1 Αυγ 2012

Τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν κατά 6,4% στην Αγγλία

Τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν κατά 6,4%, λέει η ONS 

Ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης έχει αυξηθεί στην Αγγλία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Έγιναν 6.795 σύμφωνα συμβίωσης το 2011, σημειώνοντας αύξηση 6,4% από το 2010. Υπήρξε αύξηση διάλυσης συμφώνων συμβίωσης κατά 28,7% κατά την ίδια περίοδο, σε 672. Το Σύμφωνο Συμβίωσης εισήχθει το 2005 και έδωσε στα λεσβιακά ζευγάρια τα ίδια νομικά δικαιώματα με τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια. 

Ωστόσο, ο νόμος δεν επιτρέπει το σύμφωνο συμβίωσης να αναφέρεται ως γάμος. 

Μια διάλυση είναι ένα νομικό τέλος μιας τέτοιας συμβίωσης. Η πλειοψηφία της διάλυσης πέρυσι - 64,6% - αφορούσε λεσβιακά ζευγάρια. Το 2011, σύναψαν λίγο περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης οι γκέι - 50,7% - από τις λεσβίες. Όμως το προηγούμενο έτος σύναψαν λίγο περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης οι λεσβίες - 51,2% - από ό, τι οι γκέι. 


Η ONS ανέφερε: «Αρχικά ο αριθμός λεσβιών που σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης ήταν μικρότερος από αυτό των γκέι. Από το 2007, ο αριθμός λεσβιών και γκέι συνέκλινε.

"Αυτό αντικατοπτρίζει παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αρχικά η πλειοψηφία των συμφώνων συμβίωσης συνάφθηκε από γκέι και στη συνέχεια οι αριθμοί συμφώνων συμβίωσης μεταξύ λεσβιών και γκέι συγκλίνουν ποσοτικά".
Ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης που συνάφθηκαν από τότε που η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ ανήλθε σε 53.417 μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς.



Ο αριθμός των 106.834 συμφώνων συμβίωσης υπερβαίνει κατά πολύ την εκτίμηση της κυβέρνησης του 2004  που θεώρησε πιθανό να γίνουν 11.000 με 22.000 σύμφωνα συμβίωσης στην Αγγλία μέχρι το 2010.

Lbtiq γάμος
Το Λονδίνο ήταν η πιο δημοφιλής περιοχή στην Αγγλία και στην Ουαλία για σύναψη συμφώνου συμβίωσης από τότε που εισήχθη η νομοθεσία.

Πέρυσι περισσότερα από το ένα τέταρτο των συμφώνων συμβίωσης - 25,5% - έγιναν στη city.
Το London Borough of Westminster σύναψε 56 λεσβιακά και 219 γκέι  σύμφωνα συμβίωσης, καθιστώντας την τοπική αρχή, με το μεγαλύτερο αριθμό συμφώνων συμβίωσης την περασμένη χρονιά.

Ο επόμενος μεγαλύτερος αριθμός βρέθηκε στο
Brighton και τη Hove, με 101 λεσβιακά και 121 γκέι σύμφωνα συμβίωσης.
Ο μέσος όρος ηλικίας των λεσβιών που σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2011 ήταν τα 38 για τους γκέι ήταν τα 40.

Η Σκωτία θα μπορούσε να αποτελέσει την περιοχή της Αγγλία για την εισαγωγή του πολιτικού γάμους μεταξύ λεσβιών, αφού η κυβέρνηση SNP πρόσφατα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει το νόμο.

Οι Υπουργίνες επιβεβαίωσαν ότι θα υποβάλουν ένα νομοσχέδιο για το θέμα, αναφέροντας πως οι πρώτοι γάμοι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από την έναρξη του 2015.

Τον περασμένο μήνα, η
Downing Street υπερασπίστηκε τα σχέδια αλλαγής του καθεστώτος των συμφώνων συμβίωσης που θα επιτρέψει στα λεσβιακά  ζευγάρια στην Αγγλία και στην Ουαλία να νυμφεύονται.

Έδωσε εγγυήσεις για το γεγονός πως οι θρησκευτικές οργανώσεις δεν θα αναγκάζονται να λάβουν μέρος στον τομέα των υπηρεσιών του γάμου δεν θα πρέπει να ανατραπεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το υπουργείο σκοπεύει να περάσει το νόμο μέχρι το 2015.
Ωστόσο, η Εκκλησία της Αγγλίας είπε ότι η κίνηση αυτή θα «μεταβάλλει την εγγενή φύση του γάμου ως ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα".

Σε απάντησή της στις 11 Ιουνίου σε διαβούλευση σχετικά με το θέμα, στην Εκκλησία της Αγγλίας είπε πως σχεδιάζει να εξαιρέσει τις θρησκευτικές οργανώσεις από το να εκτελούν Lbtiq γάμους και θα είναι απίθανο να επιβιώσουν νομικές προσφυγές σε εγχώρια και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ωστόσο, η υπουργίνα Εσωτερικών
Theresa May έχει πει ότι πιστεύει ότι το υπουργείο μπορεί να δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των ανησυχιών που εκφράστηκαν από θρησκευτικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχέδια για νομοθεσία για τον
Lbtiq  γάμο στη Βόρεια Ιρλανδία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.7.12 και την μεταφράσαμε από την bbc news στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-19059586