30 Αυγ 2012

Costa και Pavan κατά Ιταλίας Αρ. προσφυγής 54270/10, ναι στον προσυμπτωματικό έλεγχο εμβρύου IVF


Δικαστήριο: η απαγόρευση προσυμπτωματικού ελέγχου του IVF εμβρύου στην Ιταλία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ζευγαριών

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση προσυμπτωματικού ελέγχου του εμβρύου, που εμποδίζει ένα ζευγάρι από την Ιταλία στην εξέταση των εμβρύων για κυστική ίνωση πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, παραβιάζει τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 28 Αυγούστου στην απόφασή για την υπόθεση της Costa και Pavan κατά Ιταλίας (Αρ. προσφυγής 54270/10), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Ιταλία είχε παραβιάσει το δικαίωμα, της Rosetta Costa και Walter Pavan, σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής τους.

Το ζευγάρι ανακάλυψε ότι ήταν φορείς της νόσου το 2006, αφ' ότου γεννήθηκε η κόρη τους με κυστική ίνωση.

Το ζευγάρι τώρα θέλει να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), έτσι ώστε το έμβρυο να μπορεί ελεγχθεί γενετικά ασφαλώς πριν από την εμφύτευση (προεμφυτευτική διάγνωση - «PID»).

Η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει την PID, επιτρέπει την IVF σε στείρα ζευγάρια ή σε εκείνες οι οποίες ο άνδρας τις έχει κάποια από τις παρακάτω σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους όπως ο ιός HIV, ηπατίτιδα Β και C, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μόλυνσης.

Το δικαστήριο σημείωσε την ασυνέπεια του ιταλικού δικαίου που αρνήθηκε την πρόσβαση του ζευγαριού σε προσυμπτωματικό έλεγχο του εμβρύου, αλλά επιτρέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη διακοπή της κύησης, αν το έμβρυο εμφάνισει συμπτώματα της ίδιας ασθένειας.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επέμβαση, στο δικαίωμα της προσφεύγουσας-ντος του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής τους, ήταν δυσανάλογη.

Σύμφωνα με τους όρους της δίκαιης ικανοποίησης, το δικαστήριο έκρινε ότι η Ιταλία θα καταβάλει στην προσφεύγουσα-ντα 15.000 (ευρώ) που αφορά μη χρηματική βλάβη και 2.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και τις δαπάνες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.8.12 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Europe.org στην http://www.humanrightseurope.org/2012/08/court-italys-pre-ivf-embryo-screening-test-ban-breached-couples-human-rights/#.UD4pUUR6qRM.facebook