24 Ιουλ 2012

Πρόωρη κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση


Στο 1% των γυναικών παρατηρούνται πριν από την ηλικία των 40 ετών και κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανωμαλίες περιόδου, ερεθιστικοτήτα, πρόβλημα συγκέντρωσης, μειωμένη διάθεση για σεξ, πόνος κατά τη συνουσία, στειρότητα. Κλιμακτήριος είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση. Οφείλεται στη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών που σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αν τα συμπτώματα αυτά συμβαίνουν πριν από την ηλικία των 40 χρειάζεται διερεύνηση.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Σημαντικότερη αιτία είναι η πρωτογενής ανεπάρκεια των ωοθηκών όπου οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν κανονικά και συχνά συνοδεύεται από στειρότητα.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, δεν παράγουν ικανοποιητικές ποσότητες οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Η αιτιολογία της ανεπάρκειας παραμένει πολλές φορές άγνωστη. Μονο στο 10% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται γενετικοί η αυτοάνοσοι παράγοντες.

Είναι επικίνδυνη η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Πολλές γυναίκες δεν το καταλαβαίνουν έγκαιρα γιατί ως νέες δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα και στις ανωμαλίες της περιόδου. Όμως, στειρότητα, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση, παθολογικά κατάγματα καθώς και θλίψη, άγχος και κατάθλιψη είναι τα αποτελέσματα της πρόωρης ανεπάρκειας των ωοθηκών. Πρόσφατες έρευνες δίνουν ελπίδες για το μέλλον. Η διάγνωση γίνεται με την μέτρηση της ορμόνης FSH όπου αύξηση της στο αίμα επιβεβαιώνει τη διάγνωση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.5.12 στην εφημερίδα iefimerida.gr γραμμένη από την Νόπη Αλεξανδροπούλου στην http://www.iefimerida.gr/news/49735/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B7