2 Αυγ 2012

Τέσσερεις αιτίες όπου το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί


Ο νόμος του συμφώνου συμβίωσης της πολιτείας Illinois τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν από ένα χρόνο, αλλά είναι ήδη σαφές ότι ο νόμος δεν προστατεύει τα λεσβιακά ζευγάρια και τα παιδιά τους. 

Εξαιρώντας αυτές τις οικογένειες από το γάμο και υποβιβάζοντας τις σε σύμφωνο συμβίωσης, η κυβέρνηση τις έχει επιτεθεί ως να είναι διαφορετικές και λιγότερο άξιες από άλλες οικογένειες της πολιτείας Ιλινόις – και έτσι ακριβώς οι άλλες τις αντιμετωπίζουν. 


Αυτός είναι ο λόγος Lambda Legal μηνύει εξ ονόματος 16 λεσβιακών ζευγαριών που αναζητούν την ελευθερία να νυμφεύονται στη πολιτεία Ιλλινόις. Εδώ είναι μερικές από τις αιτίες που το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι αρκετό:

1. Το σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να εξηγηθεί και δεν έχει τον ίδιο σεβασμό όπως ο γάμος. 

Μόνο η λέξη γάμος εκφράζει την παγκοσμίως κατανοητή έννοια που ισχύει για την ισόβια δέσμευση που πολλά ζευγάρια κάνουν. Ανεξάρτητα από το αν το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος προσφέρουν τα ίδια οφέλη και υποχρεώσεις στα χαρτιά στο Ιλλινόις, όταν η κυβέρνηση υποβιβάζει τα λεσβιακά ζευγάρια σε σύμφωνο συμβίωσης και όχι σε γάμο, τα αναγκάζει να εξηγήσουν τη διαφορά στη δουλειά, στο σχολείο, στα νοσοκομεία και αλλού. Τα ζευγάρια σε σύμφωνο συμβίωσης και τα παιδιά τους, χάνουν το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που τις αξίζει, και συχνά στερούνται ζωτικών υπηρεσιών, επειδή πολλές άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι είναι το σύμφωνο συμβίωσης. 

2. Τα σύμφωνα συμβίωσης δημιουργούν περισσότερο κακό εκτός Πολιτείας ή χώρας. 

Όλα τα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν νυμφευθεί ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης είναι ευάλωτα όταν ταξιδεύουν, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ορισμένες Πολιτείες, χώρες εξακολουθούν να φέρονται με ασέβεια στα λεσβιακά νυμφευμένα ζευγάρια. Όμως, τα προβλήματα επιδεινώνονται περαιτέρω για ένα ζευγάρι που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Όταν η Πολιτεία, χώρα καταγωγής του ζευγαριού δημιουργεί ένα ξεχωριστό καθεστώς εκτός γάμου, καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη στην κατάστασή του και όταν ταξιδεύει σε άλλη Πολιτεία, χώρα. Για παράδειγμα, η Iowa σέβεται τους γάμους των λεσβιακών ζευγαριών, αλλά ο νόμος της Iowa μπορεί να αφήσει τα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης ευάλωτα σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ο νόμος της Αϊόβα συνταγματικά δεν αναγνωρίζει ρητά το Σύμφωνο Συμβίωσης.

3. Μια ξεχωριστή και άνιση κατάσταση προσκαλεί τις άλλες να κάνουν διακρίσεις.

Όταν η κυβέρνηση αποφασίσει πως μία ομάδα πρέπει να είναι απομονωμένη σε έναν άλλο θεσμό με διαφορετικό όνομα, αυτό τη χαρακτηρίζει ως κατώτερη και καλεί τις άλλες να κάνουν διακρίσεις εις βάρος της, επίσης. Ως αποτέλεσμα, τα λεσβιακά ζευγάρια υφίστανται διακρίσεις από την εργοδοσία, τις επιχειρήσεις, την αστυνομία, τις εργαζόμενες στα επείγοντα των νοσοκομείων και άλλες.   

4. Το σύμφωνο συμβίωσης ακυρώνει την υπόσχεση της ισότητας. 

Η εξ’ αρχής κοινή μας ελευθερία, δίνει το δικαίωμα σε όλες μας στην ελευθερία του γάμου επί ίσοις όροις. Τα ανώτατα δικαστήρια σε τέσσερις Πολιτείες- California, Connecticut, Iowa και Massachusetts -έχουν πει ότι η διατήρηση ξεχωριστού νομικού καθεστώς, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για μια μειονότητα, αντί της ίσης συμπεριφοράς-αντιμετώπισης για όλες, αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής υπόσχεσης ισότητας.  


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.7.12 και την μεταφράσαμε από την Lamda Legal στην http://www.lambdalegal.org/blog/4-ways-il-civil-unions-are-not-equal