακά αυτό που περιγράφεται ως «αντι-παρέλαση», η οποία τελείωσε με τις διαδηλώτριες να δέχονται επίθεση από την “αντι-παρέλαση”. Αψιμαχίες μεταξύ των δύο ομάδων δεν κλιμακώθηκαν σε ευρύτερη βία.

"Πάντα υπήρχαν συγκρούσεις, είναι απλώς καμιά δεν μίλησε γι' αυτά. Και την ημέρα ποικιλομορφίας, υπήρξε μια ακόμα μεγαλύτερο σύγκρουση ", δήλωσε ο Mamikon Hovsepyan, ένας από την οργανωτική επιτροπή της παρέλασης της ποικιλομορφία και επικεφαλής της ομάδας ΡΟΖ, ο οποίος οργανώνει εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα Lbtiq δικαιωμάτων. "Μετά την επίθεση στο κλαμπ, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η τρομοκρατία έχει την υποστήριξη των Αρμενίων πολιτικίνων.

"Το κλαμπ DIY ήταν υπό αστυνομική φρουρά την ημέρα της παρέλασης. Αυτό συνέβη μετά τις δύο προηγούμενες επιθέσεις στο κλάμπ, αλλά στις 21 Μαΐου, εξεγερμένες-οι μπήκαν και έσπασαν τα πάντα καταστρέφοντας το κλαμπ. Καμιά δεν έχει συλληφθεί για αυτή την τελευταία επίθεση, αν και η αστυνομία λέει ότι ερευνά.

"Το μπαρ μου κάηκε, τα πάντα ήταν σπασμένα, και συνεχίζω να δέχομαι απειλές λέγοντας μου ότι θα με κάψουν, θα με σκοτώσουν και ούτω καθεξής", είπε η ιδιοκτήτρια του μπαρ Armine Oganezova, μια πολύ γνωστή ροκ μουσικός, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Tsomak στη σκηνή. "Όλα αυτά τα συγκεκριμένα, τα βήματα είναι σκόπιμα εναντίον μου, επειδή έχω φιλελεύθερες απόψεις και έχω πάει στην Τουρκία για να δώσω μια ροκ συναυλία και να παρακολουθήσω μια Παρέλαση Υπερηφάνειας".

Η κα. Oganezova είπε ότι άκουσε ότι οι νεαροί άνδρες συνελήφθησαν με την υποψία της διεξαγωγής εμπρησμού και πως η εγγύηση καταβλήθηκε από τους Artsvik Minasyan και Hrayr Karapetyan, δύο μέλη του κοινοβουλίου από το κόμμα της αντιπολίτευσης Dashnaktsutyun.

Τόσο ο Minasyan όσο και ο Hrayr Karapetyan αρνήθηκαν την καταβολή εγγύησης, αλλά μιλήσαν θετικά για τα όσα οι ύποπτοι κατηγορούνται πως έκαναν. "Είμαι βέβαιος ότι αυτοί οι νεαροί άνδρες ενήργησαν σύμφωνα με τη δημόσια και εθνική ιδεολογία μας, και ότι ενήργησαν σωστά", είπε ο Minasyan σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.panorama.am. Ο Eduard Sharmazanov, αναπληρωτής του προέδρου του κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μίλησε θετικά για τους φερόμενους ως δράστες σε μια ανάρτησή σου στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Artak Kirakosyan, επικεφαλής του Ινστιτούτου της Κοινωνίας των Πολιτισών, μια ΜΚΟ που προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας, δήλωσε ότι τα σχόλια αυτού του είδους από τους πολιτικούς ήταν πολύ ανησυχητικά. "Η ατμόσφαιρα της ασυλίας που μεταδίδεται από τον Sharmazanov και των εκπροσώπων του Dashnaktsutyun είναι πολύ επικίνδυνη", είπε. "Αυτές οι ίδιες-οι δεν ξέρουν τι είδους φρίκη θα ξυπνήσει, και ότι στο μέλλον δεν θα είναι σε θέση να την σταματήσουν", είπε.

Συμμετέχουσες στην «αντι-παρέλαση» μεταξύ των οποίων έδωσαν συνέντευξη στην IWPR, ήταν ο Armen Aghayan της εθνικιστικής ομάδας νεολαίας Hayazn, δεν υποστήριξε τον εμπρησμό, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες στην μάχη ώστε να μην εξασφαλισθούν ευρύτερα τα Lbtiq δικαιώματα. "Είτε το Σύνταγμα επιτρέπει την λεσβιακότητα είτε όχι, είναι καθήκον μου παρά δικαίωμά μου να την ονομάζω ανήθικη. Θα πρέπει να προστατεύσω τα παιδιά μου από αυτό το είδος, και να τους πω ότι είναι παρεκτροπή", είπε.

Οι αντι-Lbtiq ακτιβίστριες βασίζουν τις απόψεις τις στην Αγία Γραφή, αν και δεν έχουν κερδίσει την έγκριση της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. "Δεν μισούμε τις ανθρώπους, μισούμε την αμαρτία την ίδια και όχι την αμαρτωλή.

Είναι απαραίτητο να βρούμε πολιτισμένες λύσεις, είπε ο Πάτερ Shmavon Ter-Ghevondyan. "Όλη αυτή η βία δημιουργεί περισσότερη βία, και δεν μπορείτε να επιλύσετε οποιοδήποτε θέμα με αυτόν τον τρόπο".

Το Σύνταγμα της Αρμενίας προβλέπει την ισότητα για όλες έναντι του νόμου, αλλά η χώρα κατάργησε έναν νόμο κατά της λεσβιακότητας, μόλις το 2003, υπό την πίεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Σύμφωνα με μια έκθεση το 2011 από το Αρμενικό Γραφείο Πολιτικής Συνέλευσης του Ελσίνκι το 2011, οι λεσβίες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία από την αστυνομία, εντός του στρατού και του σωφρονιστικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να μην αναφέρουν τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τις, επειδή ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερη κακοποίηση.

Το επίσημο Γραφείο Διαμεσολάβησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρμενίας έχει σχεδιάσει μια στρατηγική για την προστασία των σεξουαλικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των νομικών και διαδικαστικών μεταρρυθμίσεων εξασφάλισης πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Έχει επίσης προτείνει τρόπους για την πρόληψη της βίας κατά των Lbtiq στις φυλακές, την πρόληψη των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, και ότι θα διακόψει την αντι-λεσβιακή προπαγάνδα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.5.12 και την μεταφράσαμε από την iwpr.net γραμμένη από την Karine Ionesyan, Εκθέσεις του Ινστιτούτου για την Κοινωνία των Πολιτισών στην Αρμενία στην http://iwpr.net/report-news/gay-rights-under-attack-armenia