16 Ιουν 2012

Η Σούου Κίι παρέλαβε το βραβείο Νομπέλ

Με πολυετή καθυστέρηση τιμήθηκε - η ίδια - με το Νομπέλ ειρήνης η ως πρόσφατα καταδιωκόμενη στη Μιανμάρ, Σούου Κίι.

Η «ηγερία της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ», η διεθνούς αναγνώρισης αγωνίστρια για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, παραλαμβάνοντας προσωπικώς σήμερα στο Οσλο --αλλά με 20ετή καθυστέρηση - το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη, στην αντιφώνησή της υπογράμμισε:

«η διεθνής κοινότητα, με συντονισμένο τρόπο, πρέπει να στηρίξει τη δημοκρατική μεταρρυθμιστική πορεία στην πατρίδα μου» που για την ευόδωση της «είμαι αισιόδοξη, παρ' ότι διατηρώ μερικές επιφυλάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το 1991, οπότε τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη --"για τον ειρηνικό αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -, η Σούου Κίι κρατείτο από τις στρατιωτικές αρχές στη χώρα της.

Μόλις τον Νοέμβριο '10, άρθηκε το καθεστώς της 'κατ'οίκον επιτήρησης', το οποίο τα προηγούμενα έτη ίσχυε – συνεχώς - σε βάρος της.

Απο φέτος τον Μάρτιο, οπότε έδωσε τον νόμιμο όρκο, η (66χρονη) Σούου Κίι ασκεί τα βουλευτικά καθήκοντά της με το πολιτικό κόμμα, που πρόσκειται στον πρόεδρο της Μιανμάρ, τον Τχέιν Σέιν.

Το 1991, το βραβείο Νόμπελ για λογαριασμό της είχαν παραλάβει ο σύζυγός της Μάικλ 'Εϊρις (έχει αποβιώσει), συνοδευόμενος από τους δύο γιούς της.


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 16.6.12 από την εφημερίδα καθημερινή στην http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/06/2012_447413

Όλη την αντιφώνηση της κα. Σούου Κίι μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο BBC