24 Αυγ 2012

Έκθεση της Christina Mitrentse στη Θεσσαλονίκη

Η διεθνώς καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Christina Mitrentse επιστρέφει από το Λονδίνο στη γενέτειρα πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, με μία ατομική έκθεση, που θα εκτίθεται στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου.

Αυτή τη φορά θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μία επιλογή από σχέδια με γραφίτη και χρώμα, κολάζ, μεταξοτυπίες και γλυπτά από βιβλία, ως μέρος του project «Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου, Τόμος ΙΙ» και μέρος μιας σειράς εκθέσεων που πραγματοποιούνται το 2012-2013 σε σύγχρονες γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα στην Αγγλία και την Ευρώπη.

«Η Mitrentse είναι ευρέως γνωστή για την επινόηση μιας συνεχούς και συστηματικής μεθοδολογίας και μιας αυτόνομης βιβλιοθήκης αναφοράς με τίτλο "Βιβλιογραφική Ροή Δεδομένων", η οποία συγκεντρώνει τους αγαπημένους τίτλους βιβλίων-συγγραφισών, με συνεισφορά από διεθνείς ειδικές του καλλιτεχνικού κόσμου» επισημαίνει η Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια του Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ).

«Οι προτάσεις αυτές των βιβλίων γίνονται στη συνέχεια κυριολεκτικά οι δομικές μονάδες διάρθρωσης, μέσω μιας σειράς σχεδίων και γλυπτών, που απεικονίζουν ιδιοσυγκρασιακά θεσμικά όργανα-ιδρύματα, Βιβλίο-Πύργους, Βάθρα, Ερείπια, και Πληγωμένα-κατεστραμμένα Βιβλία», προσθέτει.

Η Christina Mitrentse έχει εκθέσει έργα της σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και τις Ην. Πολιτείες (Liverpool Biennial UK, XV Biennale de Mediterranean Thess/niki-Rome, ICA London, NDSM-werf Amsterdam, Macedonian Museum of Contemporary Art, Departure Foundation London, Dalla Rossa Gallery London, Royal Academy, Mitte Gallery Barcelona, Central Booking NY). Επίσης, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εκδόσεις, όπως οι Art Monthly, InteRartive, Athens Voice, Book Art magazine, Macedonia paper, Close Up, Time out London, AN magazine, Hackney Gazzete, In/flux, Frieze.

Έργα της νεαρής Μulti-disciplinary καλλιτέχνιδας βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένων Greenwich Council, The Women's Library Goldsmiths, Bank Street Arts Centre, Sill Library Bath, Tate Archive, Penguin Collectors Society, Griechische Kultustiftung Berlin, M. Altenman NY, Onassis Foundation, Benaki Museum and E.Venizelos Airport Athens κ.ά.

"The books are dead. Long live the books"

«Η ιστορία του βιβλίου είναι η ιστορία ολόκληρου του πολιτισμού. Ενώ, όμως, διακηρύσσεται ο θάνατος του βιβλίου, ποια θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι πεθαίνει ταυτόχρονα και ο πολιτισμός;» αναρωτιέται η κα. Λεοπούλου, για να διατυπώσει την άποψη ότι η Christina Mitrentse "χτίζει" ένα συμβολικό μετα-μουσείο για βιβλία που έχουν συμβολικά "απενεργοποιηθεί" ή "θανατωθεί".

«Το εννοιολογικό αυτό οικοδόμημα» τονίζει «έχει ισχυρά θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμέλια: εμβλήματα, αρχαία μνημεία και πλίνθους, σύμβολα πολιτισμών, το διαδίκτυο, καθώς και το υπόβαθρο προγενέστερων καλλιτέχνιδων-ων, ένας εκ των οποίων είναι ο John Latham. Όλα ανταποκρίνονται στο μετά-μουσείο που στήνει εδώ και χρόνια η Mitrentse. Με τον τρόπο αυτό, επαναφέρει τα βιβλία στη ζωή με τη δική της μουσειολογική εκδοχή. Συστήνει έναν νέο Λόγο, προτείνει μια νέα γνώση».

Και καταλήγει: «Αν μη τι άλλο, όσες φορές και αν ανακοινωθεί ο θάνατος των βιβλίων ή άλλων πολιτισμικών προϊόντων, όσο κι αν η πρόσβαση στην πληροφορία έρχεται να ισοσκελιστεί με την αφομοιωμένη πληροφορία, η γνώση παραμένει μία ανάγκη που δεν θα πεθάνει ποτέ. Και ίσως θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε τη Christina Mitrentse για τον τρόπο με τον οποίο μας το υπενθυμίζει».

Λίγα λόγια για τη Christina Mitrentse

Η Christina Mitrentse γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977 και ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχοντας ξεκινήσει να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία, εκπλήττοντας για τον τρόπο σκέψης της, όπως και για την ικανότητά της να επικοινωνεί με εικόνες, να πλάθει αντικείμενα με βάση τα όσα παρατηρούσε, από τα εφηβικά της χρόνια η Christina ήξερε τι ήθελε να γίνει.

Σπούδασε στην Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ και από τον πρώτο κιόλας χρόνο φοίτησης (1997) δίδασκε σε ειδικό φροντιστήριο της συμπρωτεύουσας. Υπό την επίβλεψη του προέδρου του Τμήματος Καλών Τεχνών, Γιάννη Φωκά, ξεκίνησε η συμμετοχή της σε εκθέσεις. Την ίδια χρονιά επιλέχτηκε από τον καθηγητή Γιάννη Κουνέλη, από το Ντίσελντορφ, για να λάβει μέρος σε μία μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη».

Μετά την αποφοίτησή της πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, που τελικά την «αιχμαλώτισε».

Για να δείτε την προσωπική ιστοσελίδα της πατήστε εδώ

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου - Σάββατο 6 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 12.00 - 20.00
Τετάρτη - Σάββατο: 12.00 - 15.00

Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τριμισκή 52
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 240 416


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 24.8.12 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/entertainment/i-die8nis-xristina-mitrentse-epistrefei-sti-8essaloniki