6 Ιουν 2012

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέρος για να ζουν οι λεσβίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Παρά την πρόσφατη άνοδο της λεσβοφοβίας και τις διαφορές μεταξύ των χωρών, η Ευρώπη στο σύνολό της παραμένει η πιο φιλική προς τις λεσβίες ήπειρος της γης.

Πουθενά στην Ευρώπη - εκτός από τη Βόρεια Κύπρο που ελέγχεται από την Τουρκία – όπου η λεσβιακότητα είναι παράνομη, "κατατάσεται σε μια περιοχή που ξεχωρίζει στην Ευρώπη", σύμφωνα με την ILGA, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη για την αποποινικοποίησαι τις λεσβιακές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ συναινουσών ενηλίκων λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1791. Η Αρμενία ήταν η τελευταία, το 2003.

Αντίθετα, περίπου το 40% των χωρών - κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή - εξακολουθούν να τιμωρούν την λεσβιακότητα. Μερικές μέχρι που εκτελούν τις Lbtiq – η Μαυριτανία, το Σουδάν, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, καθώς και τμήματα της Νιγηρίας και της Σομαλίας.

Υπάρχουν χώρες εκτός Ευρώπης, οι οποίες κερδίζουν έδαφος στην ανεκτικότητα, κυρίως στη Λατινική Αμερική. Η Αργεντινή, για παράδειγμα, πέρασε πρόσφατα έναν νόμο σχετικά με την μετάβαση τρανς φύλου, οι ειδικές λένε ότι ξεπερνά κατά πολύ αυτούς που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη.

"Η Λατινική Αμερική έχει γίνει μια πολύ, πολύ σημαντική περιοχή, που παράγει τη δική της συνεισφορά στην πολιτική κατάσταση," ο γενικός γραμματέας της ILGA δήλωσε στην ιστοσελίδα της. "Η Ευρώπη δεν είναι πια τόσο ξεχωριστή".

Μεγάλες διαφορές υφίστανται εντός της Ευρώπης, με την ανατολική Ευρώπη να είναι λιγότερο φιλική προς τις λεσβίες σε γενικές γραμμές. Οι σεξουαλικές μειονότητες στη Ρωσία συγκεκριμένα δεν είναι όπως, ας πούμε, στη Γερμανία ή την Αγγλία.

Από το νομικό κώδικα της Ρωσίας λείπει η πιο βασική προστασία από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Πρόσφατα, η Αγία Πετρούπολη θέσπισε νόμους για την απαγόρευση της Lbtiq "προπαγάνδας" - μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως αντίθετη προς την ελευθερία της έκφρασης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα σε ένα ψήφισμα ξεχώρισε τη Ρωσία μαζί με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία, όπου έχουν παρόμοιες νομοθεσίες, καταδικάζοντας την λεσβοφοβία.

Αλλά σε γενικές γραμμές, η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στην υφήλιο στην ίση μεταχείριση των Lbtiq. “Η Ευρώπη είναι κατά παράδοση, όπου γίνονται τα πρώτα βήματα," λέει ο Dennis van der Veur, ειδικός σε Lbtiq θέματα στην υπηρεσία έρευνας της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Από τις 10 χώρες στη γη που επιτρέπoyn στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται, οι επτά βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τις Lbtiq διακρίσεις στην απασχόληση. Η Ευρώπη είναι η μόνη που έχει ανοιχτά λεσβίες ηγέτιδες ή γκέι ηγέτες κυβερνήσεων - στην Ισλανδία και στο Βέλγιο. Είναι λιγότερο ανεκτική στα εγκλήματα μίσους και πιο συμβατή επιτρέποντας την παιδοθεσία στα λεσβιακά ζευγάρια ή την αναγνώριση μετάβασης τρανς φύλου.

Ωστόσο, παρά τις καλές ειδήσεις, τα προβλήματα παραμένουν.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της ILGA, δεν μπορεί μια χώρα να διεκδικήσει πως έχει πλήρη νομική ισότητα για τις Lbtiq.

Τα συντάγματα επτά χωρών μόνο απαγορεύουν ρητά τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, και μόνο ένα για λόγους ταυτότητας τρανς φύλου (Ισπανία). Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τις Lbtiq διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από το 2008 από ορισμένες κυβερνήσεις.

Εν τω μεταξύ, η νομική προστασία από τις διακρίσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβαίνουν. Σύμφωνα με μια έρευνα της ΕΕ από το 2009 (η πιο πρόσφατη διαθέσιμη), σχεδόν οι μισές από τς ερωτηθείσες-ντες πιστεύουν ότι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τις.
Στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους είναι λιγοστά.

Τα θύματα δεν τα αναφέρουν πάντα και η αστυνομία δεν τα καταχωρεί πάντα ως τέτοια. Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι το ένα τέταρτο από τις μισές λεσβίες και γκέι στην Ευρώπη έχουν δεχτεί μορφές βίας λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού.

“Η νομοθεσία είναι πολύ σημαντική", δήλωσε ο Sabbadini. "Αλλά η ισότητα πρέπει επίσης να είναι μέρος του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Το κύριο καθήκον τώρα για την Ευρώπη είναι να εκπαιδεύσει. Όχι μόνο τα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και την αστυνομία".


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.6.12 και την μεταφράσαμε από την euobserver.com στην http://euobserver.com/890/116481