30 Ιουν 2012

Νομιμοποιήση του γάμου λεσβιακών ζευγαριών στη Γαλλία από το 2013

Προς νομιμοποίηση του γάμου λεσβιακών ζευγαριών η Γαλλία

Η νέα σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Γαλλίας θα νομιμοποιήσει το γάμο και την παιδοθεσία για ζευγάρια του ίδιου φύλου, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Αϊρό, αντικατοπτρίζοντας μια μετατόπιση της κοινής γνώμης σε ένα έθνος το οποίο είναι κατά πλειοψηφία καθολικό.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuter, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας τον προηγούμενο μήνα, είχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχεθεί να νομιμοποιήσει το γάμο και την παιδοθεσία μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών, αλλά δεν είχε δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος και την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές, το συντηρητικό κόμμα του πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το οποίο ήταν αντίθετο με αυτή την πολιτική, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τη σταματήσει.

«Η Κυβέρνηση το έχει θέσει ως στόχο να εργαστεί τους επόμενους λίγους μήνες για την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεών της όσον αφορά στη μάχη κατά της διάκρισης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τρανς φύλου», αναφέρει γραπτή δήλωση του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Υφυπουργίνα Οικογένειας Ντομινίκ Βερτινοτί δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Γαλλίας «Λε Παριζιέν» ότι εντός ενός χρόνου θα υιοθετηθεί νομοθεσία για το γάμο λεσβιακών ζευγαριών και την παιδοθεσία.

Η δήλωση του γραφείου του Πρωθυπουργού δεν επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση θα αναπτύξει διάλογο το φθινόπωρο όσον αφορά στην εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης όσων κάνουν μετάβαση τρανς φύλου, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με τη γαλλική διοίκηση λόγω περιπλοκών από την μετάβαση του τρανς φύλου και του ονόματός τις.

Μια νομοθεσία που θα προνοεί το γάμο λεσβιακών ζευγαριών θα ευθυγραμμίσει τη Γαλλία, η οποία προς το παρόν επιτρέπει μόνο την πολιτική ένωση μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών, με τη Δανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία. *Α

Θα σηματοδοτήσει, επίσης, μια σημαντική αλλαγή στη γαλλική κοινωνία, όπου περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού περιγράφονται ως ρωμαιοκαθολικές, σύμφωνα με έρευνα της Ifop.

Ωστόσο, ολοένα και λιγότερες ακολουθούν τα αυστηρά ρωμαιοκαθολικά διδάγματα σε σεξουαλικά θέματα ή υποστηρίζουν την καταδίκη της λεσβιακότητας από το Βατικανό.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.6.12 από την onlycy.com στην http://www.onlycy.com/191180-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CE%B5%CF%85


*Α Η Δανία η Ισπανία η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν αναγνωρίσει το γάμο, το Βέλγιο έχει Σύμφωνο Συμβίωσης όπως ως τώρα η Γαλλία (PACS) και η Πορτογαλία έχει αναγνωρίσει το γάμο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς, το 63% των Γαλλίδωνν είναι υπέρ του γάμου των λεσβιών και 56% υπέρ της λεσβιακής παιδοθεσίας