7 Ιουλ 2012

Τα σχολεία δεν κάνουν αρκετά για την αντιμετώπιση της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας


Νέα έκθεση από την ΜΚΟ Stonewall δείχνει ότι πολλές νέες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα λεσβοφοβικής, αμφιφοβικής κακοποίησης

Μελέτη της Stonewall “Έκθεση για τα σχολεία” που δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει ότι το 55% των λεσβιών και αμφισεξουαλικών μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν βιώσει λεσβοφοβικό, αμφιφοβικό εκφοβισμό και σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθεισών έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Η ΜΚΟ Πρότυπα Ποικιλομορφίας, η οποία στοχεύει να εκπαιδεύσει τις νέες σχετικά με τα Lbtiq θέματα, φέρνοντας θετικά πρότυπα στα σχολεία, έχει ήδη ανταποκριθεί ζητώντας την αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος σπουδών.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Suran Dickson είπε: "Είναι καλό που η Stonewall αναδεικνύει το πρόβλημα αυτό για άλλη μια φορά, αλλά ούτε τα στατιστικά στοιχεία ούτε οι ιστορίες που έχουμε ακούσει αυτή την εβδομάδα αποτελούν έκπληξη, δεν μπορώ να πιστέψω ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μια προσέγγιση «μη ανάμειξης», όταν όλες οι έρευνες συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για την πλειοψηφία που υποφέρει από αυτή την κακοποίηση.

«Γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία δουλεύει και δουλεύει γρήγορα. Να δώσουμε στις δασκάλες, καθηγήτριες περισσότερες εξουσίες για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, η οποία λειτουργεί μόνο αν ο εκφοβισμός καταγγέλεται και το προσωπικό την παίρνει στα σοβαρά. Αυτά είναι τα μεγάλα ΑΝ. Το πιο σημαντικό, η πειθαρχική εξουσία δεν σταματά τον εκφοβισμό-νταηλίκι που συμβαίνει σε πρώτο επίπεδο".

Η έκθεση για τα σχολεία, είναι μια εθνική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge σε πάνω από 1.600 λεσβίες και αμφισεξουαλικές μαθήτριες μεταξύ 11-18 ετών, διαπιστώθηκε ότι τρεις στις πέντε νέες που βιώνουν αμφιφοβικό λεσβοφοβικό εκφοβισμό ανέφεραν ότι οι καθηγήτριές τις δεν παρεμβαίνουν όταν είναι μάρτυρες μιας τέτοιας κακοποίησης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% δεν πάνε σχολείο λόγω του εκφοβισμού.

Ο Ben Summerskill, διευθύνων σύμβουλος της Stonewall, είπε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι πάνω από το ήμισυ των νέων αμφισεξουαλικών και λεσβιών αντιμετωπίζουν τον καθημερινό εφιάλτη του αμφιφοβικού και λεσβοφοβικού εκφοβισμού, και είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλά σχολεία και οι εκπαιδευτικές εξακολουθούν να αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά".

Το 96 τοις εκατό των ερωτηθεισών δήλωσε ότι ακούνε λεσβοφοβικό λόγο, όπως "lezza" στο σχολείο, αλλά μία στις τέσσερις, και πάνω από μία στις τρεις στα θρησκευτικά σχολεία, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικές δεν τον αντιμετωπίζουν. Η μελέτη δείχνει ότι περισσότερο από το ήμισυ των νέων αμφισεξουαλικών και λεσβιών δεν διδάσκονται για Lbtiq ζητήματα στα σχολεία.

Ο υπουργός σχολείων, Nick Gibb είπε: "Ο λεσβοφοβικός εκφοβισμός, κάθε είδους και κάθε παιδιού, είναι εντελώς απαράδεκτος. Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει από τον φόβο, τη θυματοποίηση ή τη διατάραξη ως αποτέλεσμα του εκφοβισμού, είτε εντός είτε εκτός του χώρου του σχολείου.

"Η αντιμετώπιση της κακής συμπεριφοράς και εκφοβισμού αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την κυβέρνηση συνασπισμού. Δουλεύοντας με τη Stonewall και άλλες ομάδες, υποστηρίζουμε τα σχολεία να έχουν μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές βίας. Καθιστούμε, επίσης, σαφές ότι η λεσβοφοβική γλώσσα πρέπει να κριθεί ως απαράδεκτη, όπως η δυσφήμηση με βάση τη φυλή".

Η έκθεση βρήκε μια συνολική μείωση των επιπέδων του αμφιφοβικού, λεσβοφοβικού εκφοβισμού, η οποία ήταν στο 65% στην τελευταία έρευνα της Stonewall το 2007.

Η Stonewall εξήρε, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Brighton & Hove ως τη καλύτερη τοπική αρχή που περιορίζει στερέωση της λεσβοφοβίας στα σχολεία, βοήθησαν με την εργασία τους με το πρόγραμμα Allsorts Youth και με τις αντι-λεσβοφοβικής βίας συνεδρίες πραγματοποιούνται στα μαθήματα Εκπαίδευσης Προσωπικής, Κοινωνικής και Υγείας .

Την Έκθεση για τα σχολεία μπορείτε να την βρείτε στην αγγλική γλώσσα εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.7.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Emily Chan στην http://www.divamag.co.uk/category/news/schools-not-doing-enough-to-tackle-homophobia.aspx