12 Αυγ 2012

Αντι λεσβιακό νομοσχέδιο στην Ουκρανία ζητά την απαγόρευση αγώνων, ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών που απεικονίζουν λεσβίες

Αν μια νομοθετική ομάδα της Ουκρανίας πετύχει την αποστολή της, οι τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες απεικονίζουν με συμπάθεια τις λεσβίες, όπως η "Όταν πέφτει η νύχτα", θα πρέπει να απαγορευτούν. Το ίδιο και οι παρελάσεις Υπερηφάνειας. Το νομοσχέδιο που εισήχθη πρόσφατα, το υποστήριξε ο εκπρόσωπος του προέδρου στο κοινοβούλιο, θα επιβάλει ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια και απροσδιόριστα πρόστιμα για "προπαγάνδα της λεσβιακότητας" – η οποία ορίζεται ως η θετική δημόσια απεικόνιση των λεσβιών σε κοινό.

Έχει προκαλέσει την κατακραυγή οργανώσεων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και πολλών άλλων, οι οποίες καταδικάζουν το νομοσχέδιο ως μια ιστορική αναδρομή στη σοβιετική εποχή που η λεσβιακότητα ήταν ποινικό αδίκημα. Προειδοποιούν επίσης ότι παρενοχλεί την Lbtiq κοινότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει τις Lbtiq σε περαιτέρω παρανομία. Παρά το γεγονός ότι η λεσβιακότητα αποποινικοποιήθηκε στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας μετά την πτώση του κομμουνισμού, η εχθρότητα προς τις Lbtiq παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την πρώην σοβιετική σφαίρα. Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας θεωρείται ως μία από τις πιο εξελιγμένες της χώρας, φέτος πέρασε ένα νόμο που επιβάλλει πρόστιμα μέχρι και 33.000 δολάρια για την προώθηση της λεσβιακότητας μεταξύ ανηλίκων. Μια παρέλαση υπερηφάνειας στη γεωργιανή πρωτεύουσα κατέληξε σε συμπλοκή με κάποιες που ήταν αντίθετες με την παρέλαση τον Μάρτιο.

Το ουκρανικό νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια της απόφασης διοργανωτριών να ακυρώσουν τη πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας, της χώρας τον Μάιο, οι οποίες την ακύρωσαν αφού άκουσαν πως εκατοντάδες δυνητικά βίαιες πολέμιες των Lbtiq δικαιωμάτων είχαν έρθει στην πρωτεύουσα. Η εχθρότητα προς τις λεσβίες δημιουργεί ανησυχίες και ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την ανεκτικότητα στην Ουκρανία και κατά πόσο η χώρα είναι πραγματικά σε θέση να αγκαλιάσει τις δυτικές αξίες, καθώς προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Pavlo  Ungurian, ένας εκ των έξι νομοθετριών-ων από διαφορετικά μέρη που έχουν συντάξει το νομοσχέδιο, δήλωσε σε δημοσιογράφισες ότι η αυξανόμενη αποδοχή των δικαιωμάτων των Lbtiq στη Δύση "δεν είναι εξέλιξη, αλλά υποβάθμιση" και πως πρέπει να αγωνιστεί. "Στόχος μας είναι η διατήρηση της ηθικής, πνευματικής και σωματικής υγείας του έθνους", δήλωσε ο Ungurian. "Πρέπει να σταματήσουμε την προπαγάνδα, τη θετική περιγραφή δημοσίως ... αυτού του ανώμαλου τρόπου ζωής .."

Ο Ruslan Kukharchuk, ο οποίος ηγείται της ομάδας "Αγάπη εναντίον της Λεσβιακότητας” και η οποία κάνει εκστρατείες υποστήριξης του νομοσχεδίου, είπε ότι η νομοθεσία θα καταστήσει την τηλεόραση που δείχνει διαφημίσεις που αφορούν λεσβιακά ζευγάρια και ταινίες όπως η "Όταν πέφτει η νύχτα", η οποία διερευνά τη ρομαντική σχέση μεταξύ δύο γυναικών, παράνομη. Δράσεις και παρελάσεις υπερηφάνειας θα μπορούσαν επίσης να απαγορευτούν. Ο Kukharchuk χρεώνει την λεσβιακότητα ως μια ασθένεια και ότι οι γυναίκες πρέπει να θεραπεύονται από αυτήν.

Το 1990, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αφαίρεσε τη λεσβιακότητα από τη διεθνή ταξινόμηση των ασθενειών. "Πιστεύουμε ότι η λεσβιακότητα είναι μια ασθένεια, είναι μια ψυχολογική διαταραχή ενός προσώπου και χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να υπάρχουν ιδρύματα, ίσως ακόμη και να χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, για να βοηθήσουν τις ανθρώπους να λάβουν θεραπεία αποκατάστασης", είπε ο Kukharchuk. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, αλλά ο Kukharchuk ελπίζει ότι θα εξεταστεί το Σεπτέμβριο, πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Πρόεδρος Viktor Yanukovych έχει παραμείνει η μητέρα της πρωτοβουλίας, αλλά το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Yuri Meroshnichenko υποστηρίζει το νομοσχέδιο είναι μια ένδειξη ότι Yanukovych ίσως το υποστηρίξει επίσης. Ήταν ασαφές σε ποιο βαθμό υποστηρίζουν το νομοσχέδιο η ομάδα νομοθετριών-ων.

Η Anastasia Zhivkova, μια ακτιβίστρια λεσβιακών δικαιωμάτων, αποκάλεσε το νομοσχέδιο «μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια του Μεσαίωνα» που θα πατάξει ακόμη περισσότερο τις λεσβίες της Ουκρανίας, οι περισσότερες από τις οποίες ήδη κρύβουν τον τρόπο ζωής τις εξαιτίας του σοβαρού δημόσιου στίγματος. Για κάθε μια ανοικτή λεσβία στην Ουκρανία, άλλες 80 αναγκάζονται να κρύβουν την σεξουαλικότητά τις, σύμφωνα με λεσβιακές ομάδες. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είπε σε μια δήλωση ότι το νομοσχέδιο "κρατικής στήριξης διακρίσεων εις βάρος των Lbtiq ομάδων θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημία του AIDS στην Ουκρανία, αποτρέποντάς τις από το να έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με την πρόληψη και να ζουν με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Η Zhivkova είπε πως οι λεσβίες αναγκάζονται να κρύψουν τις σχέσεις τις όχι μόνο από τις συναδέλφισές τις, αλλά και από τις συγγένισες τις, συχνά κόβοντας τις φωτογραφίες από τις διακοπές στα δύο, προκειμένου να μην εμφανίζονται ποιές ήταν μαζί τις. "Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας παραμένει στη σκιά", δήλωσε η Zhivkova. "Όλη την ώρα ισορροπούμε μεταξύ του να είμαστε μια περιθωριακή ή μια εγκληματίας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.7.12 και την μεταφράσαμε από την newser.com γραμμένη από την Maria Danilova στην http://www.newser.com/article/da06nkvg3/anti-gay-bill-in-ukraine-calls-for-banning-rallies-movies-tv-shows-depicting-gay-people.html

Η φωτογραφία είναι το έργο "Παίζοντας μπάλα- Playing ball" του Alexander Deineka το 1932